19 Nisan 2024

Topaloğlu Otomotiv’den Dev Yatırım

  • PDF

DSC 0721 640x428

İlçemizin önemli iş adamlarından ve beyefendi kişiliğiyle genç yaşlı herkesin sevgisini kazanan Süha Topaloğlu yeni bir atılımla Fatsa halkının karşısına çıkıyor. Topaloğlu Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacağı fabrikayla ziraat makineleri ve ekipmanlarını Fatsa’da üreteceklerini hatta daha da ileriye giderek zamanla fındık toplama makinesinin bile ilçemizde imal edilebileceğininv müjdesini verdi.

Dünden bugüne Topaloğlu Otomotiv’le ilgili bilgiler veren Topaloğlu Fatsa’nın ziraat makineleri konusunda Türkiye’de 1 numara olduğunu kaydetti.

Topaloğlu şunları söyledi: “Biz firma olarak 1984’ten bu yana ziraat makineleri konusunda bölgemizde faaliyet gösteriyoruz. Ve de makineleşmeye özen gösteren bir firmayız. Bölgemizde ve Türkiye’de de hep ilkleri yapıyoruz. Karadeniz bölgesinde tarımda makineleşme biz geldiğimizde hiç yoktu, ziraat makineleri bizim bahçelerimize hiç girmediği bir zamanda 1984 senesinde bu işe başlamıştık.

“Çiftçimizin Eli Ayağı Oldu”

Biz başladığımızda ilk olarak Yağmur çapa makineleri veya vatandaşın dediği tarzda pat pat ya da lombardin denilen makinelerle başladık. Piyasaya ilk bunları çıkardık. Fındık bahçelerine, mısır bahçelerine ve ilk defa bizim çiftçimiz bizimle beraber ziraat makineleri ile tanıştı, tanıştırdık ve bugün hemen hemen köyde yaşayan her çiftçi ailesinde bir buzdolabı gibi, bir televizyon gibi ihtiyaç haline geldi. Çiftçimiz çapa makinelerini çok sevdi; fındığını çapalarken, mısırını taşırken, gübresini götürürken, bahçe çapalarken kullandı. Tabiri caizse çiftçimizin eli ayağı oldu. Çok kabul gördü, o yüzden de çok mutluyuz.

“Dün İthal ederken Bugün İhraç Eder Olduk”

Bütün Ordu iline yaydık ve Türkiye’de zannediyorum en önde olan il biziz bu konuda. Sevindirici bir diğer konu da şu oldu; 1984’te İtalya’dan aldığımız bu makineleri şimdi Yağmur makineleriyle beraber Türkiye’den 48 ülkeye satar hale geldik. 48 ülkede bizim firmamızın malı kullanılıyor ve biz bu yüzden mutluyuz. 1987 yıllarında yine Topaloğlu firması olarak bugün ot tırpanı dediğimiz motorlu tırpanı yine ilk olarak biz getirdik. O zaman misina yoktu, diskle ot biçiliyordu. Her evde kara tırpanının yerini motorlu tırpan aldı bunda da muvaffak olduk.

“Fındık Toplama Makinesi Bize Uyacak”

Bu yıl da İtalya’dan üç adet fındık toplama makinesi getirdik. İnşallah önümüzdeki on sene içerisinde bu çapa makinesinde göstermiş olduğumuz, bu tırpanda göstermiş olduğumuz başarıyı fındık toplama makinesinde de gösterip fındığı makinelere toplatmak için gayret göstereceğiz. Bu makineleri muhakkak fındık bahçelerine sokacağız ve Türkiye şartlarına uygun makineyi burada yapacağız ve yaptıracağız, çıkış noktamız bu. Biz motorlu tırpanı ilk getirdiğimiz sene misina yerine diskle kullanıyorduk. Ben Meşebükü mahallesinde kendi arazime götürdüğüm zaman dedim ki bu bizde iş görmez bıçak taşa vurur kırılır ya da iş üretmiyor kara tırpan daha fazla iş üretiyor dedik. Daha sonraki yıllarda ise kendimize uydurduk ve misina icadı çıktı. Fındık toplama makinesi de bizim arazi şartlarımıza uyacak, uyduracağız. Bizim arazi şartlarımızda bizim fındık dikimimize de bu makineyi uyduracağız. Yani bu kaçınılmaz bir son, bu şekilde bahçeler daha düzgün olacak.

“Parayı İşçiye Ödedik”

Bu sene biliyorsunuz 4,00 TL’den fındık sattık, neredeyse fındık toplama için verdiğimiz paraya karşılık olacak şekilde sattık. Yani biz fındıktan almış olduğumuz parayı tamamen işçiye ödeyip bir de yerli işçileri hariç tutuyorum, fındık paramızın hemen hemen hepsini Doğu ve Güneydoğuya gönderdik. O bakımdan bu makine buna da bir çözümdür. Başka da bir yolu yoktur. İleriki yıllarda zannediyorum biz bu Türkiye şartlarına uygun bir makine yapacağız ve yaptıracağız fındık bahçelerini düzenlemek içinde devlet bize destek olacak. İl tarım müdürlükleri örnek bahçeler yapacak ve herkes fındık bahçesini bu makinelerin girip toplayacağı şekilde düzenleyecek.

“Aile Tarımından İleri Geçmeliyiz”

Bunun önümüzdeki 10-15 sene içerisinde olmasını mecburi olarak görüyorum ve bu şekilde de olacağını tahmin ediyorum. Başka türlü çaresi de yoktur. Yoksa bizim fındık arazilerimiz aile tarımı olmaktan öteye geçemez 1-2 tonluk küçük aile tarımının yapıldığı bahçelerimizi başka bir yere taşımamız mümkün olmaz.

“Önce Römorkla Başlayacağız”

Biz bundan çıkarak Organize Sanayi Bölgesi’nden bir yer talebimiz oldu. Oradan da bize 4300 metrekarelik bir arazi tahsis ettiler. Onun üzerinde 2500 metrekare kapalı alanlı bir fabrika yapacağız. Bunda da başlangıç noktamız şu olacak: önce çapa makinelerinin arkasına takılan römorkları üreteceğiz. Bundan sonra harman toplama makinesini becerebilirsek eğer bir araya toplamak için çalışma yapacağız. İşte ondan sonra fındık toplama makinesinin bizim Ankara’daki, İstanbul’daki merkez fabrikalarımızla beraber belki bir kısmını burada yapacağız. Onun için bizim ziraat makineleri ekipmanları konusunda önümüzü açacak bir proje, bir tesis olarak düşünüyoruz.

“Fatsa’yı Daha İleri Taşıyacağız”

Zaten biz Fatsa’yı tarım makinesi, ziraat makinesi sektöründe bir numara yaptık. 1984’ten bu yana ziraat makineleri konusunda Fatsa, Ordu’da da bir numaradır, Karadeniz’de de bir numaradır, Türkiye’de de bir numaradır. Biz çapa makinesi konusunda Türkiye’de bir numarayız. Ben Yağmur çapa makinelerinde bölge bayisiyim. Samsun, Ordu, Giresun üç tane vilayeti kapsayan bölge bayiliğimiz var ve buralarda bizim bayilerimiz var. Biz zaten sektörümüzde bir numarayız, inşallah imalat sektöründe de bir numara oluruz. Umarız bundan önce verdiğim örnekler gibi olur ve bizi çok daha güzel yerlere götürür. Hem istihdam açısından hem de ticaret açısından Fatsa’ya ve bölgeye faydalı olacağı kanaatindeyim. Fabrikamızda Fatsalı olanlar istihdam edilecek. İnşallah yeni ufuklar açar. Ziraat makineleri konusunda umarım bir ilk olur, bir başlangıç olur, yeni ufuklar olur, yeni yatırımlar olur bizim gayemiz bu insanlara faydalı olabilmek. Ufukları açabilmek. Hem ticarette, hem de siyasette ufkumuzu görebilmek çok önemli. Yurtdışında fuarlarda gördüğümüz makinelere gıptayla bakıyorum. Türkiye’de artık bunlar oluşmaya başladı. İnşallah Türkiye de dünya ölçeğinde tarım fuarları, tarım makineleri olur, bu konuda bizler de bir su damlası kadar yardımcı olabilirsek mutlu oluruz.”

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde