28 Mart 2024

DİYANETİN DEV BÜTÇESİ

  • PDF
Türkiye’de yaklaşık 89 bin cami var. Nüfusumuzun hemen hemen aynı olduğu ve dini kurallarla(şeriatla) yönetilen İran’da cami sayısı ise 50 bin civarında.
Tabii bu camiler bedavaya yapılmıyor. Yapıldıktan sonra her birine bakım-onarım gerekiyor. Hastaneleri örnek alırsak, şehir içerisindeki camileri kapatıp bir tane devasa devlet camisi mi yapsak?
Onu da yaptılar! Çamlıca Tepesi’ne 63 bin kişilik cami yaptırdı. 100 milyon dolar harcandı! Giden olmadı! Her daim bomboş….
Şimdi İstanbul Levent’te plazalar bölgesinde yapımı 159 milyon liraya mal olması planlanan 20 bin kişilik cami yapıyorlar. Neyse ki ülke yurtdışında fellik fellik borç ararken yönetim bu çok acil ihtiyaç için keseyi açıyor.
Bir başka müjde de deprem nedeniyle insanların çadırlarda yaşadığı Elazığ’dan geldi. 2018 yılında 63 milyon lira proje bedeli ile yapımına başlanan Harput Diyanet Külliyesi’ne 13 milyon 761 bin lira daha ayrıldı. İşin ilginci içerisinde araştırma ve kongre merkezi var. Sahi neyi araştıracaklar? Güncelleme mi yapacaklar acaba?
Haksızlık da etmeyelim! Araştırdılar, geliştirdiler daha önce mekruh sayılan sigaranın 1400 yıl sonra haram olduğunu buldular. Fetva verdiler. Tebrikler!
En son kurslarda bir tuğlası olana cennetten ev verilecektir diyerek emlakçılara taş çıkartmışlardı. Bu sayede halkımız cennette de toplu konutlarda oturacağını anladı. Muhtemelen bunu da araştırmalar sonucu bulmuşlardı.
Cami yaptırmakla pek de haksız sayılmazlar! Baktılar ne yaparsan yap olmuyor. Yeni bir ekonomi modeli geliştirdiler. Türkiye’yi bu krizden ancak Allah kurtarır diye düşündüler.
Muhtemelen mümkün olduğunda fazla din görevlisi istihdam edip ekonominin kurtulması için dua edecekler. Allah şimdiden kabul etsin!
Müslümanlıkta din adamı diye bir kavram var mı?  Dinden para kazanmak helal mi? Zaten onların işi bu değil ki! Kendine görev verenin kadrini kıymetini bilmesi yeterli…
Onun yararına göre fetva veren, semirdikçe semiren, yoksul halka sabretmesini söyleyen, kendini 5 yıldızlı otellere giderken, halka ucuz alışveriş için akşam olunca pazara gitmelerinin  daha akıl karı olduğunu bildirmek görevleri….
Parayla imanın kimde olduğunu bilinmez derlerdi ama paranın kimde olduğu belli ! Dile kolay, tam 11,5 milyar lira Diyanet’in bütçesi… Kaynağı ise halkın vergileri…
O parayı şeytana versen salavat getirir, iman ederdi! Sorun kökten çözülür kapatırdık Diyaneti… O parayla bırak cennete gitmeyi, cennet yapardın ülkeyi…
Yine de siz tuğla kampanyasını kaçırmayın. Bitmeden kapın cennetten evinizi…
Elazığlı mesut Gerçek’in anlattığı bahçeli evler modeli tüm Türkiye kentlerinde, geliştirilerek, devam etseydi ülkemiz cennet olacaktı.
Cennet olamadı.
Öbür dünyada cennete gitmek için bu dünyanın en büyük dini külliyesi Elazığ’da dikiliyor ama depreminde evsiz kalanlara çadır yerine konteyner vermek için devletin imkanları da yetmiyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı çok büyük para harcayan kurum oldu. Evet bu yıl Bütçe’den 11,5 milyar TL alıp harcayacak. Bütçe büyüklüğüne göre Diyanet’in harcadığı para 16 bakanlıktan sekizini geride bırakıyor.
Diyaneti bu tür kibirli harcamalardan caydıracak bir model bulunabilir mi? Din adamlarının aylığını İngiltere ve pek çok Batı ülkesinde olduğu gibi devlet bütçesi değil dindar insanlar karşılasa bizim Diyanet bu kadar kibirli harcama yapmaya devam edebilir mi? Politikacılar, iktidar partileri, din adamlarını ve camileri kontrol altında tutmak ve tarikatlara hoş görünmek için Diyanet’e 8 bakanlıktan daha fazla para aktarıyorlar. 
Kalın sağlıcakla!
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde