23 Temmuz 2024

Okul fobisine önleminizi erken alın

  • PDF
Psikolog Nagihan Akarsu, okul başladığında en çok karşılaşılan durumun çocukların annesiz ya da babasız okulda durmamaları olduğuna dikkat çekerek, “Bu durum bir aylık sürede kontrol edilemezse okul fobisine dönüşebiliyor” dedi.
Anne, baba ve çocukların heyecanla, aynı zamanda endişeli bir şekilde bekledikleri eğitim öğretim okul öncesi, 1’ler ve 5’ler ile 9’uncu sınıflar için yeni öğretim yılı uyum eğitimi ile dün başladı. 1 hafta sürecek uyum eğitiminde amaç, ilk kez okula başlayacak öğrencilerde okul kaygısını gidermek. Okul fobisini yenmenin yolu ise aile desteğinden geçiyor. Uzmanlar da bu konuya dikkat çekerek, velilere önerilerde bulundu.
Anne ve babalar disiplinli olmalı
Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloji Bölümünden Psikolog Nagihan Akarsu da çocuğu okula başlayan velileri uyardı. Okul başladığında en çok karşılaşılan durumun çocukların annesiz ya da babasız okulda durmamaları olduğunu belirten Psikolog Nagihan Akarsu, “Bu durum bir aylık sürede kontrol edilemezse okul fobisine dönüşebiliyor. 
Evde kuralsız bir ortamın olması, çocuğun her istediğine sahip olması ve kolay ulaşması gibi nedenler hakimiyet alanını artırır. Sonuç olarak çocuk yapmak istemediği şeyleri yapmaz ve yapmadığında da bir şey olmadığını görür. Dolayısıyla artık sınırlarını sonuna kadar zorlayacaktır. Bu yüzden anne babaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta kararlı ve disiplinli olmalarıdır. Buna eşlik eden kişi öğretmeni olacaktır. Ancak sınıf ortamında evde eğitim almamış bir çocuğu dizginlemek kolay olmayacaktır” diye konuştu.
Okulda yaşadığı problemlerin nedenini araştırın
Başka bir durum ise okula başlayan çocuğun kurallara uymaması, çok fazla hareketli olması ve derslere karşı ilgisiz, dikkatsiz olması olduğunu dile getiren Akarsu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun okul öncesi dönemde anne baba tarafından az çok fark edilmiş olması gerekir.  Anne baba ve öğretmen bu çocukların böyle davranmasının altında yatan nedenleri bilemezse sıkıntı daha da büyüyecektir. Nedenlere gelince bu durum; yetiştirme tarzına bağlı bir davranış problemi, gelişim geriliğine bağlı olarak çocuğun hala oyun sürecinden çıkamaması ve doğuştan gelen bazı özelliklere bağlı dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi problemlerden kaynaklanabilir. Tüm bunları aile ayırt edemediği gibi çoğu zaman öğretmenlerin de bu durumu anlamakta zorlandığını biliyoruz. Çünkü bu konuda bazı tanıları uzmanlar bile bir süre takip ederek ve çok yönlü inceleyerek karar vermektedir. Aileler öncelikle şuna dikkat etmelidir ki insanın doğası dürtüseldir. 
Çocuklarımızı tutarsız yetiştirirseniz hırçınlığa ve inatçılığa; serbest yetiştirirseniz de mutsuz olmaya sevk etmiş olursunuz. Disiplinli olmanın birçok formülü ve iletişim şekli vardır. Bunları öğrenmezseniz çocuğunuz zor derslerle de baş edemez. Hep korumacı davranırsanız da arkadaşlarına karşı kendini savunamayabilir. Çünkü onun yapması ve düşünmesi gereken her şeyi bu zamana kadar hep siz düşünmüşsünüzdür. Ya da fark edemediğiniz dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi dürtüsel davranmasına yol açıyor ve çocuğunuzla ilgili her gün şikayet alıyor olabilirsiniz.”
Çocuklarınızı okula karşı bilinçlendirin
Ailelerin çocukları ile ilgili yaşanabilecek her türlü problemi çözebilmek için çok fazla kitap okumaları ve uzmanlara danışmaları gerektiğini ifade eden Nagihan Akarsu, “Her çocuk farklı ve özeldir. Doğru zamanda vermediğiniz birçok öğretinin yeri yanlış bilgilerle dolacaktır. Okul hayatı başladıktan sonra çocuğunuzla ilgili çok şey keşfedeceksiniz. 6 yaşına kadar zeka gelişimi bir yetişkin zeka gelişiminden hızlı olan çocuğunuzun okulla birlikte bir durgunluk süreci olacaktır. Sizinle birlikte geç saate kadar duran kuralsız çocuk okul başlayınca erken yatmaya başlayamayacak. Üstelik bunları okula gidince erken yatmalıyız, derslerimizi zamanında çalışmalıyız, parmak kaldırmalıyız diye direk yetişkin dilinde anlatırsanız hiçbir şey anlamayacaklardır. Bu bilgiler çocuğa zaten verilmiş olmalıdır. Çocuk altı yaşında okula niye gittiğini anlamadan görev verilmişse elbette ki reddedebilir. Meslek sahibi olmak muhtemelen ona çok uzak gelecektir. Model olmak, öğrenmenin keyifli olduğunu göstermek ve onun gözünden örneklerle pekiştirmek gerekir. En önemlisi fazla ilgi gösterilmemelidir. Bunların dışında anne babası olmayan dağınık ailelerin çocuklarında birçok travma olduğu için çok fazla içedönük ya da şiddetli davranış problemleri olabilir. Bu tür çocukların en kısa sürede keşfedilip, destek alması sağlanmalıdır. Üstelik potansiyelleri olduğu halde elinde olmayan nedenlerle bu çocuklar başarısızlık hissine kapılabilir ve okula karşı güvensiz ve isteksiz olabilirler” ifadelerinde bulundu. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde