28 Mart 2024

NE ANLAMI OLUR SOLCULUĞUNUZUN?

  • PDF
Sağcı, solcu… Ne fark ediyor ki…
Hepsinin bir hastalığı var.
Bendensen iyisin, benden değilsen sevilmezsin. 
Bu hastalık siyasetin her kesimi tarafından bariz şekilde ortaya konuluyor. 
En çok da sol siyasette gün yüzüne çıkar bu durum. Sola karşı bir siyaset tercihiniz varsa asla makbul değilsinizdir. Kendilerini tercih etmeyen seçmeni köylü, cahil, bidon kafalı, göbeğini kaşıyan diye konumlandırırlar. Sol mahallenin fanatiklerinin ön yargıları bu anlayıştadır. Kendi doğrularından başka doğru kabul etmezler. Ancak uzun yıllardır iktidara da gelememişlerdir. 
Sağ siyasetin trolleri de aynı anlayıştadır. Yanlış yapılan bir işe asla yanlış yapıldı dedirtemezsiniz. 60-70 yıl öncesine ait uygulamalar üzerinde tepinip dururlar. Sol iktidarları halen tek partili dönemlerdeki uygulamalarla eleştirmeye çalışırlar. Siyasi anlayışlarının arkasında ölümüne propaganda üretirler. Çeşitli istismarlar üzerinden siyasi kazanımlar sağlarlar. İstismar ettikleri unsurların başında da din gelir. Dini değerler üzerinde çok oynarlar.
Ben de sosyal demokrat tabandan gelen bir birey olarak bu hastalıkların sağ ve sol açılardan nasıl olduğunu, nasıl propaganda malzemesi yapıldığını bilirim. Ancak zaman içerisinde insan doğası gereği değişimler, dönüşümler olabiliyor. Dün sol mahallede olup, bu gün sağ mahalleye geçenler olduğu gibi. 
Önümüzde bir yerel seçim var. Seçmenler adayların profillerine bakarak hür iradeleriyle tercihlerini yapacaklar. Bu demokratik bir olgunluktur. Ülkemiz demokrasisi bu olgunluğa ulaşmıştır. 
Fatsa’nın AK Parti adayı Sayın Etem Kibar olarak açıklandıktan sonra çeşitli analizler yapıyoruz. Diğer partilerin adayları ile ilgili de yorumlarımız oluyor. Bu yorum ve analizlerimiz kimi çevreler tarafından kabul görüyor kimi çevreler tarafından kabul görmüyor. Olabilir, eleştirilebiliriz. Bazı klavye kahramanları bel altı vurmaya bazıları da hakarete varan ithamlarda bulunabiliyor. Bazen de tehditlere varan söylemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. 
Tabii ki eleştirilere başımızın üstünde yer veririz. Tehditlere asla boyun eğmeyiz. Zaten tehdit unsuru her kötü söylem sahibine aittir ve o kişiye zarar verir. Eğer halkın öncülüğüne soyunmuşsanız ve tehditler savuruyorsanız bu daha çok vahim bir yaklaşımdır, daha çok ilgilisine zarar verir. 
Bu memlekette herkes bir iş yapıyor. Biz gazetecilik yapıyoruz ve her kesimi memnun etmek gibi bir konumda değiliz. Böyle bir iddiamız da yok. Kamu adına işimizin boyutları vardır ve onun kriterlerine uygun hareket ederiz. 
“… AYBASTI’DAN GELİP DE SOLCULUK TASLAYARAK ETEM KİBAR YALAKALIĞI YAPMA …” ne demektir. 
Bunu Fatsa’da aday olmuş bir siyasetçi şahsıma telefonda söylüyor. Hem de solcu olduğunu iddia eden bir siyasetçi. Günümüz koşullarında ne kadar yanlış bir yaklaşım değil mi? Fatsa’da; Aybastılılar, Korganlılar, Kumrulular, Çamaşlılar, Çatalpınarlılar öteki konumunda mıdırlar? 
Tamam; ben 37 yıl önce Aybastı’dan geldim. 
Ne var bunda. Aybastı’nın toprağı başka bir renkte mi? Aybastı’nın neyi rahatsız etmiş olabilir sizi? 
Aybastılı olmak, Aybastı’da doğmak kategorize bir durum mudur? Fatsa’da öteki olmak mıdır? O zaman Fatsalı olmayanları, Fatsa’da doğmayanları öteki olarak mı göreceğiz. Bir de halkın öncülüğüne soyunan birisi seçimle bir yerlere geldiğinde insanları kategorize ederek, doğum yerlerine bakarak mı yönetecek memleketi. 
Sen A’sın, sen B’sin, sen C’sin diye. 
Bu bir ötekileştirme değil midir? 
Sol mahallenin eleştirdiği de tam bu davranışlar ve uygulamalar değil mi? 
Ülke yönetiminde bulunanların bu ötekileştirme, kategorize etme anlayışından mustarip olduğunuzu söylemiyor musunuz? O halde sizde aynı anlayışı sergileyecekseniz, nerede kalır sizin solculuğunuz.
Bak sayın siyasetçi; sen kimsenin siyasetine ve tercihine ipotek koyma gibi, insanların iradesini sorgulama gibi bir pozisyonda olmamalısın. Kim oralı, kim buralı gibi bir tutumunuz da olmamalı. Seçilirsiniz seçilmezsiniz o sizin tercih edilmenize bağlıdır. Size oy verenlere kimse bir yakıştırma yapabilir mi? Yaparsa doğru olur mu? O halde sizin de, kimsenin nerede doğduğu, hangi etnik temelden olduğu, nerede yaşadığı gibi kavramlar üzerinde yorum yapmanız gerçekçi bir yaklaşım olamaz. Solculuk size mi aittir. Sol değerleri siz mi yazdınız ve geliştirdiniz? Hangi sol kavram size ait? Geliştirdiğiniz genel bir sol kavram varsa söyleseniz de tüm solcular öğrense ya. Yaklaşımlarınıza baktığımızda size oy vermeyen solcu olamıyor sanırım.  
Bunlar “kısır döngü” içerisinde olan siyasetçilerin başvuracağı yöntemlerdir. Biraz daha zamana ve tecrübeye ihtiyacınız var sanırım. Benden söylemesi. 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde