28 Mart 2024

‘“SİYANÜRLE ALTIN AYRIŞTIRILMASINA İZİN VERİLMESİ ÇOK ACIDIR’”

  • PDF
Cumartesi günü altın madeni dedikleri katledilmiş alanda bir araya gelen çevreci ve doğaseverler, farkındalık yaratmak amacıyla basın açıklamalarında bulundular. 
Fatsa’da yeni kurulan Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nin kurucu üyelerinden Başkan Zeki Odabaş ve yazarımız Yücel Yüksel’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Zeki Odabaş; ‘Dünyada siyanürle altın ayrıştıran tek ülke biziz. Yoksul Afrika ülkelerinde bile bu yol kullanılmaz iken, kendi ülkemizde buna izin verilmesi, göz yumulması çok acıdır’ diyerek sözlerine şöyle devam etti. ‘2015 yılında üretim faaliyetlerine başlamış ve bu duruma kadar gelmiştir. O günlerde bu işin sorumluluğu bilinci herkes tarafından bilinmiyordu. O günden bu zamana kadar arkadaşlarımız canla başla bunun mücadelesini verdiler ama yeterli olmadı maalesef, ama bugün daha fazla bilgi ve belgelerle bu faaliyetin çevremize doğamıza ve özellikle insanlarımıza ve gelecek torunlarımıza ne kadar zarar verildiğini herkes bu bilince erişmiş durumda. Dünyanın bir çok yerinde özellikle bu şirketin sahibi olan ülkede Kanada da ve diğer ülkelerde gelişmiş ülkelerde siyanürle ayrıştırılan bir altın arama faaliyeti artık tamamen yasaklanmış durumdadır. 
 
Hal böyleyken bizim ülkemizde insan sağlığını ve doğa güzelliklerini, çevre sağlığını düşünmeden bu faaliyetlere izin verilmesi hepimizi üzmektedir. Bugün artık Fatsa da kadınlar pazarı vardır biliyorsunuz, oradaki kadınlarımızın ürettikleri sebzeleri, meyvelerin soruşturulması ve tartışılması söz konusudur, alışveriş eden insanlar,’ sen hangi köydensin’ diye soruyorlar. 
Bu bölgeye yakın olan bölgelerden mümkün olduğu kadar sebze meyve almıyorlar, demek ki işin vahametini onlarda gördüler. Şimdilik sebze ve meyve için düşünülen bu olay bütün dünya ülkelerine ihraç edilen fındık üzerinde de yakın zamanda gerçekleşecek ve bu bölgenin ekonomik değeri olan fındığın bile belki de ihraç imkanı kalmayacak onun için kimsenin seyirci kalmasına müsaade etmemeliyiz seyirci kalmamalı daha doğrusu. 
Ben bu vesileyle sözümü uzatmadan gelen misafirlere geldiğiniz için teşekkürlerimi sunuyorum.’ dedi. 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde