23 Temmuz 2024

AHİLİK HAFTASI FATSA’DA KUTLANDI

  • PDF
Ahilik Haftası Fatsa ilçesinde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Üniversitesi, Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Ordu Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Fatsa Madeni Eşyalar Odası iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte katılımcılar Cumhuriyet meydanında toplandı. Katılımcılar, Cumhuriyet meydanından 15 Temmuz Özgürlük meydanına kadar mehteran eşliğinde yürüdüler. 15 Temmuz Özgürlük Meydanında gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinlikte Mehteran Takımı'nın gösterisinin ardından protokol konuşmaları yapıldı. Ahilik Haftası kutlamalarına Ordu Valisi Seddar Yavuz, Kaymakam Mehmet Yapıcı, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Çoruh, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Tolunay Erbaş, İlçe Garnizon Komutanı Yarbay Halit Gülten, İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Ethem Öztürk, çevre ilçe esnaf odaları temsilcileri katıldı. 
“AHİLİK TEMELİ YARDIMLAŞMAYA DAYANIR” 
Düzenlenen törende açılış konuşmasını Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Akyürek, “Ahilik haftasının ilçemizde bu yıl 9.sunu kutluyoruz. Ahilik evrensel değerleri ile uyum gösteren bir kültür medeniyetidir. Ahilik temeli yardımlaşmaya dayanır. Sanatkarlarda sanat anlayışını yerleştirmek Türk halkını ekonomik olarak bağımsız hale getirmek ihtiyaç sahibi olanlara her alanda yardım etmek ve yerleşim bölgelerinde kültürümüzü yaymak gibi tanımlanabilir. Ahilik halkın sanat ve meslek hayatında gelişmelerini ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluş adıdır. Bu tanımlardan hareketle ahi kelimesinin kardeş arkadaş yaren birbirini seven yoksulu doyuran işini benimseyen çalışmayı bir ibadet sayan din ve ahlak kurallarına uyan anlamlarını taşır.” dedi.
 “AHİLİK DİYE İFADE EDİLEN CÖMERTLİK VE DÜRÜSTLÜĞÜ İFADE EDEN ANLAYIŞ DEVAM ETMELİDİR” 
Programda son konuşmayı yapan Ordu Valisi Seddar Yavuz’da, “Ekonomik sistemlerin dayandığı ahlaki bir temel vardır. Örneğin kapatilaizm, Protestanlık ahlakına dayanır. Bizim gibi Müslümanların dayandığı ahlaki temel ise elbette yüce dinimiz islamdır. Eğer ahlak yoksa sürdürebilirlik yoktur. İstediğiniz kadar zengin olun, istediğiniz kadar kalkının nihayetinde eğer ahlaki değerlerden yoksunsa sistem çalışmaz. Bu nedenle dünya üzerinde hüküm sürmüş, bütün imparatorluklar, büyük şirketler incelediğinde hepsinin bir sistematiğinin olduğunu, bir kurumsal yapısının olduğunu görürsünüz. Anadolu’dan gelen horasan erenleriye yoğrulan bu topraklar, islamın dağıtıldığı bütün en ince noktasına kadar vatandaşlarımız tarafından benimsendiği bir süreçtir. Ahilik diye ifade edilen cömertlik ve dürüstlüğü ifade eden anlayış devam etmelidir. İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu çöküntünün tam da sebebi budur. Maalesef batılılışan, sadece batıyı ölçü ve hedef alan yaklaşımlar nedeniyle bunun yerine yeni bir anlayış ve model bırakamayınca sorunlarımız aratarak devam ediyor. İslam dünyasında kan ve gözyaşı her gün akmaya devam ediyor. Her gün bizim daha dürüst olmamız gerekirken sıkıntılarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Ahilik Vakfı üyelerinden oluşan tiyatro grubu, meslekte ustalığa geçişi anlatan "Şet Kuşanma Töreni" tiyatrosu sahnelendi. Kutlama programının son bölümünde Ordu’da yılın Ahi’si seçilen Fatsa Büyük Sanayi Sitesi esnaflarından Mehmet İşbilir’e, yılın kalfası Faruk Güvenilir ve yılın çırağı Hüdaver Şirin’e ödülleri protokol mensupları tarafından verildi. Program yemek ikramı ile sona erdi.
“ARTIK ESKİSİ GİBİ USTALAR AZ YETİŞİYOR “
Fatsa Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Madeni Eşyalar Odası Başkanı Ayhan Baş ise; “ Ordu ilimizde yılın ahisi Fatsa esnaflarından Mehmet İşbilir seçilmiştir ve bu bizleri oldukça mutlu etmiştir. Yılın kalfası ise Fatsalı Faruk Güvenilir seçilmiştir. Artık eskisi gibi ustalar az yetişiyor ve böyle ustalara her zaman sahip çıkıp onure etmeliyiz. Ahilik haftasında örf ve adetlerimizi, geleneklerimizi, doğruluğu, kardeşliği, yardımseverliği bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyal ekonomik düzenimizi sizlere arz etmeyi amaçlıyoruz. Ahilik ilkesi kuralcı bir yaklaşımdan çok, pratik hayat koşullarından ahilik uygulamasından çıkmıştır. Yani gerçeğin yaşanmasından iş ve üretim hayatının gereklerinden doğmuştur. Fatsa ilçemizde gerçekleşmesinde emeği olan Birlik Başkanı Aydın Bostancıoğlu’na, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’a, ve Ordu Valisi Seddar Yavuz’a çok teşekkür ediyorum” dedi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde