29 Mart 2024

FINDIKTA “SİYASİ FİYAT”

  • PDF
Fındık taban fiyat uygulamasının fındık piyasasında önemli bir denge sağlayacağını öteden beri tartışır dururuz. Olması gereken de taban fiyat uygulamasının yerine getirilmesidir. Bunun ister TMO, ister FİSKOBİRLİK tarafından devlet desteğiyle uygulanmasıdır. Yeter ki devlet ürün için makul bir taban fiyat açıklasın. Dolayısıyla en önemli denge taban fiyatın açıklanmasıdır. Ancak zamanında. 
Geçen hafta Cuma günü Cumhurbaşkanımız Sayın Tayyip Erdoğan fındık taban fiyatını (16.50TL., 17.00 TL.) olarak açıkladı ve TMO’nun Kurban Bayramı tatilinin bitmesiyle alım kampanyasının başlayacağını beyan etti. 
Doğru olan buydu. Çünkü devletin verdiği fiyat üzerinden serbest piyasa tavrını ortaya koyacak ve bu fiyat üzerinden konum oluşturacak. Yani bu demektir ki serbest piyasa 17.00 TL.’nin altında konumlanmayacak. Konumlanırsa ürün alamayacak. 
Taban fiyat son yılların en gerçekçi fiyatı olmuştur. Kimi çevrelere göre beğenilmeyebilir. Beklentinin altında açıklandı denilebilir. Muhalefet çevreleri enflasyon hesabına göre eleştirebilir. Fiyat yeterli bulunmayabilir. Bu da mümkündür.
Fakat bu fiyatı ben “siyasi fiyat” olarak değerlendiriyorum. 
AK Parti hükümetleri zaman zaman bu politik taktikleri hep yapıyor. Bu yılki fiyatta da siyasi bir popülizm hissediliyor. Olsun; bu popülist yaklaşım fındık üreticisine yarıyor. 
Reis gördü ki oylarda bir kayıp söz konusu. O halde tarım ürünleri fiyatlarını yüksek açıklamalı. Geçen yıl 1 Kasım günü başlattığı fındık alım kampanyasını, bu yıl Ağustos ortasında başlatıyor. Dolayısıyla fiyata “siyasi fiyat” diyorum.
Türkiye’nin aslında ciddi bir tarım politikasına ihtiyacı var. İthalata dayalı olmaktan çıkıp, üretime dönük icraatlara yönelmeli. Hayvancılığımız başta olmak üzere, tarımın bütün unsurlarıyla beraber milli bir “tarım politikamız” oluşmalı. Ne demek tarım ithalatı. Millet bize güler. Gülüyor da… 
Biz ortaokul ve lise yıllarında (70’lerin ortası) “kendi kendine yeten tarım ülkelerinin arasında Türkiye’de vardı”yı öğrendik. Fakat günümüzde tarım ithal eden bir ülke konumuna geldik. Bu durum ülkemizi doğru bir noktaya götürmez. Doğru hedef yeniden üretime dönmektir. 
Doğru olan doğru planlama yapmaktan geçer. Ülkemizi bir masa olarak görelim ve bu masanın üzerinde neyi nereye koyacağımızı planlayalım. Bunu yapmak zor mu? 
Tarım üretimi gerilerse geleceğimize güvenle bakamayız. 
Fındık ürünü de destekleme politikalarıyla güçlendirilmelidir. Üretim alanları sınırlandırılmalı, ürünün kaliteli yetiştirilmesi teşvik edilmelidir. Devletimiz buna yönelmelidir. Fındık zaten döviz girdisi en fazla olan bir üründür. İthalat yapmadan ihracatı mümkün olan tek tarım ürünüdür. Bırakın da taban fiyatı yüksek olsun. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde