28 Mart 2024

Şendur: “Evinizi Depremden Önce Bize Test Ettirin”

  • PDF

karbete

İlçemiz Büyük Sanayi Sitesi’nde hizmet veren Karadeniz Beton Teknolojileri ve Yapı Malzemeleri Laboratuvarı, her geçen gün bünyesine yeni makine ve ekipmanlar katarak laboratuvarını genişletiyor.

Laboratuvar yetkililerinden Makine Teknikeri Taylan Şendur, faaliyetleri ve hizmet amaçlarıyla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Şendur ayrıca Yapı Denetim uygulamasının faydalarından bahsetti.

“Geniş Bir Laboratuvar Olmasını İstedik”

Şendur, “Biz burayı kurarken yalnızca Yapı Denetim Şirketlerine değil, bölgedeki kum – çakıl – beton tesislerine, yapı malzemesi konusunda hangi alanda ihtiyaç varsa o alana cevap verebilecek bir laboratuvar olmasını istedik ve ona göre kurduk. Bununla ilgili olarak yapı denetim şirketlerine hizmet veriyoruz ama esas niyetimiz beton demir analizleri, binaların kimlik taramaları, eski binalardan karotlar (malzeme örneği) alarak binanın sağlamlığını inceleme gibi hizmetleri de verebilmek. İleride yeni yönetmelikler çıkabilir; bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok hızlı çalışıyor, verimli olduğu bir dönem. Türkiye’de kentsel dönüşüm yaşanıyor.”

“Yeni Bir Uygulama”

Bu, bir buçuk yıllık bir uygulama. Öncesinde yapılmış olan bütün binaların Türkiye’de 1. derece deprem bölgelerinden başlanarak bir kentsel dönüşüm ya da afet dönüşüm adı altında bir taramadan geçirilerek, uygunsuz binaların yıkılıp yeniden yapılması gerekecek.

İlerleyen günlerde bölgemizde de bu faaliyetler başlayacak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine altyapı hazırlıklarının tamamlanması konusunda yazılar geldi.

Biz eski yapılmış binaların betonlarından ‘karot’ adını verdiğimiz numuneler alıyoruz. Bu numuneleri test ederek hangi beton sınıfını temsil ettiğini, binanın bir projesi varsa betonun projeye uygun olup olmadığını, demir röntgeni çekerek yeterli demir olup olmadığını, hangi aralıklarla döşendiğini ya da korozyona uğradıysa çürüyüp çürümediğini tespit edip rapor halinde yapı denetim şirketlerine veriyoruz ve eğer oranın ruhsatı yoksa ruhsatlandırılmasına mani bir durum olup olmadığına onlar karar veriyorlar. Biz işin malzeme ayağındayız. Malzemenin kalitesi uygun mu, bugünkü mevcut durumu bir projeyi kurtarıyor mu gibi çalışmalar yapıyoruz.

“Fatsa ve Çevresine Hizmet Veriyoruz”

Şu anda bu laboratuvardan bir tane Ordu Merkez’de bir tane de burada var. Biz Fatsa, Ünye ve çevre ilçelere hizmet veriyoruz. Biz yapı denetim şirketleriyle çalışıyoruz. Sonuçlar bizi ilgilendirmiyor. Biz malzemelerle ilgili raporlarımızı talep eden şirkete sunuyoruz, onlar da sonuçlarına karar veriyorlar.

Vicdanen Rahatlamak İçin Başvurabilirler”                                                                                                                                                                                                          

Vatandaşlar ev yaptırırken kanuni bir mecburiyet olarak yapı denetim şirketiyle anlaşıyor. Yapı denetim şirketi bizle vatandaş arasında aracı oluyor. Vatandaş bireysel gelemiyor. Vatandaş mevcut yapı denetim şirketlerinden fiyat teklifi alıyor. Hangisi kendine uygun gelirse anlaşıyor. Ancak yapı denetim uygulamasından önce yapılan inşaatlar ki bunlar bitti denecek kadar az; bu inşaatların sahiplerine bireysel olarak gidip kart bırakıyoruz. Verdiğimiz hizmetleri anlatıyoruz. Vatandaş kanuni zorunluluktan dolayı değil, kendi vicdanını rahatlatmak için bireysel olarak binasının taramasını yaptırabiliyor. ‘Bu uygulama bizim zamanımızda yoktu. Keşke bizim binamızın da depreme dayanıklı olup olmadığını, kullanılan malzemelerin projeye uygun olup olmadığını öğrenebilseydik’ diyen vatandaşlar rahatlıkla bize başvurabilirler. Biz onlara malzemenin kalitesiyle ilgili argümanlar verebiliyoruz. Onlar da bu raporlar doğrultusunda binayı yaptırdıkları firmayla ya da malzeme aldıkları firmayla irtibata geçerek bir değerlendirme yapabilirler.

“Deprem riskini Unutmamalıyız”

Deprem kuşağında olan bir ülkede yaşıyoruz. 3. derece deprem bölgesinde olsak bile deprem riskiyle karşı karşıya olmadığımızı düşünmemeliyiz. Yapı denetim uygulamasından sonra yapılan binaların çoğunluğunda büyük bir sorun yok. Fakat önceden yapılmış binaların en azından bir kimlik taramasından geçmesi gerekiyor. İleriki zamanlarda bunlar zorunlu hale de gelecek zaten. Bu tarama kişiler can ve mal güvenliği açısından büyük öneme sahip. Biz bu hizmeti vatandaşlara verebiliyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli davranması gerekiyor. Çünkü deprem gibi afetlerin şakası olmuyor.

Binaların malzeme kalitesini bölgenin deprem riski belirliyor. Burada yeterli olan bir beton İstanbul’da yeterli olmayabilir. Ayrıca biz insanları bir üst sınıfın dökülmesi hususunda özendirmeye çalışıyoruz. Örneğin betonun derecesini sınırdan değil de bir üst dereceden dökülmesini önermek suretiyle bir nevi daha tedbirli olmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

karbe

karbetek

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde