29 Mart 2024

Mimarlar Odası Fatsa Temsilcisi Sırımsı: “Yapı - Denetim Faydalı Bir Uygulama”

  • PDF

hasansirimsi 640x428

Mimarlar Odası Fatsa Temsilcisi Hasan Sırımsı, ilçemizde inşaat sektörünün ilerleyişi ve yapı denetim şirketlerinin faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

“Ek Maliyet Doğdu”

Yapı Denetim uygulamasının ek bir maliyet doğurduğunu, bunun da daire fiyatlarına yansıdığını ifade eden Sırımsı: “İnşaat sektörü Fatsa’da hızlı bir şekilde ilerliyor. 2012 yılıyla birlikte yapı denetim şirketleri oluştu, kanun değişti. Mimar ve mühendislerin daha önce fenni olarak mesul olduğu proje ve inşaat sürecinden artık yapı denetim şirketleri mesul oluyor. Bu uygulama ek bir maliyet getirdi. Bu ek maliyet de daire satışlarına nispeten yansıdı. Daire fiyatları geçen yıla oranla yaklaşık % 10 artış gösterdi. Satış konusunda da pek bir değişme yok. Yapılan binalar ve daireler satılıyor. Ortalamanın üzerinde bir talep var.

“Vatandaşların İçi Rahat Olsun         

Yapı denetim şirketleri faydalı oluyor. Artık vatandaşların içi inşaat konusunda rahat olabilir. Müteahhit binaya hangi malzemeleri kullandı, gerektiği kadar demir kullandı mı, dayanıklı beton mu gibi endişelerine kapılmalarına gerek yok. İnşaata gelen bütün malzemelerden numune alınarak kontrol edilip inşaat süreci sürekli takip ediliyor. Numuneler laboratuvar ortamlarında test edilerek rapor halinde sunuluyor. Standartlara uygun olup olmadıkları ölçülüyor. İnşaat sürecini yapı denetim şirketleri denetliyor. Yapı denetim şirketlerini de Çevre ve Orman Bakanlığı denetliyor. Dolayısıyla faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Ancak henüz yeni bir uygulama olduğu için bazı noktalarda eksikler olabilir. Bunlar da taşlar yerine oturduğunda düzelecek.

“Mimarların Yükü Azaldı”

Önceden mimar ve mühendisler binayı hem tasarlayıp hem inşa ediyorlardı. Şimdi ise mimari bürolar ve inşaat büroları tasarlıyor, inşa etme sürecini de yapı denetim şirketleri üstleniyor. Zaten yapı denetim şirketleri de mimar ve mühendislerden oluşuyor. Yapı denetim uygulamasıyla bireysel çalışan mimar ve mühendislerin hem sorumluluğu hem de geliri azalmış oldu” dedi.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde