28 Mart 2024

VARLIĞIN HARİTASI!

  • PDF
     Varlık; Para, mal, mülk, zenginlik, variyet demektir. Kuyruk ise, insanların sıra beklemek için art arda oluşturduğu dizidir. Tanzim de satıcı fiyatlarının yükselmesini önlemek, bazı malların tüketiciye ulaşmasını sağlamak için belediye veya başka kamu kuruluşları tarafından yapılan satıştır.
     Bu kavramlar son ayların tartışılanıdır. Tarımsal üretimi yok edenler, yükselen fiyatlar karşısında bazı illerde sebzeyle başlayan  tanzim satışlara bakliyatı da ekleyeceğini açıklayarak, yerel seçimler öncesi geçici çözümler bulma yoluna girdiler.
     Baktılar ki halk, rahmetli Demirel’in “tencere her hükümeti sallar” deyimini anımsadı ve yine rahmetli Erbakan’ın “pansuman tedavileri” dediği, gelip geçici ama asla sorunu çözemeyecek olan girişimlere başladılar. Baktılar ki pabuç ucuz, oy pahallıydı.
     Meydanlarda gırtlak patlarırcasına eleştirdikleri akaryakıt, tüpgaz kuyrukları vardı ya! Onlar dışa bağımlıydı yani ülkemizde kaynağı olmayan mamüllerdi. Soğan, domates, patlıcan ve hıyar... gibi önceden bizde yetişenlere de kuyruğu, tarımı yok eden politikaları hazırladı.
     Soğanın göz yaşartmasından sonra, sarımsağın kokusu da hissedilip eleştiriler arttıkça, ucuz sebze kuyruklarına giren garibanları “onlar varlık kuyruğu” diyerek varlıklı ilan ettiler. Olsun garibanın kısa süreliğine de olsa varlıklı ilan edilmesine, masal kitaplarından alışığız. Kuyruklarda masal kitapları dağıtsalar, sıradakiler varlıklı olduğuna inanır ve bir daha sıraya girmez ve sorun da çözülmüş olur!
     AKP’nin eski genel başkan yardımcısı Nükhet Hotar’ın rektörlüğünü yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi de Tıp Fakültesi kantinine manav standı kurarak, uygun fiyatlarla satışa başlamış. Modern laboratuvar kurması gereken fakültelerimiz tanzim satışlarla hizmete başlamışlar.! Sanırım, domatese ürolojiden geç çürür, bibere az ya da çok yakar, patlıcana cerrahiden karnı yarık olur ya da olmaz, hıyara sağlık kurulu kararıyla bundan hiç bir şey olmaz raporu verecekler. Onlar, bu işlerle uğraşırken yüzde yetmiş hasta garantisi verilen şehir hastaneleri de hastalardan kabak dolma ya da mücver yapacak! Sağlık ne olacak diyorsanız, önce Allah’a, sonra muskacılara emanet!
     İlkokul kantinlerinde de satılsa belki sayesinde öğrenciler matematiği sevmeye başlar. Ama elmayla portakalı, soğanla patatesi, patlıcanla biberi toplarlarsa matematiğe hıyarlık yapmış olurlar mı bilemem?
     Kuyruğun varlığı da mı olur demeyin, AKP sayesinde bir bölü bir ölçekli haritasını bile gördük.!
     Dış güçlerden korumak için olsa gerek haritanın sınırları soğan, sarımsak ve acı biberle çevrili olup domates ile patates nöbet tutarken, patlıcan ile hıyarda nöbet ağası sıfatıyla denetim görevini yapıyordu.!
     Yakında dünya bu örneği kıskanacak ve özellikle gelişmiş ülkeler tanzim satışları incelemek için dünya finans piyasasının uzmanlarıyla ülkemize gelecektir! Bu kaçınılmazdır...
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde