02 Mayıs 2024

Dekan İsmet Balık: “Binanın Yıkılması için Rektörlüğü Bekliyoruz”

  • PDF

fakulteeee

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, bölgemizde yaşanan hamsi kıtlığı ve fakülte ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hamsiyi palamutun yediği iddialarına kısmen katılmayan İsmet Balık: “Hamsi daha çok kış aylarında avlanıyor. Bizim sularımızda avlanan hamsi göçmen hamsidir. Su sıcaklığına bağlı olarak Karadeniz’in güneyi ve kuzeyi arasında göç eder. Su sıcaklığının yüksek olduğu zamanları Karadeniz’in kuzeyinde özellikle Kırım yarımadası çevresinde geçiriyor ve burada ürüyor.

“Hamsi Soğuk Suyu Sever”

Çünkü hamsi soğuk suyu seviyor ve ancak soğuk suda sürü oluşturuyor. Bizim sularımıza da da 12 dereceye kadar düştüğü zaman göç ediyor. Bizim sularımız da genel olarak bu sıcaklığın üzerinde olduğu için Kasım - Aralık aylarında geliyor. Bu da tamamıyla meteorolojik şartlarla gelişirç. Hava soğuyunca su hemen soğumaz daha geç soğur. Bu yıl hava sıcaklığı normalin üzerinde seyretti.

“Sıcaklık Ancak Uygun Oldu”

Aralık ayının sonlarına yaklaştığımız bu günlerde hava sıcaklığı yeni yeni düşmeye başladı. Dolayısıyla suyun sıcaklığı da hamsinin sevdiği seviyeye yavaş yavaş yaklaşıyor. Bu nedenle hamsi yavaş yavaş çıkıyor. Muhtemelen hamsi bu aylarda artık iyice yüzünü göstermeye başlayacak. Artık suyun sıcaklığı hamsi için uygun seviyeye düştü. Ancak hamsi önce bizim sularımıza göç etmiyor. Batı Karadeniz’e geldikten sonra bizim sularımıza geliyor.

“Palamut Her Zaman Vardı”

Palamutun bol olması tabiki hamsiyi etkiledi ancak büyük etkiler söz konusu değildir. Palamut denizde her zaman vardı. Bu balıklar beslenecek. Dolayısıyla palamut hamsiyle daha önce de besleniyordu.

“Hamsi Bolluğu Olacak”

Hamsi su sıcaklığı düştükten sonra kuzeyden gelecek demiştik. Hamsi orada palamut ise bizim bölgemizde. Dolayısıyla buradaki palamutun kuzeydeki hamsiyi tüketmesi pek olağan bir durum değil. Dolayısıyla hamsi bolluğu yine yaşanacak.

“Yasal Süreç Tamam”

Karşı binayla ilgili yasal süreci tamamladık. Asncak bunu biribne yıktırmak gerekiyor. Yıktırabilmek için de ihale edilmesi gerekiyor.atıl binanın bizimle ilgili kısmı tamamlandı. Şu anda işlemler rektörlükte devam ediyor.

“Sıra Rektörlükte”

Hatta biz rektörlüğümüzden kış döneminde yıkılmasının faydalı olacağını bir an önce bu işi bitirmek istediğimizi belirttik. Şu anda top tamamen rektörlükte. Binanın yıkılması için tüm izinler alındı. Yapı İşleri Daire Başkanlığımızın atacağı adımları bekliyoruz. Biz elimizden geleni yaptık, sıra rektörlüğümüzde.

“YÖK Yeni Bölümü Onayladı”

Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği bölümünü üniversite senatosundan geçirdik ve YÖK’e teklifimizi sunmuştuk. Bu bölümün açılmasıyla ilgili karar YÖK’ten çıktı. Şu an yeni açılan bölümlerle birlikte fakültemizin bölüm sayısı 6’ya çıktı. Ancak Öğretim Üyesi sıkıntısı devam ediyor. Ancak değişik üniversitelerden mezun olan kişileri Araştıorma görevlisi olarak alıp eğitime göndererek hazırlıyoruz. Bu, uzun zaman alan bir süreç. Biz isterdik ki önümüzdeki eğitim sezonunda en azından bir iki bölümümüze daha öğrenci alalım, ancak dekanlık oalrak bizim de inisiyatifimşizde olan bir durum değil. Rektörlüğümüz bizim adaylarımızı uygun bulursa ve onay verirse YÖK’e talepte bulunarak kılavuza koyulmasını istiyoruz. Önümüzde böyle bir süreç var.

fakulteee

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde