28 Mart 2024

PORTRE

  • PDF
         Portre: Resim, fotoğraf, heykel ve benzeri sanat türlerinde bir kişinin yüzünün ve yüz ifadesinin betimlenmesidir. Başka bir anlamda ise bir kimseyi karakteristik özellikleriyle okuyucuya tanıtmak amacıyla yazılan edebi yazılardır.
 
         Bu eserlerin amacı, kişinin görünüşünü, kişiliğini ve ruh hâlini yansıtarak tuvale ya da yazıya dökmektir. Geçen haftanın gündemini işgal edenlerden birisi de 1480 yılında yapıldığı söylenen Fatih Sultan Mehmet’in portresinin 6.5 milyon liraya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından satın alınarak İstanbul’a getirilmesidir.
 
         İki milyon liraya makam odalarına özel banyo ile tuvalet yaptırılan ve 30 milyon liranın sanal ortam sanatçılarına verildiği yerde fiyatı hiç ilgilendirmez. Ne ilgilendirir biliyormusunuz, koca imparatorluğun sanatçı yetiştirememesi, sanata, estetik bakışa, modernleşmeye önem vermediğinin sonucudur. Demek ki sanatın içine tüküren anlı şanlı kişiler o zamanda mevcuttu! İşte burası önemli o eksik olan estetik bakış ve sanatsal yoksunluk o günden bu güne tam gaz gidiyor.
 
         Bırakın metropolleri taşra kasabalarını bile betonla gökkubbeye yaklaştırırken, yere basarken çayır çimene ve toprağa hasret hale getirdi. İşte bunlar sanat eserlerine, estetiğe kör göz ve parasal düşünceyle, şehirciliğe de kum ile çimentonun birlikteliği olarak bakmanın acı sonucudur.
 
         Aha sana portre! Ünlü İtalyan ressam Leonardo da Vinci’nin Hazreti İsa’yı resmettiği tablosu 450 milyon dolara satılarak şimdiye kadar ki en yüksek fiyatlı sanat eseri olurken, biz meteliğe kurşun atıp, geçimi dolaylı vergilere bağlamışız.! 450 milyon dolar bütçesi olmayan bir sürü devlet vardır. Onlar gelişmeyi sanatta da zirveye taşırken, biz ünlü kültür adamımız Abidin Dino’ya “Bana mutluluğun resmini yapabilir misin?” diyen ünlü şairimiz Nazım’ı gurbet ellerde vatan hasretiyle mutsuz kılıyorduk.
 
         Nazım’ı sürüp, Sabahattin’i kahpece öldürüp, aydınları otelde vahşice yakarak canını alırsan, .... gibi Venedikli ressam Gentile Bellini’nin adını öğretirler adama.! Kendi aydınlarına sahip çıkmayan ve sanattan cinsel obje çıkararak heykelleri kaldıran toplumlar, dünyanın sadece bir yönü olduğunu sananlardır.
 
         İstanbul gibi bütün dünyanın gözü olan bir şehri fetheden ve Arapça, Farsça, Latince, Yunanca ve İtalyanca bildiği söylenen Fatih Sultan Mehmet’in portresine verilen para helaldir. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Beş dil bilen devlet adamını ne kadar da özlemişiz. Günümüzde de keşke üç-beş dil mil bilen devlet mevlet adamlarımız olsaydı.!
 
         Sanat, kişinin duygu ve düşüncelerinin anlık yaşadığı hislerin çeşitli araç ve gereçlerle özgürce dışa vurumu olup, kişilerin yeteneklerini ortaya çıkartma eylemidir. Toplumsal sorumluluk ve gerçekçilikten uzak, bireysel çıkarı için “gelen ağam, giden paşam” diyen sanatçılarda bir portrelerini yaptırsalarda ederlerini öğrensek.! Bu yeteneklerden yoksun insanlar geçmişine sahip çıkmadıkları gibi, portre yerine ancak fitne fesat yaparlar.!
 
         İstanbul’u fetheden kişinin resmi İstanbul’a yakışır, doğru da yapılmıştır.
 
         Portre, vatanına hoş geldin...
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde