29 Mart 2024

VE PERDE

  • PDF
         Verimlilik; israf ve savurganlıktan uzak, kaynakları en uygun biçimde kullanarak üretmektir. İsraf ise; gereksiz yere para, zaman, emek vb.... gibi harcama, tutumsuzluk, savurganlıktır.
          İnsan, işletmenin de ötesinde ekonomik kalkınma için ne kadar önemliyse tasarruf da o kadar önemlidir. Ekonominin şartları bu kavramların önemini arttırmakta olup, verimli giden işleri verimsizliğe dönüştürenler de her zaman mevcuttur.
          Bir sanayi şirketinin genel müdürü ve aynı zamanda bir kültür vakfınca kurulan senfoni orkestrasının da yönetim kurulu başkanı, Schubert’in “Bitmemiş senfonisi” ne gidemediğinden yerine verimlilik uzmanını gönderir. Ertesi hafta verimlilik uzmanından teşekkür beklerken değerlendirme raporu gelir. Rapor şöyledir:
 
        Sayın Genel Müdürüm;
         1-Dört Obua’cı konserin önemli bir süresince boş oturmuşlardır. Bunların sayısı azaltılmalı ve diğerlerinin konsere daha çok katkısı sağlanmalıdır.
         2-On iki kemancı aynı hareketleri yapmakta, aynı notaları seslendirmektedir. Burada da personel tasarrufu yapılabilir.
         3-Özellikle onaltılık notaların çalışması büyük bir ziyandır. Çünkü izleyiciler sekizlik notalarla onaltılık notalar arasındaki farkı anlar görünmemektedirler. Dolayısıyla sekizlik notalar icra ederek, yüksek ücretli keman ustaları yerine stajyerler kullanılarak masraf düşürülebilir.
         4-Yaylı sazlarla işlenen pasajların açtığı gereksiz düplikasyonlar önlenebilir, böylece iki saatlik konser 20 dakikaya iner.
Eğer Schubert bunları dikkate almış olsaydı adı gibi kendi de “Bitmemiş senfoni” olurdu.!
Prof. Ergün Yener’den alıntı olan yazı, verimliliğe sanattan anlamayan bir uzmanın bakış açısıdır.
 
         Diğer bir uzmana göre;
        1- Devlet üretim yapmaz, devlet fabrika işletmez, ..... vb gibi. Fabrikalar ve kaynaklar elden çıkarılmalı, bu işleri özel sektör yapmalıdır. Kapatılan bazı hava limanlarının pistleri değerlendirilerek ekonomiye daha çok katkı sağlanmalıdır.!
         2- Kamuda personel fazlalığı vardır ve azaltılmalıdır. Bürokrasi orkestrası da hantallaşmış, çalamayanlar uzaklaştırılmalı ve gereğinde bizim mahalleden çalgıcı getirilmelidir.!
         3- Dinleyicilere arada hap yutturacaksın ki neler dinlediklerini anlamasınlar. Bu kadar bakan fazla, tasarruf edilmelidir. Arkadaşlar için bakan yardımcısı ve yüksek istişare kurulu tesis edilerek akort bozulmamalıdır. Ara sıra IMF’den borç alan değil, borç veren havası çalınmalıdır.!
         4-Her şey tek sesliliğe göre akort edilmelidir. Temponun hızlanması için yasama, yürütme ve yargının farklı telden çalmaması gerekir. Ayrıca en büyük büyükşehirlerin orkestra şefleri bize yabancı olup, bizim şefleri tekrar göreve getirmek için yeni besteler yapılmalıdır. Dinleyicilere yapılan ikramlar engellenmeli, uyum gösteremeyenlerin gözyaşına bakılmamalıdır. Artistlik yapanlar gitmeli, bizim mahalleden yapan olursa da metal yorgunu ilan edilmelidir.! Gidenlerin yerine iyi çalabilenler alınmalıdır.!
          Dinleyicilerin yarısı bizi anlıyor gibi yapıyor. İşte bunları senfoniden tam anlamaz hale getirdiğimizde salonu doldururuz.!
          Ve perde: “Bitmemiş senfoni” ile ülkenin kaynakları da bitti...! İnfaz yasasıyla, maske de özgürce piyasaya girdi...!
          Dün halk orkestrasını aşmayın diye bangır bangır bağıranlar, bu gün halkın sesini kesiyorlar..
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde