28 Mart 2024

Fındık Üreticisi Hükümet Gibi Dimdik Ayakta

  • PDF

meclis13-11-2013Ak Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat TBMM’de Fındık üreticilerinin sorunlarının tespit edilerek çözüm önerilerinin araştırılması konusunda bir Meclis araştırma önergesinin gündeme alınmak istenmesi üzerine Genel kurula hitaben bir konuşma yaptı.

Hamarat konuşmasının başında:

“Üreticinin de, Ak Parti’nin de fındıkla ilgili olarak kafası çok nettir. Hükümetimiz fındık konusunda hiçbir zaman kaçak güreşmedi ve olayın üzerine cesaretle gitti” dedi

“Birinci strateji olarak biz, üreticinin korunmasını öne aldık ve üreticinin her zaman yanında olduk. Fiskobirlik’in sıkıntı yaşaması üzerine, Toprak Mahsulleri Ofisinin herhangi bir yetkisi yokken, üreticiyi korumak için bu kurumu devreye soktuk ve üç yıl boyunca, Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alarak piyasayı dengeledi ve üreticiyi ezdirmedi. “ diyen Hamarat sözlerine şöyle devam etti.

Alan Bazlı Destekten Üretici Memnun

“Bunun dışında, alan bazlı desteklemelerle ilgili olarak da Hükümetimiz bir karar aldı ve üç yıl boyunca üreticilerimize alan bazlı destekleme ödemesi yapıldı. Bitiminde ise bu seneden itibaren bir üç yıl daha bu desteklemenin devam etmesine karar verildi.

Sadece Ordu'da, bu sene üreticiye destekleme ödemesi 238 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakamları başka yatırımlarla kıyasladığımız zaman, ne kadar büyük bir destek verdiğimizin ve üreticiyi ne kadar önemsediğimizin en açık delilini görürsünüz. Alan bazlı destek ödemesinin Türkiye geneline tekabülü ise 720 milyon TL'dir. Toplamda her yıl için yapılan bu ödemeyi 6'yla çarptığınızda ne kadar büyük bir destekle üreticimizin yanında olduğumuzu açık ve net bir şekilde görürüz.

Lisanslı Depoculuk Uygulaması Başladı

Bununla yetinmeyerek, lisanslı depoculuk konusunu da ele aldık. Fındıkla ilgili her daim, üreticilerle, fındığı işleyenlerle, fabrika sahipleriyle ve ticaretini yapanlarla istişare hâlinde olduk. Bize; "Fındık konusunda lisanslı depoculuk gerekli." dendi. Biz de Ünye ve Düzce'de olmak üzere 2 yerde pilot uygulama başlattık. Lisanslı depoculuğu da devreye soktuk.” diyen Hamarat; üreticiye her yıl gübre desteği vermeye devam ettiklerini ve devam edeceklerini belirtti.

"Fındığa değil de niye alan bazlı destek veriliyor? Fındığa verilsin." eleştirilerine de cevap veren Hamarat şunları söyledi.

“Alan bazlı destekle, fındığa verilen desteği kıyasladığımızda alan bazlı desteğin daha adil olduğunu görüyoruz. Niye? Fındık olduğu zaman, üretici ne kadar fındık götürürse pazara, ona o kadar destek veriyorsunuz yani Allah'ın verdiğine siz de veriyorsunuz, vermediğine siz de vermiyorsunuz ama burada biz, fındık olsa da olmasa da fındıkla ilgili üreticinin orada beklediği, vatanında fındık ürettiği için, ona destek vermek daha adil olduğu için desteğimizi alan bazlı olarak veriyoruz. Burada şöyle bir gizli adalet daha var, o da: sahil kesimlerinde fındık verimi daha yüksek, iç kesimlerde daha düşük, ancak eşit verdiğimiz için fındık verimi düşük olan yerler de daha çok para almış oluyor. Dolayısıyla, alan bazlı destekleme gerçekten akla, mantığa daha uygun bir desteklemedir ve üreticimiz de bundan memnundur. Bu yaz, seçim bölgem Ordu'nun her tarafını dolaştım, ilk defa fındıkla ilgili bir tane bile soruyla karşılaşmadım, çünkü; üreticimiz fındıkla ilgili politikamızdan alabildiğine memnundur ve hükümetimizin bu politikaya devam etmesini bizden istemektedirler.”

Asıl Sorun Fındığın İşlenmesi

Asıl sorunun, “fındığın işlenmesi” olduğuna vurgu yapan Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat; “Fındığın işlenmesi, yarı mamul, tam mamul madde haline gelmesi; fındıktan oluşan katma değerin Türkiye'de kalmasıdır demektir.” dedi.

Fındık fabrikalarına makine ve ekipmanlarının yenilenmesi açısından destek verdiklerini, yüzde 50 hibelere varan desteklerle fındık fabrikalarının üretim için altyapılarını, makinelerini yenilediğini kaydeden Hamarat sözlerini şöyle sürdürdü.

Ordu’da Çikolata Vadisi Kuruluyor

“Ayrıca, Ordu-Giresun Havaalanı'nın hemen yanında çok geniş bir arazi üzerinde DOKA destekli Çikolata Vadisi projesini hayata geçiriyoruz. Çikolata Vadisi'nde fındık yerinde işlenecek ve çikolata hâline getirilecek. Bu, aynı zamanda Karadeniz turizminin de altyapısını desteklemek anlamına gelmektedir. Nihai amaç, fındığın daha çok üretildiği yerde işlenerek; fındığı, sadece toplayıp değerini bilmeden satan ülke olmaktan çıkıp fındığın değerini bilen, değerlendiren, yarı mamul, tam mamul madde hâline getiren bir ülke olmak, AK Parti'nin isabetli politikalarıyla mümkün olacaktır.

Fındık Üreticisi Hükümet Gibi Dimdik Ayakta

Fındıkla ilgili kısaca şunu da söyleyelim: aklın, bilimin gerektirdiği, istişarelerin önümüze koyduğu her ne varsa hepsi yapılmaktadır, hiçbirisi ötelenmemektedir ve yapılmaya da devam edecektir. Biraz önce fındık üreticisi bir dostumla telefonla konuştum, dedim ki: "Fındıkla ilgili bir önerge var, ne diyorsunuz? Nasılsınız?"

Üreticimiz de bana dedi ki: "Hükûmet gibi dimdik ayaktayım, elhamdülillah."

Hamarat bu ifadelerle genel kurulu selamlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde