16 Nisan 2024

LİSTE SÜRPRİZİ AK PARTİDE OLDU

  • PDF
Seçimlere dair en çok merak edilen aday listeleri belli oldu.
Listelerde üst sıralarda beklentisi olanlar, hiç sıraya giremeyenler, küsenler, sevinenler, bırakıp gidenler, hiç beklenmeyenler, bin bir türlü yorumlar, bölgesel hassasiyet duyarlılıkları tavan yapmış durumda. 
Ordu’da milletvekili sıralamalarında ve listelerindeki isimlerde sürprizi AK Parti yaptı. Adı sanı bilinmeyen simalar AK Parti listesinde yer aldı. 
Oysa Ordu ilimiz üç ana merkezden oluşmakta. 
Ordu, Fatsa ve Ünye. 
Bu merkezlerden aday adayı olanlar kendilerini her zaman “haklı olarak” öncelikli görüyorlar. 
Daima Ordu, Fatsa, Ünye sıralaması.. veya Ordu, Ünye, Fatsa sıralaması yapılıyordu. Bazen de Ünye, Ordu, Fatsa olabiliyordu. Bu olgu sürekli şikayet konusu ve tartışma yaratıyordu. Şimdi tersi oldu. AK Partide adaylar Aybastı, Fatsa, Ordu diye sıralandı. Bu sıralama sandığa olumsuz yansır mı, bilinmez. 
Biz parti içi tartışmalara girmeyiz. Genel merkezler ve liderler nasıl uygun görmüşlerse listelerini öyle yapıyorlar. Ancak bölgesel hassasiyetlere de bakılması daha gerçekçi olur diye düşünürüz. 
Fatsalı aday adaylarının liste başı veya liste ikincisi olması Fatsa kamuoyunun en büyük beklentisidir. Bu beklentinin gerçekleşmesi olanaksız değildir. Olur, olmaz. Belirleyici olan genel merkezler.
Listeler çıkınca küsenler oluyor ve bırakıp gidiyor. Oysa siyaset uzun soluklu bir iştir. Sabır ister. Sabırsızlık gösterenler kaybeder. 
AK Parti Fatsalı adayı ikinci sıraya, CHP üçüncü sıraya, İYİ Parti ikinci sıraya, MHP üçüncü sıraya, Saadet Partisi altıncı sıraya koydular. 
Bu sıralamalarda AK Parti adayı Ergün Taşçı sorun yaşamaz. İkinci kez milletvekili olur.
İYİ Parti adayı Günay Karaağaç ikinci sıradan seçilme şansı yakalayabilir. Fatsalı seçmen duyarlılık gösterip, Günay beye yüklenirse ciddi bir oy artışı sağlayabilir. Zaten birinci sıra adayı Yener Yıldırım’ın olması da İYİ Parti adına ciddi bir avantaj ortaya koyar.. ve seçmen tercihinin yönünü bu iki isim İYİ Partiye çevirebilirler.
CHP ayayı Onur Çam’ın üçüncü sırada olması ilk bakışta Fatsalı CHP’lileri ümitsizliğe sevk etmiş olabilir. Fakat bu durum zamanla normale döner. Oysa böyle bir ümitsizlik CHP’de olmaz, olmamalı. Onur Çam’da çalışmalarına sıralamaya bakmaksızın sürdürecektir. 
Eğer CHP seçmeni bu sıralamadan bir rahatsızlık duyarsa alternatifi vardır. Dolayısıyla bu durumda da CHP seçmeni İYİ Partiye yüklenme olasılığı sergileyebilir.  
Fatsa seçmeninin ilk bakışta yapacağı tercih Günay Karaağaç adına İYİ Parti olmalı. Çünkü Fatsalı ikinci bir vekil seçilecekse İYİ Parti adayı buna daha yakın. AK Partiden zaten Ergün Taşçı seçilebilecek sıralamada. O halde ikinci seçilmeye yakın adayımız da Günay Karaağaç olmalı. 
Yener Yıldırım ismi İYİ Partinin birinci sırasına yazılmasıyla bu parti en doğru tercihi yapmıştır. Yener bey Ordu’nun tüm ilçelerinde tanınan bir şahsiyettir. Fatsa’da uzun yıllar başhekimlik yapmıştır. Sevilir ve teveccüh gösterilir. Ünye’nin damadıdır, desteklenir. Mesudiye doğumludur, Ordu merkezde karşılığı vardır. Bir dönem Doğruyol Partisinden Ordu Milletvekilliği yapmıştır ve milliyetçi ve Atatürkçü anlayışa önem verir, merkez sağ siyasetin içinde daha çok çalışmıştır. 
Dolayısıyla Yener bey ile Günay Karaağaç İYİ Parti adına Fatsa’da ciddi oy oranı yakalayabilir. Hesaplar bu konum üzerine yapılmalıdır. 
Süreç çok kısa. Her türlü sonucu ve her türlü sürprizi yaşayabiliriz. 
İyi haftalar… 
 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde