23 Temmuz 2024

İBRAHİM ETHEM KİBAR; “ZİRAAT ODALARININ VERDİĞİ MÜCADELEYİ YEREL SİYASETÇİLER VERMEDİ”

  • PDF

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar “Fındık sorununda Ziraat Odalarının verdiği mücadele kadar siyasetçiler de aynı mücadeleyi vermiş olsalardı, bu gün bu sorun üreticinin en az mağduriyetiyle atlatılmış olacaktı”  dedi.
 

Toprak mahsulleri ofisi Fatsa’ da alım yapmaya başladı. Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar konuyla ilgili yaptığı açıklamada Ünye’de bulunan alım merkezinde oluşan yoğunluğu ve üreticilerin mağduriyetini görünce olaya müdahil olduklarını, Fatsa’da 6000 tonluk bir alım noktası oluşturduklarını dile getirdi.

Fındık bölgemizdeki her kurum ve kuruluşu ilgilendiren önemli bir üründür diyen Başkan Ethem Kibar, “Bugünkü sorunun en büyük temeli bizlerin vermiş olduğu mücadelenin yerel siyasette duyarlılıkla dile getirilememesidir” dedi.

Serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselmesi yine fındık üreticilerinin elinde olduğunu vurgulayan Başkan Kibar; Fındık üreticisi fındığını pazara indirmez ve Toprak Mahsulleri Ofisine getirirlerse fiyatların yükselişe geçebileceğinin altını çizdi.

“GÜNLÜK 80 TON KAPASİTESİ VAR”

 

Kibar; “Toprak Mahsulleri Ofisinin Ünye alım noktasında oluşan yoğunluktan dolayı TMO`ya Fındık vermek isteyen birçok üreticimizin Kasım- Aralık ayına randevu alarak beklemek zorunda olduğunu gördük ve sorunu çözmek için Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri ile gerekli görüşmeleri sağlayarak Fatsa İlçemiz de bir alım noktası oluşturduk. Pazartesi günü itibariyle de alımlar başladı. Günlük 80 ton kapasitesi var. İlerleyen zamanlarda yoğunluğa göre kapasite artışına gidilecektir. Yine çevre ilçelerimizde de mobil araçlarla günlük alım yapılarak Fatsa’daki depoya taşıma işlemleri gerçekleşiyor” dedi.

“HİÇBİR ÜRÜN KAPIDAN GERİ DÖNEMEYECEK”

Yeni sezon rekoltesinin konuşulmaya başlandığı Nisan ayından bu zamana kadar yapmış olduğumuz her türlü açıklama ve raporlamada Fındık sektöründe bugün yaşadığımız sorunları yaşayabileceğimizi dile getirmeye çalıştık diyen Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar: “ Toprak Mahsulleri Ofisinin Fındık alım kararından sonra gerek alım fiyatının gerekse alım baremlerinin üreticilerimizi mağdur edeceğini siyasilerimize ve toprak mahsulleri yetkililerine ilettik. Çürük bareminin %5`e ve dönüm başı verimin 130 kg sınırına yükseltilmesini başardık. Fakat fiyatın revize edilmesi veya Ekim, Kasım, Aralık ayına göre kademeli fiyata geçilmesi talebimizde şu ana kadar başarılı olamadık. Kademeli fiyata geçilseydi ve üretici Aralık ayında fındığını 12 lira seviyelerinde TMO’ya verebileceğini garanti görseydi pazara fındık akışı yavaşlayacaktı. Bu bağlamda da fiyatlar serbest piyasada yükselişe geçecekti. Fiyatların bu seviyelerde olmasının ve bir türlü artamamasının en büyük sebeplerinden biri kademeli fiyata geçilemiyor olmasıdır. Bu güne kadar birçok üreticimiz mağdur oldu. Fındığı TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) kapısı önünden geri döndü. Fakat artık Toprak Mahsulleri Ofisi önüne gelen hiçbir ürün kapıdan geri dönemeyecek hale geldi. Keşke bizlerle yapılan istişareler sezon öncesi yapılabilseydi.”

“FINDIKTA BERABER YOL ALINMALIDIR”

Fındık Karadeniz ekonomisinde siyasetin üzerinde ve sadece ziraat odalarını değil sivil toplum örgütlerinin tamamını ilgilendiren bir üründür ve herkes aynı hassasiyetle fındığa sahip çıkmalıdır diyen Başkan Kibar; “Fındık sorunu siyasi teşkilatlar ve belediyeler tarafından bölgemizde sürekli gündemde tutularak üst siyasete sorunun doğru aktarılması konusunda beraberce yol alınması gereken bir konudur.
Bugünkü sorunun en büyük temeli bizlerin vermiş olduğu mücadelenin yerel siyaset anlamında aynı duyarlılıkla dile getirilememesidir. Fındık sorununda Ziraat Odalarının verdiği mücadele kadar siyasetçiler de aynı mücadeleyi vermiş olsalardı, bu gün bu sorun üreticinin en az mağduriyetiyle atlatılmış olacaktı.
Karadeniz ekonomisin can damarı olan ve bir zamanlar kahverengi altınımız olarak tabir edilen Fındığımızla ilgili kimler dertlenerek bir adım attıysa üreticilerimiz adına onlara sonsuz teşekkür ederim. Serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselmesi yine fındık üreticilerimizin elindedir. Ürünlerini pazara indirmez ve Toprak Mahsulleri Ofisine getirirlerse fiyatlarda yükselişe geçecektir. Üreticilerimizden ricamız bir takım suistimallere meal vermesinler” dedi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde