29 Mart 2024

FINDIKTA 'DON' KORKUSU!

  • PDF
Ordu'nun yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığı iyice düşerken, üreticileri don korkusu saldı. Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy ise 700 rakım üzerindeki fındık bahçelerinde don riskinin yüksek olduğunu söyledi.
 
Ordu'da devam eden kar yağışı fındık üreticilerinde endişeye yol açarken, don riskinin Çarşamba gecesine kadar devam ettiği belirtildi.
 
"Büyük risk var"
Yüksek ilçelerde zira don riskinin olduğunu aktaran Şensoy, "Havaların soğuması ve kar yağışından dolayı don olayı bekleniyor. Don olayı, 700 rakım üzerinde gerçekleşecek. Gölköy, Gürgentepe, Aybastı, Korgan, Kabadüz, Akkuş, Mesudiye gibi ilçelerimizdeki fındık bahçeleri büyük bir risk altında. Risk bu gece, hatta yarın gece de devam edecek. Yüksek kesimlerde de yapraklar açtığı için zirai don ihtimali çok yüksek. Sahil kesimde don riski yok. Sadece 700 rakım ve üzerinde sıkıntı oluşabilir. Yaprakların açması bölgelere göre değişir ama -5, -6 derecelerde fındık zarar  görebilir. Büyük bir risk var." dedi.
 
"Tehlike sürüyor"
Don olayının Nisan ayının ilk günlerinde bile gerçekleşebileceğini söyle-yen Şensoy, şunları kaydetti; "Fındıkta don riski normalde Mart ayı sonuna kadardır. Ancak daha önce 31 Mart gecesi don yaşandı. O yüzden Nisan ayının ilk günlerinde de don riski olabilir. Fındık çuvala girene kadar hiç kimse şu kadar fındığım olacak demesin. Risk Ağustos ayına kadar devam ediyor. Temennimiz bu dönemin en az zararla atlatılmasıdır."
 
"Dumanlama yapılabilir"
 
Ziraat Mühendisi Şensoy, don olayına karşı çok fazla önlem şansı olmamasına karşın dumanlama yöntemiyle az da olsa önlem alınabileceğini belirterek; "Don olayına önlem olarak sisleme, (yoğun dumanlama) yöntemiyle talaş, fındık kabuğu, lastik parçaları gibi materyalleri 3-5 ocak aralara yayarak yoğun yakma değil, yoğun dumanlama yaparak oluşmuş olan soğuk hava dalgasını kırılabilir. Bu şekilde bir önlem alabilirler." diye konuştu.
Haber:Ordu Hayat

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde