23 Temmuz 2024

ORDU İLİ’NİN EN YÜKSEK BÜTÇELİ EĞİTİM PROJESİ TAMAMLANDI

  • PDF
Ordu ilinin eğitim noktasında en yüksek bütçeli proje olma özelliğine sahip olan “Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum” isimli AB Projesinin baş mimarı Cemal ŞAHİN, ortaya konulan başarı serüvenini gazetemizle paylaştı.
268.735,00 euro’luk bütçesiyle Ordu ilinde yapılan rekor bütçeli projenin ilk aşamasından son aşamasına kadar olan süreci bizlerle paylaşan Öğrt. Cemal ŞAHİN,  “Uygulama noktasında bürokratik engeller ortadan kaldırılıp, proje uygulayıcıların işleri kolaylaştırılırsa; ilimizde ve ilçemizde bu tür projeler artarak devam edebilir” dedi.
Şahin, yüzlerce proje arasında bu projenin kabul görmesinin sebebini ise; “Projenin içerik olarak çok güzel ve uygun bulunarak; istenen evrakları ilgili yerlere eksiksiz göndermemiz olmuştur” diye konuştu.
Ordu İli’nin en yüksek bütçeli Eğitim Projesini yapmış olduk diyen Şahin, bu projeden 700 öğrencinin faydalandığını söyledi.
Cemal Şahin projeye ilişkin sorduğumuz soruları cevaplayarak; “Bu projenin uygulanması esnasında bana ve proje ekibime gerekli desteği sunan herkese teker teker teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
1-İlk olarak böyle bir projenin yapımına karar verme süreci sizde nasıl somutlaştı?
2011 yılında, Yassıtaş İlköğretim Okulunda görev yaparken, Ordu Valiliği’nin “İllerimiz AB’ye Hazırlanıyor Hibe Programı” kapsamında yürüttüğü “ AB Uyum Ordusu” Projesi kapsamında, İlimiz bünyesinde, kamu kurumları ve Sivil Toplum Kuruluşlarında görev yapan 50 kişiye yönelik Proje Döngüsü Yönetimi Kursu açılmıştı. Biz de gelen yazıya istinaden kursa başvuru yaptık. Fatsa’dan yaklaşık 8-10 kişi 4 hafta boyunca Ordu Valiliği Toplantı Salonu’nda bu eğitimleri aldık. 4 haftanın sonunda bir yazılı sınav yapıldı ve 70 üzeri puan alanlar “ Eğiticilerin Eğitimi” kursuna katılmaya hak kazandılar. Biz bu sınavı da geçerek bir 4 hafta daha eğitim aldık. Toplamda 8 hafta süren eğitimlerin sonunda tarafımıza Proje Uzmanı, AB Uzmanı ve Eğitmen Sertifikaları verildi.
Bu eğitimler esnasında proje yazma konusunda bir merak uyandı bende. Sürekli bir araştırma içine girdim. İnternetten dokümanlar indirdim. İyi bir proje nasıl yazılır bunları araştırdım. Başka yerlerde yeni kurslar açıldığında o kurslara katıldım. Böylece Proje Döngüsü Yönetimi ( PDY ) konusunda bir hayli bilgi birikimim oldu.
İlk projemi Aybastı’da Süt Ürünleri alanında faaliyet gösteren bir işadamına yazdım. DOKA ( Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı)’na yazdığımız proje geçmedi. Ancak bizim için bir deneyim oldu. 
İkinci projemi yine Aybastı Çok Programlı Lisesi’ne Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitim Hibe Programı kapsamında bir proje gönderdik. O da uygun bulunmadı ve geçmedi. Tabi bu bizim tecrübemizi daha da artırdı. Her yeni projede önceki yaptığımız hataları görüyoruz. Böylece yeni projelerde bu hataları tekrarlamamaya çalışıyoruz.
Üçüncü projemiz de Fatsa Öncü Eğitim, Kültür ve Sanat, Gençlik Kulübü Derneği olarak, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunulan; “Dertsiz Öğrenci, Tasasız Veli” Projesidir. Bu proje kabul görmüş ve bütçesi 68.950 TL’dir. Bu projemizde 14 Eylül 2015 tarihinde başlamış, 30 Haziran 2016 tarihinde 10 ay sonra bitmiştir. Yani bu sene iki proje aynı anda yürümüştür.
Son olarak 2012 yılında “Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması için Hibe Programı” kapsamında Fatsa Anadolu İmam Hatip Lisesi adına bir proje başvurusu yaptık. O zaman ben Fatsa İmam Hatip Ortaokulu olarak İmam Hatip bünyesinde, eğitime devam ediyordum. Okul müdürüm Sayın Salim ŞAHİN’e böyle bir hibe yayınlandığını, bizim de kurum olarak bu hibeden yararlanabileceğimizi söyledim. Müdür Bey de sağ olsun her türlü resmi evrak temin etme noktasında bizi destekledi. Hocam ben her daim arkandayım. Ne gerekiyorsa yapalım dedi. Ben de böylece bu projenin ön başvurusunu yaptım. Tabi o zamanlar Ordu Valiliği AB Sürekli Eğitim Merkezinde görevli olan ancak şuan Ordu Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesinde AB ve Dış İlişkiler Şube Müdürü olan Sayın Ertuğrul TOMBUL Bey, bu süreçte teknik destek noktasında en büyük desteği sağlayan kişidir. Kendisine bu vesileyle teşekkürlerimi gönderiyorum. Onun da desteğiyle biz projenin Ön Başvurusunu yazdık ve 2012 Aralık Ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığına gönderdik. Normalde Mart 2013’te sonuçlar açıklanacaktı. Ancak Ağustos 2013’te Ön Başvurular açıklandı. Projemiz ön başvuruyu geçti ve bizi Trabzon’a 2 günlük eğitime çağırdılar. Orada bir projenin asıl başvurusu nasıl yapılır. Nelere dikkat etmek gerekir gibi bir takım tüyolar verdiler. Ve biz Eylül ayında asıl başvuru için projemizi şekillendirmeye başladık. Bu projeyi tasarlarken bu şunlara dikkat ettik. O zamanlar Fatsa Anadolu İmam Hatip Lisesi Erkek, Kız ve Ortaokulla birlikte 1700 öğrenci kapasitesine sahip. Okulun fiziki imkânları çok kısıtlı. Kız öğrencilerin kalacak yerleri yoktu. Aileler öğrencilerini okula gönderiyor ancak benim kızım nerede kalacak, nasıl taşınacak, kışın geç çıkıyorlar gibi sıkıntılarını dile getiriyorlardı.
Biz proje Başvuru rehberindeki Hibe Programının da hedeflerini gözeterek kendi projemizin amaçlayacağı hedefleri belirledik. Dedik ki Fatsa Anadolu İmam Hatip Lisesinde bir öğrenci okula neden gelmek istemez;
1- Okulun fiziki imkanlarını beğenmez,
2- Okul onun için güvenli bir ortam değildir,
3- Okula taşıma gelemiyordur veya barınma sorunu vardır,
4- Öğretmenlerini sevmiyordur,
5- Gelecek için bir umudu yoktur
6- Aileleri göndermek istemiyordur, gibi sorunlarımızı belirledik. Sonra bu sorunlara çözüm üretelim dedik. Bu öğrencileri okula nasıl çekebiliriz. Ya da okulu onlar için nasıl daha cazip hale getirebiliriz dedik ve şu hedefleri belirledik;
1- Okul ortamını, Kız Öğrencilerine uygun hale getirmek,
2- Okula proje süresince bir güvenlik görevlisi tutmak,
3- En az 100 Öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamak,
4- En az 100 Öğrenciyi Üniversiteye Hazırlık için dershaneye göndermek,
5- En az 300 öğrencinin velisine yönelik ziyaret gerçekleştirmek,
6- Bu 300 veliye yönelik, Farkındalık Artırma Semineri düzenlemek,
7- Okulumuz Öğretmenlerine yönelik “İletişim Becerileri” ve “ Sınıf Yönetimi” Seminerleri vermek,
8- En az 300 Öğrenci ve 24 Öğretmeni 4 farklı geziye götürmek. Bu faaliyetler bizi projemizin amaçlarına götürecek ve öğrencilerin okula gitme isteklerini artıracak dedik.
Ve 2013 yılın Kasımında projemizin asıl başvurusunu yaptık. Sonuçların açıklanması takvime göre 2014 yılı Mart – Nisan gibiydi. Ancak ilk açıklama 2014 Kasım ayında geldi. Gelen yazıda projemizin bağımsız değerlendiriciler tarafından yeterli not alamadığı (100 üzerinden 65 almışız) ancak, projenin içerik olarak çok güzel ve uygun bulunduğu, eğer bizden istenen evrakları ilgili yerlere gönderirsek projemizin yedekten kabul edilebileceği yazıyordu. Biz de bu işin peşini bırakmadık. Ne tür belge ve bilgi isteniyorsa, anında tedarik edip kendilerine gönderdik. Uzun bir yazışma neticesinde 2015 yılı Eylül ayında Ankara’ya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’na giderek Sözleşme imzaladık. 1 Kasım 2015’te başlayan projemiz, 31 Ekim 2016’da nihayete erdi. Proje 12 ay sürdü.   
2-Büyük bir emek ve özveriyle 1 yıl bu projenin yöneticiliğini yaptınız, bu 1 yıllık süreci bize kısaca anlatır mısınız?
Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum Projesinde başvuru sahibi kurum Fatsa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, Proje Ortağı Fatsa Halk Eğitim Merkezi, İştirakçiler ise; Ordu Valiliği, Fatsa Belediyesi ve Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’dür. Az önceki soruda da cevapladığım gibi, projenin başvuru ve kabul aşaması 3 yıl sürdüğü için, projede ve ülkemizde çok şeyler değişti. Mesela projede başvuru sahibi Fatsa Anadolu İmam Hatip Lisesi iken, Kız İmam Hatip açıldığı ve Projenin de Özellikle Kız Çocuklarına yönelik olmasından dolayı, başvuru sahibi kurum Fatsa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi olmuştur.   
Ayrıca biz projede en az 100 öğrencinin barınma ihtiyacını karşılamayı hedeflemiştik. Yeni okulun parasız yatılı yurdu açılıp, yaklaşık 175 öğrenci bu yurda yerleşince, bizim bu hedef ortadan kalktı. Yine projede en az 100 öğrenciyi hizmet alım yöntemiyle dershanelere gönderecek ve onları üniversiteye hazırlayacaktık. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin almış olduğu karar gereği ülkemizde dershaneler kapandı. Dolayısıyla bizim bu faaliyeti gerçekleştirme imkânımız ortadan kalktı. Peki, biz bu faaliyeti gerçekleştirmeyecek miyiz?  Tabi ki gerçekleştireceğiz. Bunun için projemizde küçük ve büyük değişiklikler yapmaya başladık.
Yine en az 300 Öğrenci ve 24 Öğretmeni 4 farklı geziye götürmeyi planlamıştık. Bu gezi yerleri; Bursa-Çanakkale, Samsun, Ordu ve Antep-Maraş-Urfa idi. Biz bir değişiklikle Antep-Maraş-Urfa güzergâhını Konya-Nevşehir olarak değiştirdik.
İşte 1 Kasım 2015 tarihinde “Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum” projesi başladığında bizim önce bu değişiklikleri yapmamız gerekiyordu. Önce projede görev alacak kişilerin görevlendirmeleri yapıldı. Bizim görevlendirme sürecimiz az sıkıntılı oldu ama sonuçta oldu. Ardında projenin ilk küçük değişiklik bildirimini yaptık. Kurum adı değişikliğini bildirdik. Bu arada değiştirmek istediğiniz faaliyetin bütçe başlığı, toplam bütçenin % 15’ini aşıyorsa büyük değişiklik, aşmıyorsa küçük değişiklik yapmanız gerekiyor.  
Ardından daha önce dershanelerden hizmet alımı yöntemiyle yapmayı planladığımız YGS-LYS Kursunu, okulumuz öğretmenleri aracılığıyla vermeye karar verdik. Yanı dershane ortamını okula taşıyıp, öğrencileri okul çıkışı kursa alıp, yine onların tüm materyallerini, denemelerini projeden karşılamayı düşündük. Bu değişiklik kabul edildiğinde, hemen okulumuzda 08.02.2016 tarihinde 9 eğitmen arkadaşımızla 147 öğrenciye yönelik, “ Üniversiteye Hazırlık YGS-LYS Kursu “muzu başlattık. Burada önceki bütçemiz 48.750,00 Avro idi. Biz bunu yaklaşık 25.000,00 Avro öğretmenlere ek ders ücretine, 9.950,00 Avro YGS-LYS Hazırlık Seti’ne, 8.400,00 Avro Kursiyerlere Eğitim Seti alımına, 3.000,00 Avro Sınıf Kitaplıklarına Kitap Alımına, 4.500,00 Avro Çatalpınar İlçesine Okuma Kitabı ve YGS-LYS Seti alımına, bir kısmını güvenlik görevlisi hizmet alımına şeklinde yeniden planladık.
Yine gezilerin bir an önce planlanması gerekiyordu. Gezi için bir değişiklik yaptık. Sonuçlanınca hemen İhale Duyurusuna çıktık. İhale neticesinde, Gezileri Fatsa’da faaliyet gösteren Oksijen-Tur Seyahat Acentesiyle yapmaya başladık. Bu faaliyetimizin bedeli de 73.787,00 Avro idi.
Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum Projesi başladığında, yığınla iş bizi bekliyordu. Biz de proje ekibimle beraber, hemen çalışmalara başladık. Önce bir hazırlık toplantısı yaptık. Bu toplantıda Başvuru Sahibi Fatma ALTUNTAŞ, Proje Ortağımız Fatsa Halk Eğitim Merkezi Müdürü Barış Semih YAZICI, Proje Sekreteri Fatma ESTİ, Proje Eğitmeni Erdoğan TANRIVERDİ, Proje Muhasebecisi Gönül KIRAN KARATAŞ, Müdür Başyardımcımız Aziz BELEN ve Proje Koordinatörü olarak ben hazır bulunduk. Yapmamız gerekleri öncelik sırasına göre planlayarak hemen çalışmalara başladık. Önce şehir merkezinde bir Proje Ofisi açtık. Bu ofisin bilgisayar ve mobilya donanım malzemelerini tedarik ettik. Ardından projede gereken değişiklik bildirimlerini hazırladık. Sonra 17 Aralık 2016 tarihinde, Fatsa Belediyesi Kültür Salonunda projemizin açılış etkinliğini organize ettik. Bu arada projede AB’nin görünürlüğünü sağlamak için, her türlü afiş, pankart, broşür, tabela ve basın ilanı gibi gerekli görsel ve yazılı basın malzemelerini kullandık. 
08 Şubat 2016 tarihinde; 147 Öğrenciyle Üniversiteye Hazırlık YGS-LYS Kursunu başlattık. Bu kursa devam eden öğrencilere yönelik, YGS-LYS Seti dağıttık. Proje Ekibim ve diğer öğretmen arkadaşlarla Velilere yönelik ziyaretler gerçekleştirdik. Okulumuzun bahçesine 60 m² Çiçeklik, Çiçekliğin önüne oturma bankı, 1 Adet Kamelya, 1 Adet Güvenlik Kulübesi yaptırdık. Ayrıca bahçe duvarına 70 m tül demir korkuluk yaptırdık. Ocak ayından itibaren okulumuzda bayan güvenlik görevlisi çalıştırmaya başladık. 
Yine Çatalpınar Kaymakamlığı ile bir protokol imzalayarak, orada okuyan öğrencilerimiz için, 1250 adet Okuma Kitabı ve 58 Takım YGS Seti verdik.
300 Öğrenci ve 24 Öğretmenle beraber, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ve Bursa Gezisine, Ordu Üniversitesine, Samsun 19 Mayıs Üniversitesine ve Konya Selçuk Üniversitesi ile Nevşehir Gezisine gittik.  Bu geziler öğrencilerimizin üniversiteleri tanıma ve ufuklarının gelişmesi açısından çok önem arz etmektedir. Çünkü bu gezilerden sonra öğrencilerimizde müthiş bir motivasyon uyandı. Birçoğu benim bu fakültelerde okumam için çok daha fazla çalışmam gerekiyor dediğine şahit olduk. 
Üniversiteye Hazırlık YGS-LYS Kursuna devam eden yaklaşık 135 öğrencimize, içinde Şapkası, Tişörtü, Notebook’u, USB Belleği ve Kalemi olan birer Çanta dağıttık.
Mayıs ayında YMM Denetiminden geçtik. Haziran Ayında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi idari yönden denetledi. Ağustos ayında ise Ç.S.G.B. AB Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı İzleme Uzmanı ziyarete geldiler. Bu ziyaret sonrası Ordu Valiliğimizin de girişimleriyle, projede bir değişiklik yaparak, Okulumuza içinde 5 Masaüstü bilgisayar, 1 Lap Top ve 1 Fotokopi Makinasının olduğu 1 Adet Z Kütüphane kazandırdık. 
Son olarak 26.10.2016 tarihinde Fatsa Belediyesi Kültür Sarayında Kapanış etkinliğini yaparak projemizi sonlandırdık. Şimdi sırada Nihai Rapor süreci var.   
3- “Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum” projesi Ordu bölgesinde maddi desteği en yüksek olan proje, yüzlerce proje arasından bu projenin kabul görmesini siz neye bağlıyorsunuz?
“Okuluma Devam Ediyorum, Geleceğe Umutla Bakıyorum” Projesi “Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Arttırılması için Hibe Programı” kapsamında ülkemizde yazılan 796 projeden sadece biri. Biz bu 796 proje arasında kabul gören 46 proje arasına girdik. Bu 46 projenin 12 si STK, 34’ü okul. Dolayısıyla Türkiye’de 34 okul arasından biriyiz. Bu Hibe Programının toplam bütçesi 10.000.000 Avro olup, bunun 1.500.000’i Türkiye katkısı, 8.500.000 Avrosu ise AB desteğidir. Bizde minimum 150.000, maksimum 250.000 Avro olan hibenin 240.535 avrosunu almaya hak kazandık. Bizim projemizin toplam bütçesi 268.735,00 Avro olup, bunun 28.200,00 Avrosu okulumuzun eş finansmanı, 240.535,00 Avrosu ise AB desteğidir. Bu bütçeyle, Ordu İli’nin en yüksek bütçeli Eğitim Projesini yapmış olduk.
4- Bu projenin eğitim anlamında öğrencilere katkısı neler oldu?
Bu projenin sonunda, Genelde Ordu İlinde, özelde Fatsa İlçesi ve Fatsa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim gören, yaklaşık 700 öğrenci projenin sunduğu imkanlardan yararlandı. 300 öğrenci ülkemizin değişik yerlerini görme, 5 yıldızlı otellerde kalma, 6 üniversiteyi ve onun fakültelerini yakından tanıma fırsatı buldu. Bu öğrencilerin aileleri kız çocuklarının okula devam etmesi noktasında bilgilendirildi. Farkındalıkları arttı. Fatsa esnafımız ve onların ilişkili oldukları diğer esnaflar bu projenin çarpan etkisiyle diğer yararlanıcıları oldular. En önemlisi ilçemizde bulunan diğer okullar ve o okullarda okuyan öğrenciler, projemizden haberdar olarak farkındalık kazandılar.
Okulumuz öğretmenleri ve komşu okulun öğretmenleri, gerçekleştirdiğimiz Hizmet içi Eğitimlerden faydalandılar. Sonra projemiz ilçe sınırlarını aşarak Çatalpınar İlçesine ve orada okuyan öğrencilere ulaştı. Okulumuz öğrencileri artık daha rahat ve nezih bir okul ortamında eğitim görüyorlar. Okulumuza kazandırdığımız Z Kütüphaneden sınırsız istifade edecekler. Burada internet ortamında araştırmalarını yapıp, çıktılarını alabilecekler. Ayrıca bu kütüphaneyi hafta içi okul dışında velilerimize de açmayı düşünüyoruz. Tüm bunlar Fatsa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni bir cazibe merkezi okula dönüştürüp, ilçemizde öncelikle tercih yapılan bir okul haline getirdi.
5- Bu tür projeler ilimize kazandırılmaya devam edebilir mi?
Proje yazan olduğu müddetçe bu tür projeler ilimize kazandırılabilir. Ancak uygulama noktasında, bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı ve proje uygulayıcıların işleri kolaylaştırılmalıdır. Böyle olursa, ilimizde ve ilçemizde projeler artarak devam edebilir.
6-Konumuza ilişkin özel olarak eklemek ve belirtmek istedikleriniz nelerdir?
Ben son olarak bu projenin uygulanması esnasında bana ve proje ekibime gerekli desteği sunan kişilere birer teşekkür etmek istiyorum. Öncelikle bu projenin yazımı ve uygulanması aşamalarında en büyük desteği aldığım, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi AB Projeler Şube Müdürü Ertuğrul TOMBUL’a, Kabadüz Sosyal Yardımlaşma Müdürü Ümit ŞENER’e, Ordu Valisi Sayın İrfan BALKANLIOĞLU’na, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Enver YILMAZ’a, İl Milli Eğitim AR_GE Biriminden Mevlüt ERDEM ve Nihal BAŞTÜRK’e, Fatsa’da bize en büyük desteği sunan Fatsa Kaymakamımız Sayın Mehmet YAPICI’ya, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ekrem CİNOĞLU’na, şube müdürlerimize, Proje ortağımız Halk Eğitim Merkezi Müdürü Barış Semih YAZICI’ya, Salim ŞAHİN’e, Fatma ALTUNTAŞ’a, proje ekibimdeki arkadaşlara, okulumuz öğretmenlerine ve ismini sayamadığım tüm dostlara teşekkürlerimi sunuyorum. Hepsi sağ olsun var olsunlar. 
Röportaj: Emre ESER
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde