02 Mayıs 2024

“Görememek Hiçbir şeye Engel Değildir”

  • PDF

engelliler baston 588x480

Görme engellilere, Karadeniz Görme Engelliler Derneği, Ordu İş Kur ve Halk Eğitim Merkezi tarafından bilgisayar kursu açılarak vasıflı elaman olmaları için kurs veriliyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Görme Engelliler Derneği Başkanı Faruk Teber: “Karadeniz Görme Engelliler Derneği Genel Merkezi olarak tüm Türkiye’de faaliyet göstermekteyiz. Daha önceden tüm engellilerimize görme engellilerimiz de dahil olmak üzere İstanbul ve Ankara’da kalifiye eleman olmaları için kurslar veriliyordu. Yatılı olarak kurslara devam eden engellilerimiz bu durumda zorlanıyorlardı. Bizim derneğimizin yapmış olduğu projeyi Ordu İşkur’a sunduk. Projemiz onaylandı ve şu anda ilk olarak Fatsa’da Bilgisayar kursu açılarak eğitim verilmeye başlandı. İkinci projemizde onaylandı. Amacımız Ordu’nun bütün ilçelerinde görme engellilerimize eğitim verilerek istihdam kapısı açmak. Yani önce eğitim sonra istihdam yapmak istiyoruz. Bu arkadaşlarımızın bağımsız eğitiminden al da kişisel eğitimine kadar yani tek başına hayatlarını kolaylaştırmak için bütün eğitimleri vermek istiyoruz. Ama bunlar kırsal kesim olduğu için bazı sıkıntılarımız da var. Belediye Başkanlarımız, Milli Eğitim Müdürlerimiz, Kaymakamlarımız bize biraz daha yakın davranırlarsa bizim yapamayacağımız iş yoktur. Kuran’ı Kerim Kursu, makrame kursu, bağımsız kursu, eğitim kabartma yazı kurslarını yapmak istiyoruz. Ancak biz bu konuda biraz eksik kalıyoruz. Kursumuzda eğitim 5’er kişi olarak veriliyor; ama eğitim alacak kursiyerlerimiz giderek artış göstermektedir. 400 kişinin üstünde üyemiz var. Fatsa ilçesinde de 55 tane üyemiz var. Şu an eğitim verdiğimiz yer küçük, kapalı ve havasız bir yer. Kursiyerlerimiz de burada rahatsız olmaktalar. Ben bu konuyu Belediye Başkanından tutun da Bakana kadar ilettim. Ancak bize geri dönüş yapan kimse olmadı. Burası 1,5 aydan beri faaliyette ve engellilerimiz eğitim almaktalar. Halk Eğitim Merkeziyle yaptığımız görüşmeler sonucunda bize 2 gün sonra sınıf verileceği söylenmesine rağmen 15 gün oldu hala biz oraya geçemedik. Eğer bu sıkıntılar devam ederse ben kursu Kumru-Ordu ve diğer illere kaydırmayı düşünüyorum. Ama buradaki engelli arkadaşlarımızı da gerekirse kendi arabamla taşıyıp başka yerde eğitimlerine devam ettirmeyi sağlamaya çalışacağım. Eğer Belediye Başkanımız ve Kaymakamımız bize yardımcı olurlarsa görme engellilerin sosyal hayata katılımını sağlamak için eğitimine destek veriyoruz, engelliler bizim engellilerimiz derlerse ben her konuda ayrım yapmadan hiçbir engelliyi eğitimsiz bırakmak istemiyorum.” dedi.

Bilgisayar öğretmeni Muhsin Acım: “ Görme engellilere bilgisayar dersi veriyorum. Teknik olarak Jaws adında bir programla çalışıyoruz. Görme engellilerimizin yaptığı işlemlerin ne olduğunu onlara okuyor. Buradaki arkadaşlarımız kulaklık vasıtasıyla bu programda neler olup bittiğini dinliyorlar ve bilgisayarda neyi nasıl yapacaklarını ona göre düşünerek karar veriyorlar. Ben arkadaşlarımıza programın kısa yollarını ve nasıl çalıştığını anlattım. Programı kullanarak bilgisayarı kullanmayı sağlıyorlar. Bundan önce görme engellilere kurs vermemiştim. Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlere 4 yıl boyunca bilgisayar kursu vermiştim onlar da gayet başarılı olmuştu. Şu an görme engellilere kurs veriyorum ve mutluyum çünkü arkadaşlarımız gayet iyi gidiyorlar. 3 ay gibi bir dönemde kursumuz tamamlanacak” dedi.

Kursiyerler ise emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini belirttiler.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde