23 Temmuz 2024

ÜRETİCİNİN GÖZÜ KULAĞI FINDIK FİYATLARINDA ÜRETİCİ BU YIL AĞLAYACAK MI GÜLECEK Mİ?

  • PDF

        Ordu’da üreticinin 2017 fındık sezonu heyecanı başladı. Ağustos ayının başlamasıyla fındık hasadına başlayan üreticiler, bir yandan fındık hasadını yaparken biryandan da yeni sezon fındık fiyatlarını bekliyor. 2016 yılı fındık sezonunda fındık üreticisinin aradığını bulamadığını belirten vatandaşlar, yeni sezonda üreticinin yüzünün gülmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Karadeniz Bölgesinin en büyük geçim kaynaklarının başında gelen fındık ürününün yeterli siyasi desteği bulamamasından dolayı fiyatta spekülasyonların yaşandığını söyleyen üreticiler “Fındık sahipsiz kalmasın” çağrısında bulundular.Yeni sezonla ilgili fındık üreticisine, tüccara ve vatandaşlara beklentilerini sorduk. Bu yıl fındık fiyatlarının 10 lira ile 15 lira arasında seyir etmesi gerektiğini söyleyen üreticilerin gözü kulağı açıklanacak olan fındık fiyatlarında. 
 
Bilal UDÜL “Üreticide, esnafta şu anda önünü göremiyor” 
 Fındık tüccarı Bilal UDÜL, yeni sezondan umutlu olduklarını dile getirerek, fiyatların on liranın altına düşmemesi gerektiğinin altını çizdi: “Yeni sezon fındık fiyatlarını bekliyoruz. Üreticide, esnafta şu anda önünü göremiyor. Rekolte yüksek açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yeni sezonda da fındık alımı yapacağını açıkladı. Fakat kaç liradan alım yapacağı şu anda belli değil. Bu alımla birlikte serbest piyasada da fiyatlar şekillenecektir. Zaten şu anda fiyatlar düşüşte seyir ediyor. Fındık hasadına üretici erken başladı ve buda mahsulün kalitesini düşürüyor. Üreticinin gözü kulağı fındık fiyatındadır. Fakat bölge milletvekillerimiz en büyük geçim kaynağımız olan fındık ürünümüze yeteri kadar sahip çıkmıyor. Üretici fındığını kendisi toplamazsa şu anki tabloda zarar eder. Fındığının üçte ikilik kısmını işçi parasına öder. Fındık birden pazara inerse fiyatlar yine geri düşer. Bence üretici ihtiyacı olan kadarıyla fındığı pazara indirsin. Fındığın on lira altına düşmesi üreticiyi üzer. Tabi üreticinin üzerine düşen sorumluluklarda var. Nasıl üretici fiyat bekliyorsa, ürününü de aynı orantıda kaliteli yetiştirmelidir. Fındığını iyi kurutmalı, erken hasat etmemeli, fındığını seçmelidir. Yeni fındık sezonunda üreticimizin yüzü gülsün istiyoruz. Bol bereketli bir sezon geçirmeyi diliyorum” dedi. 
 
Ahmet Musapaşaoğlu “Üretici ağlayacak mı gülecek mi?”
20 yıldır fındık tüccarı olan, mesleğin duayenlerinden Ahmet Musapaşaoğlu ise fındık fiyatlarındaki belirsizlik ve dalgalanmalardan mustarip. Üretici emeğinin karşılığını alamıyor diyen Musapaşaoğlu, lisanslı depoculuğa geçilmesi gerektiğine değindi: “ 20 yıldır fındık tüccarıyım. Geçen yıl fındıkta büyük belirsizlikler yaşandı. Şu anda da bu belirsizlik sürüyor. Yeni sezondaki fiyat şekillenmeleri Toprak Mahsulleri Ofisinin yapacağı alımlara bağlıdır. TMO fındık alacak ama kaça alacak? Üretici bu alımlardan ne kadar memnun kalacak? Üretici ağlayacak mı gülecek mi? Hepimiz bu soruların cevabını bekliyoruz. Çünkü TMO’nun alacağı fındık fiyatları serbest piyasayı da etkileyecek. Bölgemiz için önemli olan fındığı, bölge milletvekilleri, bakanlar, oda başkanları, yerel yöneticiler, tüccarlar, üreticiler bir masa etrafına oturup etraflıca konuşması gerekiyor. Fındığın maliyetini hesaplayıp, üreticiye karı nedir belirlemek lazım. Bunları bilmeden ben tamam 10 liraya fındık alıyorum denirse, bakalım üretici kar edecek mi? TMO 10 liradan fındık alıyor da, sorun bakalım üretici ne kadar kar ediyor? Fındığın maliyeti 8 lirayken, 10 liraya satsa ne olacak? Üretici eğer fındığını işçi ile topluyorsa zarar eder. Fındık bizim namusumuzdur, daldan toplar ancak onu kurtarmış oluruz.  Fındık bu yıl Ağustos ayının girmesiyle toplanmaya başlandı. Eğer fındık olgunlaşmamışsa bu kaliteyi düşürüyor. Üretici fındığını zamanında toplasın ve ihtiyacı olduğu kadarını satsın. Evde saklanan fındık bozuluyor. Lisanslı depoculuğa geçileceği söyleniyordu, bu üretici için güzel bir sistem. Bu depolarda fındık bozulmadan saklanabiliyor. Soğuk hava içerisinde iyi muhafaza ediliyor. Bizim en büyük geçim kaynağımız fındıktır, ancak fındık sahipsiz bırakılıyor. Arz fazlası fındığımızı değerlendirmemiz ve pazarlamamız gerekiyor. Kendimiz bile fındığın nasıl tüketileceğini beceremiyoruz. Bölge milletvekillerimiz fındığımıza sahip çıksın, üreticinin de tüketicinin de yüzü gülsün. Sahip çıkamıyorlarsa, yorul-muşlarsa bıraksın. Üreticinin derdini, vatandaşın derdini soran siyasetçi kalmadı. Bizde piyasa nasıl şekillenecek onu bekliyoruz” dedi. 
 
İbrahim duran: “Bu yıl üreticiyi ne gibi sürprizler bekliyor dört gözle bekliyoruz”
Bir tona yakın fındık hasadı olduğunu söyleyen fındık üreticisi İbrahim Duran ise, “Fındık fiyatları 12 liranın altına düştüğü zaman üretici zarar ediyor. Bu fiyatlar üreticiyi memnun etmiyor. TMO’nun alım yapmasıyla fındık fiyatları yükselişe geçse de üreticinin tedirginliği sürüyor. Eğer alım yapmazsa da fiyatlar ne olacak büyük bir bilinmezlik söz konusudur. Bölge siyasetçilerimiz zaten ürüne sahip çıkmıyor. İlgileniyorlarmış gibi görünseler de ben çaba sarf ettiklerini düşünmüyorum. Fındık fiyatları yeni sezonda ne olur bilemiyorum ama, üretici bu sezon fındığını bekletmez, kurutup satar. Hem belirsizlik hem de üreticinin maddi ihtiyaçları bunu gerektiriyor. Yirmi lira, yirmi iki lira olan fındık fiyatları sekiz lirayı görmüştü. Bu yıl üreticiyi ne gibi sürprizler bekliyor dört gözle bekliyoruz.” Dedi. 
 
Ahmet YENİTAŞ: “7 lira 8 lira bizim ürünümüzün değeri değildir”
Üç tona yakın fındık mahsulüm oluyor fakat kazandığım para ise işçilik ve maliyete gidiyor diyen fındık üreticisi Ahmet Yenitaş ise siyasetçilere seslenerek, 2019 yılı seçimi için mesaj veriyor: “Şu anki fındık fiyatlarını zaten konuşmaya bile gerek yok. Çünkü 7 lira 8 lira bizim ürünümüzün değeri değildir. Yeni sezonda fındık fiyatları en az 15 lira olmalı ki üretici de verdiği emeğin karşılığını alabilsin. Siyasetçilerimiz bile ürünümüze sahip çıkmıyor bu üretici ne yapsın. Onlar bizi temsil ediyor ancak üreticinin hakkını savunup, fındıktaki bu oyuna son vermiyorlar. Çünkü biliyoruz ki bu fiyatlar bizim ürünümüze yakışan fiyatlar değil. Ama bu üretici bunları görüyor ve en iyi cevabı da 2019 yılında sandıkta verecektir. Üretici zaten tüm umutlarını fındığa bağlamış durumdadır. Çocuk okutacak, ev geçindirecek, düğün yapacak… Ama beklediği karşılığı bulamayınca bu üretici ne yapsın? Hazır topladığı fındığın parasını da işçiye, nakliyata, gübreye sayıyor. Elinde ne kalıyor? Bu durum bu şekilde devam etmemeli, ürünümüze sahip çıkılmalıdır. Yeni sezondan güzel beklentilerimiz var, inşallah umudumuz boşa çıkmaz. En azından öyle umuyoruz” dedi. 
 
Murat YALÇIN: “10 lira üreticide psikolojik bir seviye oldu”
Murat Tarım Ürünleri sahibi fındık tüccarı Murat Yalçın ise, fiyatların 10 lira seviyesinin altına inmesi üreticiyi mutsuz eder diyor ve açıklamalarını şu ifadelerle sürdürüyor: “ Yeni sezona damgasını vuracak olan kurum Toprak Mahsulleri Ofis olacaktır. Bildiğiniz gibi devlet bu işe önem verirse fiyatlar güzel seviyelerde seyredecektir.  Bu yıl rekolte (toplam ürün)  yüksek. 7000 milyon kilo fındık olduğundan bahsediliyor. Yüksek rekolteli senelerde ihracatçı tek başına bu yükün altından kalkamıyordu. Talep fazlalığı fiyatları kötü noktada etkiliyordu. Düşüşlere sebep oluyor. Ama Toprak Mahsulleri Ofisi destekleme alım yaparsa, fiyatlarda bir düşüş olmayacaktır.  Benim beklentim fındık fiyatlarının kesinlikle 10 lira altına düşmemesinden yanadır. Çünkü 10 lira üreticide psikolojik bir seviye oldu. Fındık 10 liranın altına düştüğü zaman üretici mutsuz oluyor. Taban fiyat serbest piyasada oluşuyor. Her şeyin fiyatı yükselirken fındık fiyatları düşebiliyor, her şeyin fiyatı düşerken fındık fiyatları yükselebiliyor. Geçen yıl odalarda fındığı bekletmekle ilgili üreticinin kafasını karıştırdı. 
Benim Ziraat Odalarından temennim üretimi, fındığın kalitesini nasıl artırırız bunlar ile uğraşsın. İşin ticari kısmını Ticaret Borsaları ve Ticaret Odalarına bıraksın. Her önüne gelen açıklama yaparsa piyasa toz duman olur. Üretici de kendi üzerine düşen görevi yapmalı. Fındığı kaliteli şekilde yetiştirmeli ve erken hasat yapmamalıdır. Olgun-laşmadan toplanan fındık, kaliteyi düşürür. Ağustos 10’dan önce toplanılmaması gerekir. Yeni sezonda üreticinin de tüketicinin de yüzü güleceği bir sezon diliyorum” dedi. 
“İsmail Bayındır: Umarız bu sezon fındık üreticilerimizin de esnafımızın da yüzü güler”
 
İlçemiz esnaflarından Bayındır Mobilya sahiplerinden İsmail Bayındır ise, fındığın bölge ekonomisini doğrudan etkilediğini belirterek, şu açıklamalara yer verdi: “Karadeniz Bölgesi için fındık büyük önem teşkil ediyor. En büyük geçim kaynaklarımızdan biri fındık ürünüdür. Bu bağlamda fındık sezonunun gelmesiyle herkes olumlu beklentiler içerisine giriyor. Fındık fiyatlarında da üretici beklentiye giriyor. Düşük fiyatlar seyir ettiği zaman fındık ürününün daha iyi fiyatlara yükselmesini bekliyoruz. Destekleme politikaları ve planlamalar daha özverili yapılırsa yeni sezonlar daha iyi geçebilir. 
Çünkü fındık bölgemizin ekonomisini doğrudan etkiliyor. Fındıktan elde edilen sıcak para alışverişe ve ticarete olumlu yönden yansıyor. Bu bağlamda da yeni fındık sezonunun bol bereketli geçmesini diliyoruz. Umarız bu sezon fındık üreticilerimizin de esnafımızın da yüzü güler” dedi. 
Özel Haber: 
Sümeyra ÖZCÜRE 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde