29 Mart 2024

DAYILANMAK

  • PDF
     Kabadayı, Türk Dil Kurumuna göre kendine özgü namus kurallarını esas alıp toplum kurallarının dışına çıkarak zorbalık yapan kimsedir. Bir de İstanbul’da çekilen ve Şener Şen’in başrolünü oynadığı güzel bir sinema eseri vardır.  Filmin içeriğinde, bu işlerden çekilmeye çalışan ve ezilenleri korumaya yönelik davranış sergileyen bir kabadayıyla, yeni yetme bir kabadayının karşı karşıya gelmesi işlenmiştir.
     Şener Şen kabadayılık kültürünü temsil ederken, tehlikeli yeni yetme kabadayı ise değişen dünyayı ve kabadayılığın deforme olmuş halini canlandırmaktadır. Bir şehir hikayesi olarak 2007 Yılında vizyona giren bu filmin güncelliği artarak devam ediyor.
     En son Danıştay’ın “andımız” ile verdiği karara tepkiler Cumhurbaşkanın’dan, Milli Eğitim Bakanına ve AKP yöneticilerine kadar uzanmışsa bu hukuka karşı, şehir hikayesinin ötesinde bir ülke gerçeğine dönüşen alışagelmiş olaylar zincirinin devamıdır.
     Yönetenlerin, Danıştay’ın verdiği kararla siyaset yapmayı imkansız hale getirdiği söylemleriyle, Anayasa ve yasayı alenen çiğneyen, Danıştay’ın kararını yok hükmünde sayıyoruz ifadeleri, hukuka kadadayılanmaktan başka bir şey değildir.
      Kabadayıların bir kısmını gariban babası olarak biliriz ve bir kişiye ya da bir kuruma bu kadar çok saldırmazlar. 
      BBP Genel Başkanı ve Ankara milletvekili Mustafa Destici’nin “Bize yumruk atacak adam alnının ortasına mermiyi yer. Kimin haddinedir bize yumruk atmak...” ifadeleri de kabadayılık taslamaktır.
      Tarım Bakanının, ihalesiz alınan 300 TIR etin ülkeye sokulduğuyla ilgili iddiaları soran televizyon muhabirine, bunlar “ıvır zıvır işler” diye yanıt vermesi ve maskaralıkla suçladıktan sonra akreditasyon uygulayarak toplantıdan çıkartması haber alma özgürlüğüne ve beğenmediklerine dayılanmaktır... 
      Değişik meslek gruplarından ve topluma mal olmuş sanılan bazı kişilerin örneğin; Arda Turan’ın gece kulübünde yaptığı olaylar ve akabinde hastanede silah kullanması, Nihat Doğan gibi sanatçıların ukalalıkları, kavga ve gürültüleri ile bunun gibi bulundukları konumu taşıyamayan niceleri de şöhretlerinden aldıkları şımarıklıkla toplum ahlakına kabadayılanmaktadır.
      Kabadayılığın artması toplum psikolojisinin bozukluğunu da gözler önüne sermektedir. Özellikle sırtını güce dayamış ve artık günlük yaşamda yer edinerek vizyondan hiç inmeyen kabadayılık film olmaktan çıkarak, gerçekte süreklilik kazanmış ve bir davranış biçimine dönüşmüştür.
      Tüfek icat oldu mertlik bozuldu  derler ya işte bu bozulmadan mantar gibi yeni yetme kabadayılar çıktı...! Devlet anadır, babadır. Yönetenlerden artık kabadayılık değil, babalık bekliyoruz.
      Verilen kararlar herkes tarafından beğenilmeyebilir. Esas olan hukuka ve kurumlarına saldırı değil, saygıdır...
 
trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde