23 Temmuz 2024

FATSA BOLAMAN İLK-ORTA OKULU CELAL ÇUKURLU’YU KONUK ETTİ

  • PDF
Geçtiğimiz günlerde Altaş TV’de Hikmet Pala’nın hazırlayıp sunduğu “bir kentin tarihi” adlı belgesele şair ve yazar Rüstem Gürler ile konuk olan araştırmacı yazar Celal Çukurlu Fatsa Bolaman ilk-orta Okulu’nun “Bir Yazarla Buluşma” programı çerçevesinde  09 Aralık 2017 Cuma günü öğleden sonra saat 14:00 de okulun konferans salonunda okul öğrencileriyle buluştu.
6-7 ve 8. sınıf öğrencilerine iki grup halinde iki ders saati seminer veren Celal Çukurlu okul öğrenci ve öğretmenlerinden yoğun ilgi gördü.
OKUL MÜDÜRÜ
 MEHMET EKİZ
 Okul müdürü Mehmet Ekiz, Celal Çukurluyu okul merdivenlerinde karşılayıp birlikte okulun konferans salonuna geçtiler. Salonda hazır bekleyen öğrencilere Araştırmacı yazar Celal Çukurlu’yu tanıtıp taktim eden Mehmet Ekiz’in anonsu öğrencilerin yoğun alkışlarıyla karşılık buldu. Okul müdüründen mikrofonu devir alan Çukurlu okul müdürünün teşekkürüne teşekkürle karşılık verdikten sonra öğrencilerde zamanı kendisiyle paylaştıkları için ayrıca teşekkür etti. 
CELAL ÇUKURLU ÖĞRENCİLERE
 “Çocuklar biz evrende dünyalı, dünyada Türkiyeli, Türkiye’de Karadenizli, Karadeniz’de Fatsalı Fatsa’da aynı zamanda Bolamanlıyız. Bunun anlamı şu: Evreni tanımadan dünyamızı, dünyamızı tanımadan ülkemizi, ülkemizi tanımadan bölgemizi, bölgemizi tanımadan yaşa-dığımız şehri gereği gibi tanıyıp anlayamayız…
Benim çalışmalarımda bu doğrultuda. 
İlk kitabım ”Eğriye Eğri Doğruya Doğru” aynı zamanda gazetede ki köşemin adı. Eğriye Eğri Doğruya Doğru yaşamım ve yazarlığım boyunca benim hayat felsefemdir. Bundan hiç taviz vermedim. İkinci kitabım ”Dünyada  ve Türkiye’de süreç” bu kitabımda da Dünyada ve bizde demokrasinin serüveni konu ettim. Çok anlamlı ve manalı bir çalışmadır. Üçüncü kitabım “Dünüyle Bugünüyle Fatsa” adından da anlaşılacağı gibi Fatsa’nın kuruluşundan günümüze Fatsa’nın tarihi, beşeri ve doğal zenginliklerinin konu edilip tanıtıldığı kitabımdır. Dördüncü kitabım ise ”Bir Anadolu Yazarının Kısa Notları” adlı çalışmam. Bu eserimde de bir Anadolu yazarı olarak, dünyada, Türkiye’de ve bölgemizde, kentimizde olayları nasıl değerlendirdiğimi kaleme alıp kamuoyu ile paylaştım.” dedikten sonra Çukurlu kitaplarından bazı bölümleri ve  şiirlerinin bir kısmını kendi okudu, bir kısmını da öğrencilerine okutup üstünde tartıştıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtlamaya çalıştı. Öğrencilerin en çok sordukları sorular “ Yazar nasıl olunur, en çok etkilendiğiniz yazar kimdir, sürekli nasıl yazıyorsunuz, ne tür kitaplar okuyorsunuz, bize hangi kitapları okumamızı tavsiye edersiniz?” gibi sorular oldu. 
 
ÇUKURLU’NUN YANITLARINDAN PARAGRAFLAR
   “Yazarlık bir yetenek işidir. Hiç okula gitmeden, kendi kendine okuma yazma öğrenip  dünya ölçeğinde kabul gören yazarlar vardır. Rus edebiyatçı Maksim Gorki, bizim Ahmet Mithat Efendi gibi. Bazı kimselerin yazarlıktan başka meslekleri olmadığı gibi, bazı insanlarda hem yazarlık hem de başka işler yaparlar. Vefa isteyen bir meslektir. 
Bir yazar bir kelebeğe, bir çiçeğe, bir böceğe ciltlerce yazı yazabileceği gibi, bir sayfada, hatta bir cümlede konuyu işleyip anlatabilir. Yazının konusuna, zamana ve mekana göre değişir. Yazılarda bitmeyen şarkılar gibidir. Bir yazar ne kadar yazarsa yazsın mutlaka yine yazacakları vardır. Hiçbir yazar bütün yazacaklarını yazıpta hayata veda etmezler, mutlaka yazacakları kalır.
Bende yazı yazma hevesi Ömer Seyfettin’in öyküleriyle başladı. Felsefede Sokrates’ten tarihte Yılmaz Öztuna’dan çok etkilenmişimdir. İlber Ortaylı’nın hayranıyım.
 Önemli olan çok kitap okumamız değil, okuduğumuz kitabı anlamamız ve ondan gerekli dersleri çıkarmamızdır. Sizlere Ömer Seyfettin’in tüm eserlerini öneriyorum. Sokrates’in savunmasını mutlaka okuyunuz. 
 
Sizlere özellikle bir kitap tavsiye edeceğim ki Mustafa Kemal Atatürk’ün hayran kaldığı ve tüm gençlerimize okumasını önerdiği Gregory Petron’un ölümsüz eseri “Beyaz Zambaklar Ülkesinde“ adlı eseridir. 
Çocuklar sizlerle olmak gerçekten çok hoştu hepinize tekrardan çok teşekkür ediyorum. İyi insanlar aramak yerine, önce kendimiz iyi bir insan olursak her şeyin daha iyi ve güzel olduğunu göreceksiniz. Tahsil hayatınızda ve gelecekte mesleki yaşamınızda başarılar diliyorum. 
Okul müdürümüz Mehmet Ekiz Bey’e ve şahsında okul idaresine, öğretmenlerimize sevgiler, saygılar sunuyorum.” dilek ve tenlisi ile sözlerini noktaladı. Program sonrasında öğrenciler Celal Çukurlu ile bol bol resim çektirip imza aldılar.
HABER MERKEZİ
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde