29 Mart 2024

Prof. Dr. Turan Karadeniz: “Kesme Çiçekçilik fındığa Alternatif Olacaktır”

  • PDF

kesmecicekcilikk 640x428

kesmecicekcilik 640x428

Fındığa alternatif ürün arayışları bölgemizde devam ediyor. İlçemizde bunu başaranlşardan biri de Nusret Çamaş. Çamaş Granny Smith cinsi yeşil elma yetiştirmeyi başararak geçimini bu üründen sağlıyor. Ancak her çiftçimiz bunu başaramıyor. Fındığa alternatif olabileceği düşünülen kivi meyvesinde istenen başarıya ulaşılamamasının ardından şimdi de 3 yıldır altyapısı oluşturulmaya çalışılan kesme çiçekçilikle fındığa alternatif geçim kaynağı oluşturulmak hedefleniyor.

Kesme çiçekçilik ile ilgili Fatsa Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir, Ordu İl Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Elmas, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özgen, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Musa Sağlam, Fatsa Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Doğruca, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplantının açılış konuşmasında “Valiliğimiz, İl Özel İdaremiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Üniversitemiz, Ziraat Odamız, Tarım Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumumuz, Vakıflarımız konunun eğitim ayağında, destek ayağında, bilgilendirme ayağında ve her ayağında yetkili olan kurumlarımız bir araya geldik ve bir eylem planı toplantısı oluşturduk. Bu eylem planı toplantısında sahil ve sahile yakın olan ilçelerimizde bugünkü yapacağımız programı yapmaya karar verdik. Önce bugün burada yaptığımız gibi bilgilendirme toplantısı yapıyoruz“ denildi.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Prof. Dr. Turan Karadeniz, bölgemizde tek ürüne dayalı tarım yapıldığının altını çizerek, veraset uyoluyla arazilerin parçalanması nedeniyle insanların yıllık geçimlerini tek üründen sağlayamadıklarını dile getirdi.

“Tek Ürün Olmamalı”

Karadeniz: “Bölgemizde tek ürüne dayalı bir tarım yapılıyor o da fındık ama fındığın son yıllardaki gidişatını hepimiz yakından takip ediyoruz. Özellikle veraset yoluyla arazilerin parçalanması insanları artık göçe zorluyor çünkü mevcut arazilerden insanlar artık yıllık geçimini sağlayamaz duruma geldi. Biz fakülte olarak, üniversite olarak bölge insanlarımızın doğdukları yerde kalması noktasında çalışmalar sürdürüyoruz.

“Ekolojik Yapımız Uygun”

Uzun yıllardan beri fındığa ek gelir getirebilecek ürünleri tartışıyoruz, konuşuyoruz ve bu ürünlerden birinin de kesme çiçek olduğuna inanıyoruz. 3-4 yıldır bu çalışmayı enine boyuna araştırdık Karadeniz bölgesi hakikaten kesme çiçekçiliğin çok uygun bir ekoloji sunması nedeniyle uygun bir yer olarak kabul görüyor.

“Antalya!dan Daha Avantajlıyız”

Antalya’nın doğru bir tercih olmadığına inanıyoruz. 1986 yılında Antalya’da bu iş başlatılıyor ama Antalya’dan daha avantajlı olduğunu biliyoruz çünkü Antalya’da kesme çiçekçilik ancak 7 ay yapılabiliyor. Diğer 5 ay çok sıcak olduğu için seralarda bunu üretmek pek mümkün değil ama Antalya’da her yıl fidelerin sökülmesi zarureti var sıcaktan yazın fideler ölüyor. Bizim bölgemizde 7 ay değil 12 ay boyunca kesme çiçek hasat edilebiliyor fideler de 2-3 yıl yaşayabiliyor ve sıcaklığa bağlı olarak değil yaşlanmaya bağlı olarak fideler sökülüyor.

“Rusya Çok Büyük Bir Pazar”

Karşımızda Rusya 500 kilometre uzakta büyük bir Pazar Rusya çiçeklerini 13.000 kilometre uzaklıktaki Kolombiya’dan temin ediyor. Biz yakın olmamızı onlara karşı bir avantaj olarak kullanabiliriz. Ordu havaalanının yapılması kargo taşımacılığını da teşvik edecektir. Yine hemen komşumuz Gürcistan önemli bir alıcı ülke bizim için dolayısıyla Karadeniz’in hem uygun ekolojisini hem de pazarlara yakın olmasını önemli bir avantaj olarak görmekteyiz. Her türlü üretilebilecek kesme çiçek, dış mekân süs bitkileri ve diğer süs bitkileri bu bölgede yıl boyunca üretilebilir küçük parsellerde bunları yapmak mümkündür. Sadece yapılması gereken bu bölgede bir üretici birliğini kurmak Ordu ve Giresun bu konuda büyük bir avantaj teşkil ediyor. Amacımız iki ili birleştirip kesme çiçek üreticileri birliğini kurup ya da süs bitkileri üreticileri birliğini kurup burada bir birlik çatısı adı altında örgütlemek ve daha güçlü bir şekilde bu avantajı kara dönüştürmektir”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde