23 Temmuz 2024

ERGÜN TAŞÇI, FINDIĞI MASAYA YATIRDI

  • PDF

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün TAŞÇI düşen fındık fiyatlarına tepkisiz kalmadı. 

 
Plan ve Bütçe Komisyonu Tarım Bakanlığı 2017 bütçesi görüşmelerinde Komisyon üyeleri ve medya mensuplarına Ordu fındığı ikram eden Milletvekili Ergün Taşçı, fındık ta yaşanan fiyat dalgalanmaları ve sorunlarını dile getirdi.  
Üreticinin yaşadığı sıkıntıları dile getiren Ergün Taşçı, fındık hususunda da bir takım önerilerde bulundu.
Düşen fındık fiyatlarının bölge ekonomisini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Taşçı, geçmiş yıllarda da olduğu gibi AK Parti Hükümetinin, fındık mahsulüne sahip çıkacağını sözlerine ekledi.   
“FINDIK ÜLKEMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR MAHSULDÜR”
Fındık bölgesi milletvekili olarak üreticimizin en önemli ihracat ürününe dikkat çekmek istiyorum diyerek konuşmasına başlayan AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı; “Fındığın ülkemiz açısından ne derece önemli bir ürün olduğunun farkında olan Ak parti hükümetimiz her zaman bu konuda üstüne düşen sorumlulukların bilinci ile hareket etmiştir. İlk olarak 2006 yılında FİSKOBİRLİK’in üretici ihtiyaçlarını karşılayamadığı anda ülkenin en önemli kurumlarından biri olan TMO’yu fındık alımıyla görevlendirilmiştir. TMO bölgede 3 yılda toplam 694 bin ton fındık alarak yaklaşık 3 Milyar TL fındık üreticilerimize ödemiş, üreticinin içinde bulunduğu zor durumdan çıkmasını sağlamıştır. AK parti hükümetimiz halen uygulanan Fındık Stratejisini ilk defa hayata geçirerek; fındık üretimi ile ilgilenen üreticilerimizin desteklenmesi, aynı zamanda aracı/manav/esnaf ve sanayiciler ile bu alanda istihdam edilmiş vatandaşlarımız da dikkate alınarak, fındık fiyatlarının tüm ürünler gibi serbest piyasa koşullarında oluşması sağlanmıştır”. 
“ÜRETİCİ FİYAT ŞOKU YAŞADI”
Günümüzde fındık dikili alanlarının yaklaşık %40’nı bünyesinde barındıran ve yıllık fındık üretiminin %33’lerini sağlayan Ordu ili 2016 yılı fındık sezonuna önce muazzam bir üretim kalbiyle girmiş ve akabinde  de fındık alım fiyatlarında ortaya çıkan fiyat düşüşlerinin şokunu yaşamıştır diyen Taşçı: “ Ordu ekonomisi her ne kadar imalat, turizm ve hizmetler sektörü ile son yıllarda özellikle inşaat sektöründe geçmiş yıllara göre ivme kazanmış olmakla birlikte brüt gayri safi milli hasılası içindeki en önemli gelir kalemlerinin başında fındık gelmektedir. 2016 sezon başlangıcı ile 13 - 14 seviyelerine yükselen fındığın alıcı piyasasının yaptığı müdahale ile 11TL seviyelerine çekilmesi sadece Ordu ilimizde 115.000 tonluk rekolte tahminine göre 300 milyon TL seviyelerinde brüt gelir kaybına yol açmıştır. Şuanda fındık fiyatları 10 TL altına gerilemiş ve kayıp daha da artmaktadır.  diye konuştu.
“FİYATLARIN DÜŞMESİ EKONOMİK SARSINTILARA NEDEN OLMAKTADIR”
Özellikle Ordu ve Giresun gibi ekonomik faaliyetinin ana girdisi fındık gelirinin sağladığı illerde fındık üretiminin veya fiyatının düşmesi ciddi ekonomik sarsıntılara neden olmaktadır diyen Ordu Milletvekili Ergün Taşçı: “Bu nedenle piyasa dengelerini sağlayacak diğer enstrümanlar oluşturulana kadar, fındığı bir şekilde fiyatlar bazında regüle edebilecek koruma veya dengeleme sistemlerinin devreye sokulması gerekmektedir. Devletimiz tarafından maliyet verimlilik ve kar esasına göre yıllık taban fiyat oluşturularak fındık alımı desteklenmeli ve taban fiyatın altında hareket eden piyasalarda destekleme alımı yapılmalıdır” dedi. 
 MİLLETVEKİLİ TAŞÇI ÖNERİLERDE BULUNDU
Bölgemizin kalbi durumuna gelen fındık mahsulünde kaliteyi ve istikrarı yakalamak adına yeni adımlar atılması gerekiyor diyen Vekil Taşçı, fındığa ilişkin yaptığı açıklamalarda şu önerilerde bulundu: “ Üretim odaklı olmayan destekleme sisteminin gözden geçirilmeli,   fındık üretim alanlarında arazi bölünmesinin önüne geçilmeli ve,  Türkiye’de   devlet eliyle bir Stok Kontrol Sistemi (SKS) oluşturulmalıdır. SKS sayesinde, ürünün bol olduğu yıllarda, devlet eliyle fındık alımı yapılıp, ideal şartlarda depolanacak ve ürünün az olduğu yıllarda piyasa şartlarına uygun fiyatlarla pazara arz edilecek ve bu sayede arz talep dengesi korunacaktır.  Fındık yönetimde çok başlılığın ortadan kaldırılarak daha etkili ve verimli bir yönetim anlayışının oluşması ve tek bir kanaldan koordine edilmesi gerekiyor. 
 Fındık konusunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler oluşturulmalı ve fındığa ilişkin yürütülen bütün süreçlerde üreticilerin ve diğer aktörlerin bilinçlendirilmesi ve kapsamda eğitim programları düzenlenmelidir” diye konuştu. 
Sümeyra ÖZCÜRE

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde