28 Mart 2024

ÇEVRE YOLU, FINDIK FİYATI, ŞENLİKLER VE MADEN

  • PDF
Karadeniz sahil yolu kapsamında bulunan Fatsa şehir geçişinin durumunu bayram öncesi ve bayram sonrası hep birlikte gördük.
 
Başta İstanbul’dan kopan Karadenizliler ve yurdun çeşitli kentlerinde yaşayan bölge insanı bir vesileyle memleketlerine gelirlerken en çok çile çektikleri geçiş güzergahı Fatsa oluyor. Fatsa sanayi sitesi girişinden Fatsa küçük sanayi sitesi çıkışını yaklaşık 40-45 dakikada geçebiliyorlar. Trafik boğaz köprüleri trafiği gibi ful doluyor. Fatsa geçişi bir çile haline dönüşüyor.
 
Bu durum tüm Karadenizli siyasetçiler tarafından bilinen bir sorun.
 
Fatsa geçişinin çözümü çevre yolu yapımıdır.
 
Bu köşede yıllardır yazıp duruyoruz. Bırakın benim yazmamı Fatsa basınının tamamı çevre yolu hakkında yıllardır kalem oynatıyor. Yaşanan trafik kazaları ve bu kazalarda ölen ve yaralananlar, sıkışan trafik akışı, buna bağlı olarak olası tehlikeli durumlar sürekli gündemde tutulmasına rağmen kimseden bir ses çıkmaması meselenin çözümüne dair bir atılım yapılmaması Fatsa, Ordu ve Karadenizli siyasetçilere tepkileri arttırıyor.
 
Aslında bu geçiş bırakalım Karadeniz illerine bağlantıyı aynı zamanda uluslararası bir güzergahın da geçiş yolunu sağlıyor.
 
Her geçen yıl artan trafik seyri göz önünde bulundurularak Fatsa çevre yolunun bir an önce ne yapılacaksa yapılması gerekiyor.
 
Çünkü bu geçiş Orta ve Doğu Karadeniz illerinin sorunu. Bunu daha önceleri de dile getirdik. Lütfen ilgilenilsin artık. İktidarı, muhalefeti buyurun bu sorunu çözün artık.
 
* * *
 
Fındık fiyatıyla ilgili verilen taban fiyat üzerinden zaman zaman olumlu-olumsuz tartışmalar yapılıyor.
 
Doğaldır; yapılacak tabii ki.
 
Ancak bu tartışmaları gerçeklik boyutuyla incelemek gerekiyor.
 
22 lira verilen fiyat tartışılıyorsa eğer; burada gerçekçi yaklaşımdan uzaklaşılmış sayılır.
 
Fındık kıymetli bir üründür. Bunun aksini iddia edenin aklıyla sorunu var demektir. Dolayısıyla taban fiyatın da bu kıymete karşı değerini bulmuş olması ancak 22 lira ile karşılık bulurdu. Doğrudan gelir ve mazot destekleriyle birlikte 25 liraya ulaşan bir fiyat çıkıyor ortaya. Artı randıman farkı…
Ben de bir üreticiyim. Az veya çok bir ürünüm var. Fiyatı yadırgamıyorum. Fındık gerçek değerini bulmuştur diyorum. Fiyata itiraz edenlerimiz olmaz mı? Olacaktır tabii ki. Onlar her zaman muhalefet yapıyorlar demek ki. Gerçekçi düşünmüyorlardır. Saygı duyulur.
 
* * *
 
Yaz ayları Karadeniz yaylalarında festivaller, şenlikler, panayırların yapıldığı aylardı.
 
Mahşeri kalabalıkların bir araya geldiği etkinlikler yapılıyordu.
Bu yıl ne yazık ki etkinlik yapılmıyor.
 
Nedeni, “PANDEMİ”.
 
Şenlikler bir nevi ekonomik kazanımların da kapısını aralıyordu.
 
Seyyar pazarcılar, sabit esnaflar, kebapçılar ve envai çeşit ürün satıcıları bu şenliklerden nemalanıyordu. Para kazanıp geçimlerine katkı sağlıyorlardı.
 
Pandemi nedeniyle bu şenlikler yapılamıyor. Panayırlara bel bağlayan küçük esnaflarımız da umutlarını gelecek yıllara erteliyor.
 
Salgının her alana olumsuz etki yaptığını bir kez de şenlikler düzeyinde görüyoruz. O halde alınması gereken önlemleri hiç taviz vermeden almamız gerekiyor. Bu tehlikeli süreci başka türlü atlatmamız mümkün gözükmüyor. Daima tedbirli olmak, kurallara uymak tek çaredir.
 
* * *
 
Fatsa’nın altı maden kaynaklarıyla dolu.
Bunu yapılan sondajlardan biliyoruz.
Resmi makamlarında itiraz etmediği bu bilgiler ışığında yeni maden alanlarının açılması olasılığı var.
 
Fatsa’da Bahçeler Mahallesinde maden çıkaran bir işletme var. Yıllar öncesinden ruhsatını almış ve çalışmalarına devam ediyor.
 
Ancak yeni alanların açılmasına karşı bir mücadele var. Mevcut çalışmanın yapıldığı alan için yapılacak bir şey yok. Orası başlamış ve alan genişlemesi yapılmazsa bitime doğru gidiyor.
 
Esas mesele yeni alanların açılmamasıdır.
Fatsa Doğa ve Çevre Derneği geçen hafta kongre yaptı. Bu toplantıda çeşitli tehlikeler gündeme geldi. Aynı zamanda Fatsa’nın yer altı maden haritası paylaşıldı. Bu haritaya göre Bahçelerden başlayıp Kurşunçalı ormanlarına kadar olan bölgede maden var. Yani Fatsa’nın tamamı maden alanı. Eğer bu alana göz diken şirketler Ankara’da aktif çalışmalar yapar ve yeni alanlarda işletme ruhsatları alırlarsa vay geldi Fatsa’nın başına.
 
Bu tehlikeye dikkat çeken kuruluşlara toplumun tüm kesimleri tarafından destek verilmesi gerekiyor. Onları yaptıkları etkinliklerde yalnız bırakmamak gerekiyor. Çünkü geleceğimiz tehlikeye girebilir.
 
Maden alanlarının genişletilmesi Fatsa için en büyük tehlikedir. Aynı zamanda fındığımız için büyük tehlikedir.
Aman dikkat.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde