28 Mart 2024

Kuraklık pazara vurdu

  • PDF

DSC 0001Son günlerde sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların azalmasıyla birlikte meyve ve sebze fiyatlarında artış meydana geldi.

Sıcaklığın artması ve yağışların azalmasının fiyatları yükselttiğini belirten pazarcı esnaflarından Aydın Çoruh; “Kuraklık satışlarımızı ister istemez tabi ki etkiliyor. Malı getiriyoruz, kısa bir sürede bozuluyor. Kuraklığın ve sıcak giden havanın en fazla etkilediği ürünler ise yeşil mahsuller. Eğer beklenen yağmur gelmezse, kuraklık bu şekilde devam ederse ürünler bundan etkilenir. Verimlilik düşer. Buda dolayısı ile fiyatlara yansıyacaktır. Yüzde ellinin üzerinde bir fiyat farkı olacağını tahmin ediyorum. Ürünler şu anda bolca geliyor ama hava şartlarından etkileri ile çabuk bozuluyor. Satılmayan ürünler elimizde kalıyor. Şu anda mesela bakıldığı zaman Pazar kalabalık görünüyor ama kuru kalabalık. Satışlar çok az.” şeklinde konuştu.

Kuraklık devam ederse çiftçi ürün yetiştiremez hale gelir diyen pazarcı esnaflarından Enver Çoruh ise şu açıklamalarda bulundu: “ 10 seneye yakın pazarcılık işi ile uğraşıyorum. Mesela patateste çok büyük bir fiyat artışı olmuştu ama o da stoklarla alakalı bir durumdu. Yeşil ürünlerde mevsim şartlarına göre daha sıcak olmasının bir etkisi tabi ki oluyor ama fiyatları çok fazla etkilemiyor. Ama eğer bu şekilde kuraklık devam eder de çiftçi ürün yetiştiremez ise olan az ürünler de pahalı olarak satılacaktır. Aslında baktığımızda bizim satışlarımızı ne fiyat, ne kuraklık, en fazla etkileyen etken pazar yerinin bulunduğu mevkiidir. Şehir merkezine yakın, otoparkı olan bir pazar yerimiz olsa; yağmurdan, çamurdan etkilenmeyen yerimiz olsa inanın satışlarımız iki kat fazla artacaktır” diye konuştu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde