23 Temmuz 2024

FATSA DEVLET HASTANESİ’NE DİJİTAL MAMOGRAFİ CİHAZI ALINDI

  • PDF
Fatsa Devlet Hastanesi’ne dijital mamografi cihazı alındı. Modern teknolojisiyle bölgeye hitap etmeyi başaran Fatsa Devlet Hastanesi, gelişen teknolojiye ayak uydurarak eksiklerini tamamlamaya devam ediyor.
“Kadınların % 13’ünde meme kanseri riski var” 
Meme kanseri tanısında ve tedavisinde önemli bir rol oynayan dijital mamografi cihazının Fatsa Devlet Hastanesi bünyesine katıldığını söyleyen hastane yetkilileri konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “ Meme görüntülemede yeni bir teknoloji olan dijital mamografi cihazımız geldi. Bu cihazın klasik cihazdan farkı elektronik algılayıcılar kullanarak dijital ortam da görüntüler elde ediliyor. Daha sonra bu görüntüler yüksek çözünürlüklü özel monitörlere sahip cihazlarda değerlendiriliyor. X ışını dozuna bağlı olmadan kontrast ayarı gibi bir çok işlem yapılmakta.  X ışının yönünden de hastaya radyolojinin radyasyonun yan etkilerinden koruyor. Mamografi çok önemli, kadınlar en sık ölüm nedenlerinden biri meme kanseridir. Kadınların % 13’ünde meme kanseri riski var. Bu nedenle erken dönemde her hangi bir şikayet olmayabilir. Önemli olan erken tanı olursa tedavi şansı çok fazla. Daha kitle hastanın eline gelmeden erken tanı için bu cihaz önemli. 
Meme kanserine bağlı ölümlerde  tarama sayesinde % 30 yakın bir azalma var. Bir kadın 40 yaşından sonra yılda 1 kez mamografi çektirmelidir. Fakat aile ve yakın akrabalarda meme kanseri varsa bu yaş 30 da başlanabilir. Dijital mamografinin geleneksel mamografiden farkı, eski cihazda x ışını küpü vardı. Yeni cihaz da ise özellikle  x ışının dozu daha az ve yüksek çözünürlük inceleme süresi çok kısa. Çekimden sonraki bir  dakika da görüntüler ekrandan izlenebiliyor. Görüntü kalitesi daha yüksektir. Çok küçük mikro kalsifikasyon dediğimiz küçük kireçlenme odaklarını bunda daha iyi çözebiliyoruz. Ayrıca görüntüler dijital ortam da arşivlenmekte ve dijital olarak aktarmaktadır.  Buradaki görüntüleri Ordu da ki herhangi bir hekim görmek isterse çok rahatlıkla görebilir. Genel olarak risk var tabi ki biz kontrast maruz kalıyoruz ama meme kanserinin sıklığı ve erken tanı öneminin düşünüldüğünde radyasyonun riski önemsiz kalıyor. Bir mamografi çekimi sırasında alınan radyasyon normal hayatta 3 ay alınabilir” dedi. 
“Yatak kapasitesi bu ay itibari ile 300 ulaşmıştır”
Hastanemizde yeni servislerimiz artacak diyen yetkililer: “ 28 yatak daha ilave edilerek yatak kapasitesi bu ay itibari ile 300 ulaşmıştır. 
Yeni üroloji uzmanımız ve çocuk cerrahisi uzmanımız geldi. Yeni gebe okulumuzu başlattık anne adaylarına gebelikle ilgili doğumun aşaması ile ilgili normal doğumun faydaları, bebek doğduktan sonra nelere dikkat edilmeli, anne sütünün faydaları ve devamı ile ilgili bölüm ayırdık. Orada tahtamız, sıralarımız, pilates  topları  ve benzeri ürünler de vardır” dedi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde