23 Temmuz 2024

“FOTOĞRAFIN HÜKÜMETE DOĞRU AKTARILMAMASI, BÖLGEMİZDE EKONOMİK DARALMALARA SEBEP OLMUŞTUR”

  • PDF
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar, fındık ve bölge ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 
Teşkilatlar ve siyasi temsilciler düzeyinde sorunun hükümet yetkililerine doğru aktarılmaması bu gün Ordu ilimizde ve Karadeniz bölgesinde ekonomik daralmaya sebep olmuştur diyen Başkan Ethem Kibar, fındık fiyatlarının 2017 yılında üreticiyi memnun etmediğinin altını çizdi.
Siyasi temsilcilerin fotoğrafı yukarıya doğru aktaramadığını sözlerine ekleyen Başkan Kibar, “Üreticilerimiz fındığını bu yıl 1 tl yüksek fiyata satmış olsaydı, Ordu’da 200 milyon lira eşit seviyede üreticinin cebine girmiş olacaktı” dedi. 
Fatsa ilçesinin özellikle son üç yılda birim alanındaki verimlilik konusunda Karadeniz sınırındaki en verimli ilçelerden bir tanesi olma yolunda ilerlediğini ve Fatsa Ziraat Odası olarak özellikle küllenme hastalığıyla ilgili ciddi çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Ethem Kibar, gelecek sezondan beklentinin yüksek olduğunu vurguladı. 
 
“TİCARİ FAALİYET GÖSTEREN ÜRETİCİLERİMİZ FINDIK FİYATLARINDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ”
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar açıklamalarını şu ifadelerle sürdürdü; “Mahsulün ortalamanın üstünde olduğu bir sene geçirdik. Fakat ürün fiyatlarının arzu edilen seviyelerde olmaması özellikle bölgemizde ticari faaliyet gösteren üreticilerimizi ekonomik alanda etkiledi. Ülkemizde küresel anlamda bir ekonomik daralma olduğunun hepimiz farkındayız. Fakat fındığın olduğu ve para ettiği senelerde ülkedeki ekonomik krizlerin Karadeniz Bölgesinde fındık para ettiği ve mahsul olduğu sürece etki etmediğini görmüştük. Bu yıl eğer üreticilerimiz mahsullerini ederi fiyatından satabilselerdi yine aynı şeyleri söyleyebilirdik. Bölgemiz ekonomisindeki daralma belki de en az seviyede konuşuluyor olabilirdi. Bizim için ekonomik daralmanın bu kadar erken başlaması tedirgin edicidir. Önümüzde uzun bir kış mevsimi süreci var. Sonrasında fındığımızın bakıma muhtaç olduğu bir ilkbahar dönemi var ki üreticilerimiz bu yılki tablodan sonra fındığına bakım yapmakta bir takım endişeler taşıyor” dedi. 
 
“FINDIĞIN %80’İ SERBEST PİYASADA ALICI BULUYOR”
Biz bu yıl siyasilerimize de, üretici fındığını maliyeti altına satarsa fındığın geleceği zarar görür mesajı vermiştik diyen Başkan Kibar; “ Fakat fotoğrafın yukarıya aktarılması konusunda bir takım sorunlar yaşandı. Devletimizin on liradan fındık alarak, tüm üreticinin fındığını 10 liradan alıyoruz gibi bir imaj yaratıldı. Ancak, piyasanın %15 fındığı bu fiyatlardan alındı. Hatta bu rakam kesintilerle birlikte 9 liraya geldi. 9 lira seviyelerinde 150 ton fındık alımı gerçekleşti. Siyasilerimize bizim en çok anlatmaya çalıştığımız şey buydu. 
TMO’nun alım fiyatından ziyade serbest piyasanın alım fiyatının etkileyici rol oynaması gerekmektedir. Çünkü fındığın %80’i serbest piyasada alıcı buluyor. Doğal olarak serbest piyasa fiyatlarını nasıl yükseltebiliriz, fındığımızı daha yüksek döviz girdisi sağlayarak nasıl satabiliriz bunun hesabı yapılması gerekiyordu. Devlet müdahale alımı yapmasaydı fındık belki 5 lira olurdu. Fakat devletin alım yaptığı fiyat ta üreticiyi kesinlikle memnun etmemiştir”.  
 
“ÜRETİCİLERİMİZ FINDIĞINI BU YIL 1 TL YÜKSEK FİYATA SATMIŞ OLSAYDI”
Kibar; “Ordu’da 200 ton civarında rekolte bekledik. Üreticilerimiz fındığını bu yıl 1 tl yüksek fiyata satmış olsaydı, Ordu ekonomisine 200 milyon lira eşit seviyede üreticinin cebine girmiş olacaktı. 8 liradan işlem gören fındığımız 11 liradan satılabilirdi. Ordu ekonomisine yaklaşık 700 milyon lira gibi bir para sıfır maliyetli bir şekilde dağılmış olacaktı. Bu gün bizler de bölgemizdeki ekonomik daralmayı konuşmuyor olabilirdik. 
Buradaki en büyük sorun fotoğrafın yukarıya doğru aktarılmamasıdır. Teşkilatlar düzeyinde, siyasi temsilciler düzeyinde sorunun hükümet yetkililerine doğru aktarılmaması bu gün Ordu ilimizde, Karadeniz de mağduriyetin ve ekonomik daralmanın sebebi olmuştur. Önümüzdeki yıllarda fındıkla ilgili beklentimiz yüksektir. İnsanlarımız birçok planlamasını fındık üzerinden yapıyorlar”.  
“KÜLLENME HASTALIĞI İLE MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR”
Fındığın maliyeti üreticiyi memnun etmediğinde bahçelerine bakım yapmıyorlar diyen Başkan Kibar, bu bakımsızlığın da mahsulümüzün itibarını zedelediğini ifade ediyor; “Gübre atmayıp, ilaç atmayıp, budama yapmıyorlar. Bunlarda fındığın kalitesini olumsuz etkiliyor. Bakımsız, randımanı düşük kalitesiz fındıklar daha az talep görüyor. Özellikle küllenme hastalığı ile mücadelemiz sürüyor. Küllenme hastalığı çürük oranını artırıyor bu da fındığımızın geleceğine zarar veriyor. Avrupa’ya gidip, geri dönen ürün, fındığımızı itibarsızlaştırıyor.  Küllenme hastalığıyla ilgili kitlesel mücadele etmemiz gerekiyor. Bakanlıktan bunun doğal afet boyutuna ulaştığını ve üreticilerimize ilaç teşviki ve ilaçlama motoru teşviki yapılması için rapor hazırlayıp sunduk. Henüz sonucu gelmedi. Yeni sezon da netleşeceği düşüncesindeyiz. Fatsa ilçesi özellikle son üç yılda birim alanındaki verimlilik konusunda Karadeniz sınırındaki en verimli ilçelerden bir tanesi olma yolunda ilerliyor” diye konuştu. Haber: Sümeyra ÖZCÜRE
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde