23 Temmuz 2024

BAŞKAN KİBAR`DAN REVİZELİ REKOLTEYE TEPKİ

  • PDF
Yapılan Revize açıklaması Tatmin edici ve gerçekçi değildir!
Fatsa Ziraat Odası Başkanı Ziraat Müh. İbrahim Etem Kibar Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı tarafından daha önce 468.000 ton olarak açıklanan 2016 Tahmini Fındık rekoltesinin yoğun tepkiler ve baskılar sonucunda 420.000 ton olarak revize edilmesine tepki gösterdi. Başkan Kibar Revize edilen rekolte tahmini tatmin edici ve gerçekçi değildir ve fındık fiyatlarına yukarı yönlü bir etkisi olmayacaktır. Karadeniz ekonomisinin can damarı olan Fındık üzerinde oynanan oyunları bozabilecek tek bir makam devlet makamıdır. 
Fındık Milli bir Üründür ve sahip çıkılması gereklidir!
  Başkan Kibar Dünya Fındık Üretiminin %75 ini elimizde bulunduran bir ülke olarak Fındık adına hiçbir milli çalışmamız yoktur. Fındık fiyatları serbest piyasa ekonomisine terkedildikten sonra tekelleşmenin önü açılmış oldu ve bugünkü düşük fiyatların tek bir sebebi var oda tekelci firmadır. Devlet tarafından somut adımlar atılmadığı takdirde gelecekte Tekelleşme daha da büyüyecektir. Dolaylı yoldan 10 milyon insana gelir sağlayan bir Tarım ürününe mutlaka sahip çıkılmalıdır. 
Üreticilerimiz somut adımlar istiyor!
Kibar Devletimizin ilgili makamları tarafından yapılan her açıklama sonrası Fındık fiyatları dalga geçercesine ya düşürüldü ya da sabit kaldı. Üreticilerimiz artık açıklama duymaktan sıkılmış durumda. Fındıktaki tekelleşmenin önüne geçmek için somut adımlar atılmalı ve hazine adına Fiskobirlik Kooperatifine  50 ila 100 bin ton fındık aldırılması yeterli olacaktır. Devletimizin böyle bir hazırlık içerisinde olduğunun duyulması bile fiyatları tatmin olunacak seviyelere çıkarabilir. Bu hamle ihracat talebinin karşılanmasının mümkün olmadığı böyle bir sezonda üreticilerimizin zararına ürün satmasının önüne geçecektir. Bugün tüm üreticilerimizin ortak isteği tam olarak budur. 
Üreticilerimiz her türlü fedakarlığa hazır.
  Başkan Kibar Üreticilerimiz artık fındık fiyatı düşünmekten bahçelerine bakım yapamıyorlar. Verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalarımıza haklı olarak ilgi göstermiyorlar. Her yıl belirsiz fiyat düşüncesi üreticilerimizi üretim kanadından uzaklaştırmış durumda. Üreticilerimiz artık ürettiği ürünün Taban ve Tavan fiyatını bilmek istiyor. Devletimizin Fındıkta Müdahale alımı ve satımı yapabilecek kurumu devreye koyması halinde üreticilerimiz verim ve kaliteye artırmaya yönelecek ve çiftçilik mesleğini layıkıyla yerinde sürdürecektir. 
Böyle bir durumda üreticilerimiz Alan bazlı destekleme modelinden feragat etmeye hazırdır. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde