23 Temmuz 2024

12 BİN ÜRETİCİDEN 22 BİN TON FINDIK

  • PDF
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, alımlara aşağı yukarı bir ay öncesinde başlayan TMO’nun şuana dek 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alarak karşılığında da 166 milyon lira ödediğini belirtti.
Soydan, serbest piyasada işlem gören fındık fiyatının 8,50 lira civarlarında olduğunu, bu şartlarda ise üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’ni tercih ettiğini belirtti.
Özellikle TMO’nun alım şartlarını üreticisi açısından iyileştirmesi ve alım noktalarını artırması ile buraya ilginin her geçen gün arttığını dile getiren Soydan, TMO’nun şimdiye kadar 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alımı yaptığını ve karşılığında da 166 milyon lira ödediğini ifade etti.
Soydan, üreticilerin TMO’ya fındıklarını verebilmek için ofisin resmi internet sitesinden randevu aldığını söyleyerek, önümüzdeki günler için ise 44 bin üreticiye yaklaşık olarak 102 bin ton fındık alımı için randevu verdiklerini, bu sayının da gittikçe artış göstereceğini düşündüklerini söyledi.
“Ödemeler 15 Günden Bir Haftaya İndirildi”
TMO yetkililerinin, tüm üreticilerin elindeki fındığı almak için talip olduklarını ifade ettiğini anımsatan Soydan, sözlerini şöyle sürdürdü:“Bilindiği gibi daha önce TMO’ya başvuran üreticilerimizden bazıları çeşilti nedenlerden dolayı geri çevriliyor bulunmaktaydı. Artık hiçbir üreticimiz geri çevrilmiyor. Yapılan iyileştirmeler sonucunda TMO’ya fındık satacak olan üreticilerin dekar başına teslim edeceği ürün miktarları 130 kilograma kadar çıkarılarak, ayrıca çürük oranı 3’ten 5’e, çatlak oranı ise 2’den 7’ye yükseltilmiş bulunuyor. Asgari randıman oranı da 40’dan 37’e düşürülmüş bulunuyor. En önemlisi ise ödemeler 15 günden 1 haftaya indirilmiş bulunuyor.”
Soydan, TMO tarafından alım noktalarının 40’a kadar arttırıldığına da işaret ederek, “Artık Ordu ve Giresun’da merkez ilçelerin yanı sıra pek çok ilçede TMO fındık alımı gerçekleştirebiliyor. Bundan dolayı TMO’ya ilgi de artmış durumda. Bizim üreticilerden beklentimiz ürünlerini serbest piyasaya vermek yerine bu durumda TMO’yu tercih etmeleridir.” diye belirtti.
Bu arada fındık üreticilerine Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uyarısında da bulunan Soydan, “Hiçbir üreticimiz ÇKS belgelerini üçüncü şahıslara vermemelidir. Bazı tüccar ve manavların üreticilere ait ÇKS belgeleri ile TMO’ya fındık sattığı yönünde şikayetler alıyor bulunmaktayız. Bu yönde ilgili Bakanlık da ÇKS belgelerini başka şahıslara kullanandıranların tespiti durumunda yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Bu konuda daha duyarlı olmalarını ve dikkat etmelerini önemle rica ediyoruz.” diye konuşmasını bitirdi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde