19 Mart 2024

“DEVLET FINDIĞA MÜDAHALE ETMEMELİ”

  • PDF

Türkiye’nin fındık devi Ferrero Oltan'ın CEO’su Orhan Veli Oltan, son dönemde tartışmalara sebep olan düşük fındık fiyatlarına karşı devletin alım yapması tartışmalarına katılarak, “Biz serbest piyasa ekonomisine inanıyoruz. Devletin fındığa müdahil olarak alım yapmasını onaylamamız mümkün değildir” dedi. 
Türkiye’de iç tüketimin en büyük müşterisi, ihracatın en büyük firması olan Ferrero-Oltan Gıda yöneticileri Ordu’da bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ferrero-Oltan CEO’su Orhan Veli Oltan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen iftar yemeğine Ferrero Tarım Direktörü Aldo Cristiano da katıldı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ferrero-Oltan CEO’’su Orhan Veli Oltan, son dönemin en çok tartışılan fiyat konusuna açıklık getirdi. Oltan, “Ferrero-Oltan Grubu olarak bölgede fındık bahçesi kiralama, bahçe yapma, dikim yapma gibi bir düşüncemiz yok. Bu kadar üretici varken, bu kadar bahçe varken bunlara gerek olmaz. Düşük fındık fiyatını biz de arzu etmiyoruz. Fındığı ucuz fiyattan satın almak hiçbir şekilde amacımız olamaz. Açık söyleyeyim düşük fiyat Ferrero için en iyi fiyat değildir. Daha açık konuşmak gerekirse Ferrero fındık tüccarı değildir. Yani düşük fiyattan alayım, sonra daha pahalıya satayım düşüncesinde asla değildir. Ferrero büyük kullanıcıdır. Ferrero’nun iç piyasadan aldığı fındık miktarı her geçen yıl artmaktadır” diye konuştu.

“DEVLETİN FINDIĞA MÜDAHALESİNİ ONAYLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Düşük fındık fiyatlarına karşı devletin müdahil olarak alım yapması konusundaki düşüncelerini açıklayan Oltan, şöyle konuştu: 
“Biz serbest piyasa ekonomisine inanıyoruz. Ama bu devletin hiçbir şey yapmaması anlamına gelmez. Düzenlemeler yapılabilir ama bu işte devletin bizzat müdahil olarak fındık almasını onaylamamız mümkün olamaz. Ama bunu söylerken fiyatların mümkün olduğu kadar sabit olması bizim işimize gelir. Ferrero tüccar değil kullanıcıdır. Tüccar fiyat oynaklığını severler. Fiyat oynaklığından para kazanırlar. Sanayici de oynamayan fiyatı sever. Ben şahsen serbest piyasa ekonomisini desteklediğim için, devlet o anlamda müdahil olsun diyemem.”

“DEVLET EMANET USULÜNE ÇÖZÜM BULMALIDIR”
Devletin alım yapmak yerine bazı düzenlemeler yapabileceğine dikkat çeken Oltan, “Mesela emanet usulüne çözüm bulunabilir. Sanki emanet bizim çok sevdiğimiz bir şeymiş gibi algılanıyor. Emanet demek bizim sıfır maliyetle vatandaşın fındığını saklamamız demektir. Bu emanete kim çözüm bulursa bizim sözümüz olmaz. Biz emanetten fayda sağlamıyoruz. Eylül ayında üretici fındığını topladı, emanet müessesesi yok. Fındığını koyacak yeri yok. Ne yapacak? Buna bir çözüm bulunabilir” şeklinde konuştu.

“FERRERO HİÇ GÜRCÜ FINDIĞI KULLANMADI, AMA BUNDAN SONRASI İÇİN BİR ŞEY DİYEMEM”
Oltan, Ferrero-Oltan olarak bugüne kadar hiç Gürcü fındığı kullanmadıklarını da ifade ederek, “Ferrero bugüne kadar Gürcü fındığı almıyordu. Ferrero bugüne kadar Gürcü fındığı kullanmadı. (Ferrero’nun) Kendi bahçeleri var orada, daha onu bile almadı. Gürcü fındığı Türkiye’ye girmiyor ama Gürcü fındığının Türk fındığından daha ucuz satıldığı gerçeği var. Daha ucuz ürün kullanmak isteyen kullanmıştır ama Ferrero bugüne kadar Gürcü fındığı kullanmamıştır, ama bundan sonrası için bir şey demiyorum” açıklamasında bulundu.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde