28 Mart 2024

KÖY ENSTİTÜLERİ

  • PDF
….inden önce  köylerdeki eğitim –öğretim nasıldı!? Kimler Anadolu’nun bozkırlarında egemendi!? 
Ülkemizin kurtuluşundan sonraki kuruluşu oldukça elverişsiz koşullarda geçekleşmişti. Okuma oranın yüzde 6-8 arasında olduğu düşünülüyordu. Onlarında zaten saraylılar arasında olduğu bilinen bir gerçekti. Kuşkusuz bir toplumun kalkınmasında en önemli etken eğitim- öğretimdi. Halkın dolayısıyla köylünün eğitim ordusuna katılması kaçınılmazdı. Kesinlikle bu sağlanmalıydı.
Bozkırlarda egemen olanlar tabii ki imamlardı. Ezberlerindeki dualarla, hadislerle köylüye yön veren, tartışmalı bilgilerini aktaran zaman zamandan çok çoğunlukla kandıran bir anlayışa ve dürtüye sahiptiler. Bu düzen bu ümmet devrinin yapılanması yıkılmalıydı!
Osmanlı geleneğinin kılcal damarlarında dolaşan bu imamla eğitim sisteminin yerine çağdaş uygarlığın gereği olan bilimsel kanıtlarla oluşmuş öğretimin yerini alması gerekiyordu. Köy Enstitüleri kurularak devrimci öğretmenler kanalıyla laiklik var olacaktı.
Kurtuluş savaşında kan döken-kaybeden köylümüzün hakları ödenmeliydi. Amaç, onları kente çekmek yerine bizzat köylerine gidip eğitmek, çiftlerinin nasıl sürüleceği nasıl ekilip biçileceğini pratikte gösterip maddi manevi yardımlarda bulunmaktı.
Yazık ki 7 yıl gibi kısa bir süreçte yaşandı bu heyecan. Oysaki ne umutlarla başlanmıştı bu yapılanma…Rahatsızlık belirtilerini dışarıdan çok içerden aldık. Çıkarlarını yitirdi Ağalar, Beyler, İmamlar. İlk onlar karşı çıktı devrimlere..İlk onlar karşı çıktı çağdaş eğitime, uygarlığa…
Kimdi bunlar!? 200 köyü olduğunu vurgulayıp; “halk bana tapar, ne derdi varsa bana danışırdı, evlenecek, mahkeme olacak..Sonra sonra ne oldu; Beş köyüme Enstitü mezunu öğretmen geldi bana kimse gelmedi! Böyle devam edemezdi, Menderes dahil onlarca köy ağasını topladım ve sonunda biz kazandık.”diyordu Kinyas Kartal.
Türkiye’nin aydınlık geleceğini kararttılar. O gün aldıkları kararlar bugünün yansımasıdır. Bilim ve fenne dayalı eğitimin ve düşüncenin yerini dogmalara bırakarak İmam Hatip Liselerini dayattılar. Eğitimi yozlaştırıp düşünmeyen bir nesil oluşturma gayretindeler.
Böyle gitmez…!
Son Güncelleme: Perşembe, 19 Nisan 2018 09:53
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde