18 Nisan 2024

“10 KAT DAHA AZ!”

  • PDF
Piyasaya fındık gelişlerinin geçen sene bu zamankinden çok daha az olduğunu vurgulayan Başkan Akça, “Geçen seneki gelişten en az 10 kat daha az.” Dedi.
Altınordu Ziraat odası Başkanı Atakan Akça, fındık üreticisinin pazara fındık indirme konusundaki uyarılara itibar ederek pazara ihtiyacı kadar fındık indirdiğini açıkladı.
 
 “VATANDAŞTAN ŞİKAYET GELMİYOR”
 
TMO’nun başarılı bir şekilde alımlara devam ettiğini ve vatandaştan herhangi bir şikayet de gelmediğini açıklayan Başkan Akça, “Vatandaş bizim yapmış olduğumuz uyarılara itibar ediyor. İşte ihtiyacın kadar fındık getir dedik, emanete bırakma dedik. 
 
Okulların açılmaması, ihtiyacının biraz daha az olduğunu gösteriyor göstergeler dolayısıyla çok gelmiyor serbest piyasa ve TMO’ya.” Dedi.
“TMO FİYATININ ÜSTÜNE ÇIKMIŞ OLUYOR”
Pazara fazla fındık inmemesinin fiyatları olumlu yönde etkilediğini açıklayan Başkan Akça, serbest piyasada fındık fiyatının TMO’nun fiyatına yakın seyrettiğini ifade etti. Serbest piyasa fiyatlarını da açıklayan Başkan Akça, “TMO’nun Ordu levant kalite fındık için alış fiyatı 22 TL. Şuan serbest piyasada her ne kadar 21 – 21.50 TL bandında  bir fiyat oluşmuşsa da bir çok tüccar 22 – 22.25 TL bandında fındık alımı yapıyor. Dolayısıyla serbest piyasa bir tık TMO fiyatının üstüne çıkmış oluyor.” Dedi.
 
“BEKLERKEN KALİTESİ BOZULMASIN”
 
Fındık hasadının alçak ve orta kesimlerde bittiğini yüksek kesimlerde de devam ettiğini ifade eden Başkan Akça, “Fındık toplama işi alçak kesimlerde bitti, şu anda yüksek kesimlerde çok az yerde hasat yapılıyor. Bu süre zarfında birçok üretici fındığını kuruttu, işlemlerini yaptı. Şu anda bekleyecek olan üreticilerimizin fındık ürünlerini jüt çuvallara koyarak çok rahatlıkla havalandırması güzel olan bir depoya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Bekleme sürecinde kalitesinin bozulmaması lazım.” Diyerek üreticilere uyarıda bulundu.
“FINDIK HAVA 
ALSIN”
 
Fındığı kurutmaya çalışan üreticilere de uyarılarda bulunan Başkan Akça, “Yukarı kesimlerde ise mevsim dolayısıyla artık yağışlar başladı. Fındık harmandayken ve kurutulurken bir takım kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu kurallar naylon çadırlarla fındığın tamamının örtülmemesi gerekiyor, en az 15 santimlik bir ara bırakılarak çadırların öyle çekilmesi gerekiyor. Çünkü fındık hava alması lazım, hava almazsa alfa toksin ve çürük oluşumu başlıyor ve fındığın kalitesi bozuluyor.” Dedi. Haber: Ordu Hürses

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde