29 Mart 2024

Muhasebecilere Bağımsız Denetim eğitimi Verildi

  • PDF

muhasebeee 640x429

Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odası organizesinde Fatsa Ünye ve çevresinde faaliyet gösteren muhasebeci ve mali müşavirlere bağımsız denetim eğitimleri verildi.

Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş düzenlenen eğitimle ilgili şunları söyledi.

Bağımsız denetimin şu ana kadar mali müşavirlerin yapmadığı yeni bir alan olduğunu belirten Baş, “Bu alanla ilgili meslek mensuplarına TÜRMOB yani bizim çatı üst birliğimizin eğitmenleri geldi. 2 grup olmak üzere birisi Fatsa’da, birisi Ordu’da 60’arlık sınıflarda 120 kişiye eğitim veriliyor. Bu eğitimler 6–7 Ekim ve 13–14 Ekim 4 gün sürecek 42 saat eğitim alacağız. Burada eğitimler bittikten sonra meslek mensubu bir şirketin bağımsız hem iç hem dış denetimini öğrenmiş olacak. Bizler uygulamada genelde vergi denetimi yapıyoruz. Özellikle bu çalışmayla beraber işletmelerin bilgi denetimi onların şeffaf tablolarının hazırlanmasıyla ilgili yeni bir bilgi sahibi olacağız” dedi.

“Yeni Yasada Umduğumuzu Bulamadık”

Yeni Türk Ticaret Kanunu ilk çıktığında 6102 sayılı yasanın kendileri için devrim niteliğinde bir yasa olduğunu ifade eden Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş, “Bütün taraflar bunu böyle irdelediler. Ancak iş hayatının ve ticaret erbabının en önemli kısmı iş adamlarının yasanın şirketten borç alma maddesine yasada revizyona girmesine ihtiyaç duyuldu. Bununla ilgili Haziran ayının 30’unda 6335 sayılı yasayla değişiklik yapıldı. Yaklaşık olarak 84 maddesi değiştirildi ve bu maddelerde en önemli değişiklik ise önceki yasada yani 6102’de ilk çıktığı yasada mali müşavirlere 400’üncü maddede bağımsız denetçi yetkisi verilmişti. Ancak 6335 sayılı yasayla bu yetki yeminli mali müşavir ve Sanayi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerine verildi. Bu hata daha sonra düzeltilmeye çalışıldı ve 10 yıllık mali müşavirler denildi. Biz şunu kabul etmiyoruz, birincisi bütün mali müşavirlerin kendi yasasından gelen yetkisinde zaten denetim yetkisi var. Yeniden bir sınıflandırma yapılmasını yanlış buluyoruz. Ve bu eğitimlere katılan tüm arkadaşlara doğrudan denetçilik yetkisinin tanınmasını istiyoruz. Kesinlikle yeminli mali müşavirlerle mali müşavirler bir unvan ayrımcılığının yani yeminli mali müşavirleri doğrudan bağımsız denetçi, mali müşavirleri de 10 yıl çalışanları bağımsız denetçi yapmalarını doğru bulmuyoruz” diye konuştu. Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavir Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş’ın konuşmasının ardından program TÜRMOB Eğitmeni İnci Şancı’nın semineri ile devam etti.

muhasebee 640x429

muhasebe 640x429

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde