23 Temmuz 2024

“MEKTEP ÇAYIRI YOK OLUYOR”

  • PDF

“OKULLAR YAPILSIN AMA KENTİN DOKUSU, KÜLTÜRÜ, TARİHİ YOK EDİLMESİN”

Fatsa’nın en eski okulu olan Dumlupınar İlkokulu sahip olduğu konumu ve tarihiyle Fatsa’nın kültür unsurlarından birini oluşturuyor.
Mektep çayırı olarak adlandırılan bu alan, geniş okul bahçesi avantajıyla yıllardır birçok tören, bayram ve spor müsabakalarına ev sahipliği yapıyordu. 
 Fatsa’da Dumlupınar Mahallesinde bulunan Dumlupınar İlköğretim Okulu bahçesine Kızılay Genel Müdürlüğü İstanbul Şube Başkanlığı tarafından yapılan anaokulu mahalle sakinleri ve velilerin tepkilerine yol açtı.
İnşaatı başlayan ve kısa süre sonra tamamlanacak olan anaokulunun okul bahçesinin kullanım alanını kısıtladığını ifade eden vatandaşlar, yeni bir anaokulu yapmak için Fatsa’da birçok uygun alan varken mevcut ilköğretim okulunun bahçesine yapılmasına anlam veremediklerini açıkladılar.
25 yıldır Dumlupınar Mahalle muhtarlığı yapan Salim Taşbaşı konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunarak tepkisini dile getirdi.
“MEKTEP ÇAYIRI FATSALILARIN GÖZBEBEĞİYDİ”
Biz okul yapılmasını asla karşı değiliz diyen Dumlupınar Mahalle Muhtarı Salim Taşbaşı; “ Anaokulu yapımına karşı değiliz, hatta vatandaş olarak destek bile sağlarız. Biz bu anaokulun neden bir ilköğretim okulu bahçesine yapılarak, kentin dokusunun ve kültürünün bozulmaya çalışılmasına karşıyız. Örneğin beş kat olan okulumuz üç kata düşürülseydi, anaokulu da bu okulun giriş katında olsaydı en azından okul bahçesi daralmamış olacaktı. 25 yıllık mahalle muhtarı olarak anasınıfının okulumuz bahçesine yapılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Dumlupınar Mahallesinin yıllardan bu güne taşınan bir dokusu var. Mektep çayırı diye adlandırılan bu yerde birçok doktorumuz, avukatımız milletvekilimiz yetişti. Mektep çayırı Fatsalıların gözbebeğiydi. Herkesin bir anısı bir hatırası bulunuyordu. Mektep çayırında bizim çocukluğumuzda turnuvalar, bayramlar törenler yapılırdı. Çünkü ihtiyaca cevap veren bir geniş alanı vardı. Şimdi bu alan katlediliyor ve yerine bir anaokulu inşa ediliyor. Hâlbuki bu inşaatın yapılabileceği daha uygun alanlar da mevcuttu. Fatsa’nın toplanma merkezi mektep çayırıydı ve tarihi yok ediliyor” dedi.  
“YEŞİL ALANA ÇEVİRMESİ GEREKEN OKUL BAHÇELERİ BETON YAPILARLA DONATILIYOR” 
Bu anaokulunun yapılmasıyla birlikte Dumlupınar İlköğretim Okulu öğrencilerinin oyun alanının da kısıtlanmış olacağını ifade eden Muhtar Salim Taşbaşı; “ Yeşil alana çevirmesi gereken okul bahçeleri beton yapılara dönüştürülüyor. Birçok velimiz ve öğrencimiz konu ile ilgili bize şikâyetlerini bildirdiler. Bizler de yardımcı olmaya çalıştık. Velilerimizle birlikte imza topladık. Yetkili mercilere projeyi istemediğimizle ilgili şikâyetlerde bulunduk. Maalesef başarılı olamadık ve engelleyemedik. Gönlümüz isterdi ki bu anaokulu daha uygun boş bir araziye yapılsın, mektep çayırımız yok olmasın. Öğrencilerimizin nefes alacağı alan kısıtlanmasın, rahat rahat oyunlarını oynasınlar. Okulumuzun bahçesinin beton yığını haline gelmemesi için mücadelemizi verdik. Bu anasınıfının yapılması için eski Milli Eğitim Müdürü Ekrem Cinoğlu başka bir yer tahsisinde bulunmuştu. 2 dönümün üzerinde Spor Kompleksinin oradaki alanda bir yer tahsisinde bulunmuştu. Daha sonra neden uygun görülmedi ve Dumlupınar’a yapıldı bilmiyorum” dedi. 
“GÖRÜŞLERİMİZE BAŞVURULMADI”
Anasınıfı yapılmasıyla ilgili mahalle sakinlerinin, velilerin ve mahalle muhtarı olarak kendisinin görüşünün alınmadığını söyleyen muhtar Salim Taşbaşı; “ En azından mahalle muhtarları ve okul velilerinin görüşleri alınsaydı. Biz okul yapılmasına asla karşı değiliz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Eğer ilçemizde okul yapılacaksa Dumlupınar İlköğretim Okulu yapılsın. Okulumuzun bir asansörü yok. Oy kullanmaya gelen seçmenlerimiz zorlukla oylarını kullanıyorlar. Beş kat yerine 3 kata düşürülsün alt katı anasınıfı olarak düzenlensin, okul bahçesi yeşil alana dönüştürülsün isterdik. Maalesef bunların yerine okul bahçesine yeni bir anasınıfı inşa edildi ve bahçenin kullanım alanı kısıtlandı” dedi. 
“BİZ NEDEN KENT KONSEYİ KURMUYORUZ?” 
Fatsa bir tarihi dokusunu kaybetmiş oldu ve bizler bu mahallenin evlatları olarak derin bir üzüntü yaşadık diyen Salim Taşbaşı, Fatsa’da acilen kent konseyi kurularak yapılan projelerin istişare yoluyla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Taşbaşı; “ Fatsa’da en büyük eksiklik Kent Konseyinin olmamasıdır. Bunun en güzel örneğini Ünye İlçesinde gördük. Ünye’ de Kent Konseyinin itirazlarıyla Çamlık alanı projesi iptal edilmiş ve vatandaşlar çok güzel bir refleks ortaya koymuşlardı. Biz neden tarihimizi kültürümüzü dokumuzu korumayı başaramıyoruz. Biz neden Kent Konseyi kurmuyoruz? Fatsa’da Kent Konseyi olsaydı, görüşlere başvurulsaydı bu durumlara gelmemiş olurduk” diyerek açıklamalarına son verdi. Haber: 
Sümeyra ÖZCÜRE
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde