28 Mart 2024

Win Win yapıyolar bize

  • PDF

Memleketin bi sürü sorunu var iki haftadır işgal ettik burayı yok yatırımcının derdi, yok tefecinin faizi, siz bakmayın bana alan razı veren razı ben ortalığı karıştırıyorum ki uygun faizle üç beş kuruş kapalım, yolumuzu bulalım. Nihayetinde amacıma ulaştım daha kimse benden faizciye atmamı tutmamı beklemesin.


Faizci tefeci tüfeci falan iyi güzel yazdık çizdik de abiler haklı olarak tepki gösterdi. Benimki de iş ya adamlar meğer kâr paycıymış, geldiler anlattılar gerçekten hak verdim. Lan bunlar sendikalıymış bi de, ben nerden bilecektim, bok yedik kusura bakmayın tekzip ediyorum kendimi.


Memleketimizin güzide tefecilerinden bir gurup sağolsunlar bu hafta tesisimizi ziyaret ettiler, konu hakkındaki görüşlerini ilettiler ve uygun faizle bir miktar para da ikram edip gittiler. Benimki de iş, anlamadan dinlemeden bi sürü laf ettim adamlara. Siz işi bilmiyorsunuz; bu abiler meğerse kâr payı işindelermiş. Faiz tefe tüfe attık tuttuk adamlar hizmet sektörü gibi çalışıyorlarmış da ben çarpıtıyormuşum. Dinledim hak verdim. Bi kere adam diyoki; ben çek kıracağım zaman müşterimden faturasını soruyorum, arada ticaret varmı, hatır çekimi kontrol ediyorum, helal ticaretse eğer kırıyorum çeki alıyorum yüzde onbeş’i, bunun neresi tefecilik. Bırak tefeci demeyi alnının çatısından öpmek lazım böyle adamı ama biz tuttuk iftira attık. Böyle düzgün kâr paycı abiler varken ne vergi dairesine gerek var ne bankaya. Bu adamlar memlekete zarar vermeyi bi yana bırak memleketin ticaretini hızlandırıyorlar. Öyle bi hızlanıyorsun ki az kendini kaptırdınmı soluğu memleketin dışında alıyorsun. (örnekleri mevcut; ticareti bırakıp dışarı giden yakınlarınızı bi gözden geçirin)

Banka yapınca oluyor da benim tefeci ağabeyim yapınca mı anlamıyorsun kâr payını. Bi banka varya memlekette ortada biyerde, hani faiz değil de kâr payı alan. Ne diyor banka; ‘bizde faiz yok, diğer banka yüzde bilmemkaç faiz alıyor biz aynı bilmemkaçı kâr payı olarak yazıyoruz hanemize’ deyince inanıyorsun da bu abiler kâr payı alınca ne diye kızıyorsun. Hem sonra o banka adama para vermek için bi sürü ipotek, kefil, imza falan istiyor. Parayı ödedinmi kâr payını da verdinmi ipoteği geri isteyince bu sefer de ipotek fek ücreti diye bi kâr payı daha alıyor senden hiç sesin çıkmıyor. Benim kâr paycı abilerim öyle mi? Gidiyorsun kâr’cı abime veriyorsun baba ocağını üzerine satış, ondan sonra uğraş o para bi türlü bitmez ama bi yerde biterse de alıyorsun babayı, pardon baba ocağını geri. İmza yok kefil yok ipotek yok. Win win yapiyo adam sana daha ne istiyorsun.
Benim tanıdıklara nacizane tavsiyem: bankayla falan uğraşmayın. Para lazımsa gidin bı kâr’cı abi bulun verin sırtınızı abiye gerisini ona bırakın, bir hizmet, bir ikram, bir muamele görün. Walla eğer ki yetim kertiğine kadar sizi rahatlaştırmazsa ben de bişey bilmiyorum.

 

               Şimdi ben bunları yazıyorum diye bazı arkadaşlar benim bu abi'lerden zamanında çok çektiğimden falan yazdığımı zannederlermiş. Arkadaş, şunu bi zahmet anlayın, sorun benim değil memleketin sorunu. Sen değilde oğlun takılır belki bu tuzağa yarın, faizcilik başka memleketlerde bu kadar normal karşılanmıyor bu olayı benle ilgili sanmayın. Ben biraz yaşadığımdan biraz gördüğümden biliyorum da beni boşverin endişem yok ki yazabiliyorum da siz bu olaya kulak verin. Haramını günahını bi yana bırak, bu faizciliğin normal karşılanması, yapanın yadırganmaması da en az faizcilik kadar tehlikeli. Geldiğimiz noktada bu adamlar faizcilik yaptıklarını alenen ve rahatlıkla konuşabiliyorlarsa bu memlekette, ciddi bir problem var demektir. Tabi etrafımda sana ne oluyo da uğraşıyorsun bunlarla diyenler var onlara da; ‘bu memlekette şerefliler de en az şerefsizler kadar cesur olmalıdır’ falan diye edebiyat yapmayacam ama birileri de konuşsun arkadaş, yetkili yetkisiz farketmez.

Ben yetkili falan değilim ama öyle çok da yetkisiz sanmayın beni. Bu memlektte iki tane bankanın dış cephe kaplamaları dahil içinin teşrifatı bizzat tarafımdan yapılmış olup birçok abinin de kâr payını artırmışlığım vardır. Ayrıca, yazıhanelerindeki babadan kalma duvar lambirileri; malzeme işçilik montaj dahil bizzat şahsım tarafından yenilenmiş verniklenmiş ve kendilerine teslim edilmiştir. Bunları bilin ki bu uşak ne biliyor da konuşuyor falan diye düşünmeyin. Çekirdekten yetişmeyim vallahi, memleketin tefe-tüfe rahle-i tedrisatından geçtik de geldik bugünlere, bu konuda yetkili bi kardeşiniz olduğuma emin olabilirsiniz.

Bi de yine gelelim yetkili abilere. Sevgili abiler, olan bitene kulak veriniz. Aslan'ı çakala boğduruyorlar görmüyorsunuz. Görmek işinize mi gelmiyor, kâr payınız mı var bilmem ama win win varsa bu işte size iyiye gelmez benden söylemesi. Faizci bu işin ırıbını bilir paçayı kurtarır da siz açıkta kalırsınız win win' i gösterir size bu millet.

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde