23 Temmuz 2024

PİDE KUYRUĞU GELENEĞİ SÜRÜYOR

  • PDF

     11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, Ramazan ayının simgesi ramazan pidesi sofraları süslemeye devam ediyor. Ramazan pidesine olan ilgi ise en çok fırıncıları mutlu ediyor. Doğallıktan vazgeçmeyen ve üretmeyi seven ev hanımları ise evde pide yapmak mümkün mü diye merak ediyor?

Ramazan soframızı süsleyen dumanı üstünde sıcacık pidelere kavuşmak isteyenler  Meşebükü Mahallesinde bulunan Sakarya  Ekmek Fırınında dakikalarca kuyruğa giriyor. İftar vaktinden saatler önce başlayan pide kuyruğu iftarın son dakikalarına kadar aralıksız devam ediyor.      
Lezzetli pide yapmanın maharet gerektiğini dile getiren pideci ustalar, işin püf noktalarını da kendilerine saklıyor.
Fakat evde kendi pidesini yapmak isteyen ev hanımlarını üzmek istemeyen pideci Fikret Usta ise birkaç küçük öneride bulunuyor. 
LEZZETİN SIRRI: KATKI MADDESİ YOK
Vatandaşın kendilerini tercih etmesini katkı maddesi kullanmamalarına ve kaliteli un kullanmalarına bağlayan Fikret ABA, pidenin ağızda güzel bir lezzet bırakması gerektiğini ifade etti.
Hamurun kıvamından tutun, pişirilmesine kadar olan aşamaların da önemli olduğunu belirten Fikret Usta, pide hamurunun ekmek hamuruna göre yüzde 40 daha gevşek olması gerektiğini söyledi. 
GÜNLÜK 2 BİN  PİDE SATILIYOR
Ramazan ayında yoğun talep nedeniyle günde yaklaşık 2 bin pide satışlarının olduğunu dile getiren Fikret ABA, küçük ramazan pidesinin 2 TL, büyük ramazan pidesini de 4 TL olarak sattıklarını kaydetti.   
“EN İYİ HİZMETİ VERMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Fırıncılık sektöründe hizmet verdiklerini ifade eden Fikret ABA, “Özellikle Ramazan ayında vatandaşlar pideyi çok tercih diyor ve açıkçası pideye karşı bir rağbet var. İnsanlar iftardan kısa süre önce gelip sıcak sıcak çıkan pideleri alıyorlar. Hal böyle olunca biz de vatandaşa pide yetiştirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ramazan ayı sayesinde işlerimiz iki katına çıktı. Biz de fırın işletmecileri olarak halkımıza daha iyi hizmet vermek için gece gündüz durmadan çalışıyoruz” dedi. 
MÜŞTERİLER
 MEMNUN
Fırına gelen müşteriler ise kendilerine gösterilen ilgiden çok memnun kaldıklarını söylerken, “Her yıl Ramazan ayında pidemizi buradan alıyoruz. Gerçekten soframızda ayrı biz lezzet oluyor. Bu mübarek ayında bizlere pide yetiştirmeye çalışan ve böyle bir lezzetin sofralarımıza gelmesine vesile olan fırın çalışanlarına teşekkür ediyoruz” dediler.   
Evde PİDE nasıl yapılır?
Dumanı üstünde, lezzeti eşsiz bir Ramazan pidesi ile orucunuzu açmak istiyor yalnız, o uzun kuyruklara girmek istemiyorsanız  Pideci Fikret usta sizler için evde pide nasıl yapılır anlatıyor; “350 ml ılık suya 1 paket instant mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip karıştırın. 500 gram beyaz una 1 tepeleme tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Üzerine mayalı suyu koyup karıştırın.
Ardından hamuru tezgâha alıp yoğurmaya başlayın. Klasik hamur yoğurmaktan farklı olarak hamuru vurup çekip arasına hava alarak yoğurun.  Hamuru 2 bezeye ayırıp, üzerini örtün. Bu şekilde 45 dakika mutfağın rüzgâr almayan, ılık bir köşesinde bekletin.
45 dakikanın sonunda pişirme kâğıdını tezgâha açın. Üzerine 2 avuç galeta unu serpin. Galeta unu ekmeğin altının iyice çıtır çıtır olmasını sağlayacak. Bezeleri elinizle 20-25 cm çapında olacak şekilde galeta ununun üzerinde açın. Küçük bir sos tenceresinde 1 tatlı kaşığı tereyağını eritin. 1 yumurtanın sarısını 1 çorba kaşığı su ile karıştırıp çırpın. Erimiş tereyağını üzerine çırpa çırpa ekleyin. Pidelerin üzerine yumurtalı karışımdan sürün. Serçeparmaklarınızın ve elinizin dışıyla bastırarak pideye şekil verin. 
Üzerine bol bol susam ve çörekotu serpin. Önceden 240 dereceye ısıtılmış fırında, orta rafta, fırın taşının üzerine koyun. Ekmeği fırına atınca fırının ısısını 220 dereceye düşürün. 15-20 dakika sonra çıtır çıtır pişmiş ramazan pideniz hazır” dedi. Haber: Sümeyra Özcüre
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde