28 Mart 2024

FATSA’NIN ÜSTÜ ‘’ALTIN’’DAN DEĞERLİDİR!

  • PDF
Topraklarımızda bir tehlike dolaşıyor. Gözü paradan başka bir şey görmeyenler Bergama’dan Efemçukuru’ndan, Turgutlu’dan Kaz Dağları’ndan, Gümüşhane’den sonra gözünü bizim topraklarımıza dikti. Binlerce yıldır bizleri bizden öncekileri var eden, doğup büyüdüğümüz, atamızı dedemizi gömdüğümüz, çocuklarımızı büyüttüğümüz, torunlarımızla oynadığımız, topraklarımıza…
Bizleri çeşitli yollarla burada yaşayamaz hale getirdiler. Gençlerimizi bu toprakları terk etmeye mecbur bıraktılar. Envai çeşit oyunla yetiştirdiğimiz ürünleri, ürünümüzü, köyümüzdeki hayatımızı değiştirdiler. Gençlerimizi nafakasını topraklarımızın dışında aramaya zorladılar. Topraklarımızı içimizden bazıları için bile kıymetsiz kıldılar. Bizler bu toprakları boşalttıkça meydanı boş bulup, HES’lerini, taş ocaklarını yığdılar topraklarımıza. Şimdi bizi toptan sürme projesi ile karşımızdalar. Vatan bellediğimiz dağlarda siyanürle altın işletecekler.
Daha onlar işletmeye başlamadan hafriyat kamyonlarının 24 saatlik gürültüsüne, her tarafı kaplayan, fındık bahçelerimizi, sebzelerimizi köyümüze saran tozuna boğulduk bile… Yetmedi kontrolsüz taşıdıkları malzemenin ağırlığı ve titreşimi nedeniyle evlerimiz çatladı. Köylerimizin suların el koydular. Göstermelik olarak tankerlerle su getirdiler. Deremize el koydular, atıklarını derenin kalanına bıraktılar hayvanlarımızı susuz bıraktılar.
Bölgenin en yüksek tepelerinden birine siyanürlü altın madeni yapıyorlar Buharlaşma ısısı gayet düşük olan siyanür bol rüzgarlı bölgede engelle karşılaşmadan daha büyük alana dağılsın diye çabalamaktalar…
Karadeniz bölgesinin tamamında üstteki geçirgen katman altında geçirimsiz katmanların bulunduğunu, bu geçirimsizlik nedeniyle bol yağışlı bölgemizin tamamının az ya da çok yayılmayacağına inan-mamızı bekliyorlar. Altını 400m. den çıkarıp atık havuzunu 1000 m. derinliğe, heyelan riski olmayan katmana yapacaklarına mı inanalım yani… Heyelan sahasına yaptıkları havuzların risk oluşturmadığına mı inanalım. Killi katmana dayanarak 2mm kalınlığındaki jeomembran katmanın siyanürü tutacağını iddia ediyorlar… Ama aynı geçirimsizliğin bölgede heyelanın başlıca nedeni olduğundan bahsetmiyorlar.
Projeye göre 168 ay çalışıp topraklarımızı, suyumuzu havamızı kirletip gidecekler. Bize kirlenmiş toprak, içine zehir-ağır metal karışmış yerüstü ve yeraltı suları kalacak. Bizi topraklarımızda önce çaresiz bırakıp sonra kurtuluşmuş gibi önümüe koydukları bundan ibaret.
Çaresizliğimizi, sahipsiz-liğimizi, kimsesizliğimizi biliyorlar. Karadeniz’in geneli gibi topraklarımızda işsizliğin, geleceksizliğin en büyük sorun olduğunun farkındalar. Sizi işe alacağız diyorlar. Sözlerini tutsalar bile ocağın çalışma süresi 14 yıl… Onların kirli-zehirli paraları için geçmişimize, geleceğimize, atalarımıza, çocuklarımıza, toprağımıza ihanet edeceğimizi mi sanıyorlar?
Hayır… Topraklarımızı Afrika sömürgelerinde deneyimli şirkete sömürge kılmayacağız. Bir olacağız. Bu toprağın çocukları olarak peşlerinde olacağız. Her bir köylümüz, hemşehrimize, bıkmadan, usanmadan, yorulmadan; anlatacağız. Miktarı ne olursa olsun para için zehirlerini üstümüze bırakıp zenginliklerine zenginlik katmalarına, zevk-ü sefalarını sürdürmelerine, paralı saadetlerini çoğaltmalarına izin vermeyeceğiz!
Biz bilyoruz ki FATSA’NIN ÜSTÜ ‘’ALTIN’’DAN DEĞERLİDİR!

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

trafik cezası öde kredi kartı ile fatura öde online fatura ödeme fatura öde