23 Temmuz 2024

“VAAT VAR BİTİRİLEN YOK”

  • PDF
 Fatsa Belediye Meclis üyesi Mustafa Çörtük’e yerel yönetimler ile ilgili düşüncelerini sorduk.  
1-) Belediye Meclis Üyesi olarak Fatsa Belediyesinin son 3 buçuk yılını, altyapı, temizlik, estetik şehir ve sosyal kültürel açıdan yeterliliğini değerlendirir misiniz?
       Mart 2014 Yerel Seçimlerinin ardından İlimiz Büyükşehir kapsamına girdi. Lakin o tarihten bu yana bir karmaşadır gidiyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilimizin tamamının yerel yöneticileri aynı partiden olmasına rağmen organize bir bütünlük arz eden bir çalışma göremiyorum.  Altyapıya gelince özellikle şehir merkezlerinde, şehrin ana artellerinde zannedersiniz ki buralarda daha önce hiçbir alt yapı çalışması yapılmamış. Sanki bu ilçelerimizdeki yerel yöneticiler başka partilerdenmiş de hiç çalışmamışlar. Büyükşehir daha önceki yerel yöneticisin yapmış olduğu alt yapı veya üst yapıyı, büyükşehir olmadan önce öve öve bitiremeyen yerel yöneticilerin yapmış olduklarını,  yapılan milyonluk veya eski parayla trilyonluk harcamaları bir günde büyükşehir kazıyıp çöpe atıyor. B. Şehir küçük şehirlere siz daha önce hiç çalışmamışsınız diyor. Bunu en iyi ben bilirim diyor. Bir başlıyor ana caddeyi baştan sona büyük iş makinaları ile kazmaya, kazıyor, daha önce dökülen asfaltları söküyor. Başlıyor aylarca beklemeye. Bu caddelerde ne veya neler planlanarak söküldü, ne zaman süre zarfında bitirilecek, yapan firma veya firmalar kimler belli değil. Aylar geçtikten sonra bir takım kısır çalışmalar yapılıyor, üzeri tekrar asfaltla kaplanıyor veya kaplanamıyor.  Alt yapıya ne döşendi gören bilen yok. Efendim kaldırımlar çağa uymayan görüntüsüz ve şekilsiz betonlarla kaplanıyor.  Sonra geliyor kendi yaptığına da  tekrardan söküyor. Aynı caddede tekrar tekrar sökülüp yapılanları, aylar hatta üzerinden yıl geçen caddelerde yapılmayanları takip edebilmek mümkün değil. Kendi yaptığı alt yapı veya üst yapı ile veya önceki dönem yapılan yatırımla kendi kendine muhalefet eden büyükşehir belediyesi. Neymiş efendim bu yatırımlar hemen yapılamazmış, yapılacak yatırımın çevreye zararı olurmuş sabretmek gerekiyormuş. Özellikle şehrin ana caddelerinde esnaflık yapanların, bu caddeleri kullanan yayaların, şehir halkının sizin bu öngörüsüzlüğünüze ne kadar tahammül edecek. Buralardaki esnaf arkadaşların müşteri kayıplarını aylardır ekonomik kayıplarını kim telafi edecek. Yapılan işle övünülecekse bu işi istişare sonucu en kısa ve en az maliyetle ve de çevresine en az verdiği zararla yapmaktır. Kısacası bunların yerel yönetim anlayışı  şehirleri bitirmiştir. Estetik bir şehir de yok tur. Söz etmekte mümkün değil. Her caddesi sokağı kazılan sökülen biri bitirilmeden diğer caddeye geçilen  bir şehirde temizlikten söz etmek mümkün değil. Ayrıca çöp sorunu nu da hala daha çözmüş değiliz. Çöp kokusu ve depolama alanı şehrimizi rahatsız etmektedir. 
 Yerel yöneticilerin aynı zamanda görevleri arasında sosyal ve kültürel alanda şehir de ve şehir dışında yaşayan hemşehrilerini  kaynaştırmaktır. Şehrimizde kazanılmış olan bu gelenek uzun yıllardır sekteye uğramıştır,  adeta unutturulmuştur.
 
2-) Yapılan hizmetler ve yatırımlar Fatsa için yeterli midir?
        Tabi ki yeterli değildir. Şehrimiz gelişmekte olan bir şehir yani yatırımını tamamlamış bir şehir değil. Yatırımın birinin bittiği yerde diğerinin başlaması gereken bir şehir.  Seçim dönemlerinde vaat edildiği halde başlanılan bir iki yatırım var ama bitirilen yok. Başlanılacak yeni bir yatırımdan da söz eden yok. Aylar yıllar çok hızlı geçiyor. Bölgemiz için çok hızlı ve kalıcı kararlar alıp tabi ki bu kararlar isabetli olacak kısa zamanda hayata geçirmek gerek. Bölgemiz çok hızlı gelişiyor, lakin yerel yönetim de o kadar geç kalıyor.
3-) Belediye meclis çalışmalarında ( AK Parti, CHP VE MHP Belediye Meclis üyeleri olarak) Fatsa’nın geleceği ile ilgili konularda işbirliği yapabiliyor musunuz? Fatsa’nın ortak meselelerinde birlikte karar alabiliyor musunuz?
  Bazı konularda ortak kararlarımız olduğu halde ortak olmayan da kararlarımız var. Kendi düşündüklerimizi ve doğrularımızı halkımızın düşündüklerini söylemeye ça- lışıyoruz, lakin bildiğiniz gibi kararlar çoğunlukla alınıyor. O çoğunlukta iktidar da.
4-) Belediyenin kaynakları verimli ve doğru alanlarda kullanılıyor mu?
  Kullanılmıyor. Yapılan ve çöpe atılan milyonlar herkesin gözü önünde. 
5-) Eski Çınar Hastanesinin binası 
sizce nasıl değerlendirilmelidir?
 Evet son günlerde Yerel Sivil Toplum Örgütümüzün başlatmış olduğu bir kampanya var. Buranın Fakülte binası olarak değerlendirilmesi. Ben de doğru buluyorum hatta Ordu’ da bulanan ve fiziki yapısı yetersiz olan Diş Fakültemizin  buraya taşınmasını buna da buranın müsait olduğunu söylüyorum. Buranın ekonomik ömrünü tamamlamadan bir şeyler yapılması lazım. En azından başlamış olan bu çalışmayı sonuna kadar Fatsalılar olarak desteklememiz lazım.  
6-) Bugüne kadar henüz kurulamayan Kent Konseyi oluşturulması için yapılan çalışmaları değerlendirir misiniz?
  Bu konuyu defalarca muhalefet olarak gündeme getirmemize rağmen bir sonuç alınamadı. Herhalde Sivil Toplum Örgütlerinin çoğalmasından ve onlarla istişare edilmesinden çekiniliyor. Daha önce bölgemizin sorunlarının dillendirildiği, değişik kişi ve kurumların görüşlerinin dile getirildiği Kurultaylarda kaldırıldı zaten.
5-) Başka eklemek istediğiniz ya da görüş belirtmek istediğiniz konular varmı?
Teşekkürler.
 
Son Güncelleme: Çarşamba, 16 Ağustos 2017 07:32

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde