19 Mart 2024

MUSTAFA ADIGÜZEL SONDAJ ÇALIŞMALARINI YERİNDE İNCELEDİ

  • PDF

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Yukarıtepeköy, Yeşiltepe, Sudere, Şenyurt, Sazcılar köylerinin bir bölümünde maden arama sondaj çalışmaları esnasında çıkan çevre tahripatına tepki gösterdi.

Adıgüzel, bölgede yaptığı içcelemeler ile ilgili şu açıklamaları yaptı; "Köylerin bir bölümü Fatsa bir bölümü Ünye ilçemize ait. Bu köylerde MTA tarafından yaptırılan sondajların çevreye ve insanlara verdiği zararı yerinde görmek için, CHP Ünye ilçe başkanımız İsa Maral, CHP Fatsa ilçe başkanımız Murat Inanli , CHP Fatsa eski ilçe başkanımız Doğan Çelebi ile birlikte incelemeler yaptık.
Bölgede zaten bir İngiliz firması tarafından siyanürle işletilen bir altın madeni var. Bunun çevresinde insanların yaşam alanlarını su kaynaklarını hatta oturdukları evleri direkt olarak etkileyen sondajlama faaliyetleri MTA tarafından köylüye de haber verilmeden yapılmaya başlanmış.
Her sondaj alanına ayrı bir yol vurulmak suretiyle uydudan da görüldüğü üzere arazi hem sondaj ile hem de bu sondaj alanlarına açılan yollar ile delik deşik edilmiş. Uydu fotoğrafının eski ve yeni görünümlerinde tahribatın boyutu açıkça görülüyor 
Yol açılırken hoyratça davranıp oldukça yüksek eğimli arazide büyük kaya ve molozlar aşağıdaki ev ve bahçelerin üzerine yuvarlanmış. Büyük bir kısmı da kenarda toprak ile karışık ilk yağmurda yuvarlanacak pozisyonda bırakılmıştır. Kesilen ağaçlar için izin alınıp alınmadığı belli değil dahası da ağaçlar alınıp goturulmekte hatta kütük masa yapılmak üzere kalın plaka halinde belli bir amaca yönelik kesilmektedir. Bunun izinli olup olmadığı konusunda sorular da yanıtsız kalmaktadır
Bu bölgedeki köyler içme ve kullanma sularını bu sondajın yapıldığı dağın yamaclarindan edinmektedir. Kaynaklarda sondaj sonrası suyun kirli beyaz aktığı görülmektedir. 200 hane sağlam kalan sadece bir kaynak suyuna kalmış köyde yaklaşan fındık mevsimi ile artacak su ihtiyacı yeni sorunlara gebedir. Eldeki tek kaynağın suyunun da ne zaman kirlenecegi belli değildir.
Bu bölgede sondaj ile bir rezerv bulunsa dahi evlerin köylerin içinde altında herhangi bir işletme açılması kurulması fiziki olarak mümkün değilken böyle bir çalışma yapılması da ayrı bir sorudur. 
Köy gencinden yaşlısına büyük infial içindedir. Bu akıl almaz girişimin bir an önce sonlandırılması gerekmektedir
Bu bölgedeki kaynak suyundan aldığım numuneyi TBMM Genel Kurulu'nda iktidar vekillerine sunacağım. Eğer cesaret edip icerlerse köylü de sondaja izin verecek yok icemezler ise köylü iktidar vekillerini de buraya kendilerine destek olmaya ya da MTA ile onu buraya sevkeden malum şirketlerin hoyratligina vahşice yapılan bu doğa katliamına dur demeye çağırıyor"dedi. 

Son Güncelleme: Perşembe, 11 Temmuz 2019 07:30

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde