23 Temmuz 2024

YAŞAR VARAN: “ZABITALAR YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”

  • PDF

Geçtiğimiz hafta Ordu Büyükşehir Belediyesi ve seyyar satıcı arasında geçen hadisenin ardından bir tepkide ilçemiz esnaflarında Yaşar Varan’dan geldi.Esnaf olarak seyyar satıcılarımıza yapılan psikolojik ve fiziksel şiddetleri kınıyorum diyen Yaşar Varan; “Seyyar satıcıların işlerini yapma hakkı yok mu? Onlar bizim birer kültür mirasımız. Toplumumuz empati yapma duygusundan yoksun bir hale geldi” dedi.

“SEYYAR SATICILARA SABİT ALANLAR OLUŞTURULMALIDIR”
Bu konuyla ilgili devletin kanunu, nizamı vardır. Bu kanunların herkese eşit bir şekilde uygulanması lazımdır diyerek açıklamalarını sürdüren Varan; “Seyyar satıcılara kazanç sağlayabileceği, barınabileceği alanlar oluşturmak lazımdır. Buda yöneticilerimizin görevidir. Zabıtaların her noktada yol gösterici ve uyarıcı olması lazım. Aynı zamanda seyyar satıcı gerçeği dünyada var olan bir gerçek. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, yol kenarlarında, sokak başlarında satış yapan satıcılarla karşıla-şabiliyorsunuz. Tabi ki çoğu ülkelerde bu modern bir hale getirilmiş ve satıcılara uygun yerler, sokaklar gösterilmiştir. Örneğin Fatsa’da ayakkabı boyacıları bir alanda toplanmış, hem nostaljik oluyor hem de insanlar ekmek paralarını kazanıyor. Bende marketçilikle uğraşan bir insan olarak şunu söylüyorum. Seyyar satıcıların işlerini yapma hakkı yok mu? Onlar bizim birer kültür mirasımız. Toplumumuz empati yapma duygusundan yoksun bir hale geldi. Bizlerde seyyar satıcılıktan ticarete atılan insanlarız. Yarın bir gün iflas edebilir bizler ve tekrardan bu işleri yapabiliriz. O yüzden olayları değerlendirirken muhakkak empati yapmalıyız. Bu insanların psikolojilerini bilmeden, evlerine nasıl ekmek götürdüklerini bilmeden tekme tokat olaylara yaklaşmamak lazım. Zabıtalarımız görevlerine başlamadan önce muhakkak psikolojik eğitim almalıdır” diye konuştu.
“YEREL YÖNETCİLER PROBLEMİ ÇÖZMELİDİR”
Neden çözümler üretmek yerine insanları zor duruma sokuyoruz?  diyerek açıklamalarını sürdüren Yaşar Varan; “Bir yerde bir problem varsa, yerel yöneticiler önce o problemi çözecekler. Yoksa bu insanlar aç mı kalsın? Kadınlarımız köylerden toplamış taze melocanlarını, sökülcelerini bunu bir kaldırıma oturmuş satmış, evine ekonomik katkı sağlamış. Bu bir suç unsuru mudur? Bu işlerin düzeltilmesine kafa yoracak olan siyasetçilerimizdir. Bir esnaf olarak seyyar satıcılarımıza yapılan psikolojik ve fiziksel şiddetleri kınıyorum. Aynı coğrafyada kardeşlik duyguları içerisinde birbirimize hoşgörü ile yaklaşmamız gerekiyor. Eleştiriye saygı duymayı öğrenmemiz lazım” diyerek açıklamalarına son verdi.
YENİ HABER 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde